Anmälan till målsäganden om att en fånge frigivits eller annars avlägsnat sig från fängelset (dnr 12/004/2016)

Behörighet: 5 § i lagen om Brottspåföljdsmyndigheten

Gäller: Från och med den 4 januari 2017 tills vidare

Mottagare: Brottspåföljdsmyndigheten

1. Grundläggande principer för förfarandet

Direktivet om brottsoffers rättigheter och stöd och skydd av dem (det s.k. offerdirektivet, 2012/29/EU) har genomförts genom ändringar i förundersökningslagen, rättegångsbalken, lagen om rättegång i brottmål, lagen om offentlighet vid rättegång i allmänna domstolar, fängelselagen (2 kap. 1 a §, 19 kap. 4 § 2 mom.), häktningslagen (2 kap. 2 §, 16 kap. 1 § 2 mom.), lag om behandlingen av personer i förvar hos polisen, lagen om behandling av personuppgifter vid Brottspåföljdsmyndigheten (7 §, 31 §), lagen om medling vid brott och i vissa tvister och lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (11 §, 24 §). Dessa lagändringar trädde i kraft den 1 mars 2016.

En målsägande