Vankien asuminen ja perushuolto (4/004/2022)

Rikosseuraamuslaitos määräys diaarinumero 4/004/2022
27.4.2023

Toimivalta: Vankeuslaki 7 luku 8 § ja tutkintavankeuslaki 3 luvun 10 §

Voimassa: 1.6.2023 alkaen

Kumoaa: Määräyksen vankien asumisesta ja perushuollosta 19/004/2010, 29.12.2010

Vastaanottaja: Rikosseuraamuslaitos


1. Asuminen

1.1. Vankipaikat ja asuinhuoneiden koko

Rikosseuraamuslaitos vahvistaa vankiloiden vankipaikkojen määrän. Vankipaikan tulee täyttää seuraavat vähimmäisvaatimukset:

Yhden hengen asuinhuoneen pinta-ala on vähintään 7 m² ja useamman vangin huoneessa on oltava tilaa vähintään 5,5 m² vankia kohti. Wc-tilaa ei lasketa mukaan pinta-alaan. Asuinhuoneen muoto on otettava huomioon, kun määritellään sen soveltuvuutta useammalle vangille. Asuinhuoneen ikkunan pinta-ala on vähintään 10 % lattian pinta-alasta.

Jos vankilaan joudutaan majoittamaan enemmän vankeja kuin siinä on vähimmäisvaatimukset
täyttäviä vankipaikkoja, on kyseessä yliasutustilanne. Tällöin asuinhuoneen ilmanvaihtoa tulee
voida lisätä todellista vankimäärää vastaavaksi.

1.2. Asumisolosuhteet

Asuinhuoneeseen on järjestettävä jokaiselle vangille tarvittavat peruskalusteet, joita ovat vähintäänkin sänky, pöytä ja tuoli.

Vakituisessa asuinkäytössä olevassa huoneessa tulee olla tuuletusmahdollisuus ulkoilmaan. Lukittavien tuuletusikkunoiden käyttäminen on mahdollista ainoastaan sellaisten tutkintavankien kohdalla, joiden yhteydenpitoa on rajoitettu (ks. menettelytapaohje yhteydenpitorajoitusten toteuttamisesta vankiloissa 1/004/2021). Asuinhuoneiden ikkunoiden edessä ei saa olla esimerkiksi niin sanottua pleksiä tai muuta sellaista suojaa, joka estää tavanomaisen luonnonvalon saamisen tai asuinhuoneen riittävän tuulettamisen. Vangilla tulee olla mahdollisuus asua sellaisessa huoneessa, jossa ei tupakoida.

Rikosseuraamuslaitos vahvistaa vankiloiden vankipaikkojen määrän. Asuinhuoneen muoto on otettava huomioon, kun määritellään sen soveltuvuutta useammalle vangille. Jos vankilaan joudutaan majoittamaan enemmän vankeja kuin siinä on vankipaikkoja, on kyseessä yliasutustilanne. Tällöin asuinhuoneen ilmanvaihtoa tulee voida lisätä todellista vankimäärää vastaavaksi.

Matkasellejä tai rangaistus-, tarkkailu- ja eristyssellejä ei lasketa majoituspaikoiksi, eikä niihin saa asuttaa vankeja pysyvästi.

1.3. Asumisen kesto matkaselliosastolla

Matkasellit eivät voi laadultaan tai olosuhteiltaan poiketa tavanomaiselle sellille asetettavista vaatimuksista. Matkasellissä asuminen voi tulla kyseeseen ainoastaan, jos se on välttämätöntä esimerkiksi vankilaan saapumisen, sieltä pois siirtymisen, tilapäisen siirtämisen tai muun vastaavan lyhytaikaisen syyn vuoksi (esimerkiksi oikeudenkäynti tai tapaamisen järjestäminen). Tällöinkin asumisen on oltava mahdollisimman lyhytkestoinen toimenpide.

Mikäli avolaitokseen sijoitettua vankia epäillään kurinpitorikkomuksesta, tulee vankilan arvioida tapauskohtaisesti, voiko vanki odottaa avolaitoksessa esimerkiksi päihdetestin varmennustulosta tai asiakasarvioinnin yksikön lopullista siirtopäätöstä. Asuminen suljetun vankilan tai avolaitoksen matkasellissä virtsanäytteen varmennustuloksen odotusaikana ei ole perusteltua, koska vangin syyllisyys on tällöin vielä varmistumatta ja hänen olosuhteensa matkasellissä ovat tavanomaista heikommat. Mikäli avolaitosvanki on siirretty suljettuun vankilaan odottamaan asiakasarvioinnin yksikön lopullista siirtopäätöstä, tulee vanki siirtää matkaselliosastolta tavanomaiselle asuinosastolle ilman aiheetonta viivytystä. Jos matkasellissä asuminen on vaarassa pitkittyä, tulee olla yhteydessä asiakasarvioinnin yksikköön siirtopäätöksen tekemisen keston selvittämiseksi.

2. Puhtaanapito ja hygienia

2.1. Siisteys

Vankilan määrittelemä asuinosastosta vastaava virkamies vastaa siitä, että osaston yleiset tilat ja asuinhuoneet ovat siistejä. Vankilan henkilökunta on vastuussa vankien työtilojen siisteydestä. Henkilökunnan tulee myös huolehtia siitä, että vangeilla on käytettävissään sopivat siivousvälineet ja että siivouksessa käytetään oikeita siivousmenetelmiä. Asuinosastoja siivoaville vangeille tulee antaa huolellinen perehdytys puhtaanapitotehtäviin. Mikäli siivottava asuinhuone sisältää runsaasti esimerkiksi verta tai muita eritteitä, tulee vankilan järjestää siivous lähtökohtaisesti jonkun muun tahon kuin vangin toimesta. Siisteyden valvonta, ohjaus ja neuvonta ovat osa lähityötä. Erityistä huomiota tulee kiinnittää esimerkiksi wc-, sauna- ja pesutiloihin, liikuntatiloihin sekä keittiöihin.

Henkilökunnan tulee varmistua siitä, että asuinhuoneet ovat siivottuja ja puhtaita ennen vankien asuttamista niihin. Lisäksi tulee huolehtia, että asuinhuoneen kalusteet ovat ehjät ja turvalliset.

Matkasellien luonne väliaikaisena majoitustilana ja vankien nopea vaihtuvuus asettaa vankilalle erityisen velvoitteen huolehtia matkasellien siisteydestä. Vastuu tilojen kunnosta ja siisteydestä on vankilalla. Mikäli hygieniataso ei ole asianmukainen, tulee matkaselleihin tilata ulkopuolinen peruspesu esimerkiksi kuukausittain.

2.2. Yleinen hygienia

Vankeja tulee kannustaa ja ohjata henkilökohtaisen hygienian ylläpitämiseen osana arjen toimintoja.

Vangille tulee järjestää mahdollisuus peseytymiseen päivittäin. Vankilan yleisiin peseytymistiloihin on hankittava hiustenpesuainetta sekä saippuaa tai muuta henkilökohtaiseen hygienian hoitoon soveltuvaa pesuainetta annostelijoineen. Jos vankilassa on asuinhuonekohtaiset suihkutilat, vankilan tulee järjestää saippuaa ja hiustenpesuainetta vankien käytettäväksi asuinhuoneisiin.

Vangeille, joilla on kuukautiset, tulee varata tarpeen mukaisesti terveyssiteitä ja tamponeja. Vankilassa hoidettaville vankien lapsille on hankittava vaippoja. Vangilla tulee olla mahdollisuus pyynnöstä saada kondomeja esimerkiksi perhetapaamisiin.

Edellä mainituista tarvikkeista aiheutuvat kustannukset maksaa vankila.

2.3. Perushygieniapakkaus

Jokaiselle vapaudesta suljettuun vankilaan tai avolaitokseen saapuvalle vangille annetaan maksutta perushygieniapakkaus henkilökohtaiseen käyttöön sijoitusvankilassa. Perushygieniapakkausten kulutuksesta on pidettävä varastokirjanpitoa. Vangin siirtyessä toiseen vankilaan tulee huolehtia siitä, että hän saa oman pakkauksensa tuotteet mukaansa. Toisessa vankilassa ei anneta uutta perushygieniapakkausta. Pääjohtaja vahvistaa perushygieniapakkauksen sisällön.

Lisätietoja Rikosseuraamuslaitoksesta.

Pääjohtajan sijaisena,
Johtaja Pauli Nieminen

Erityisasiantuntija Tatja Kivimäki


Julkaistu 2.6.2023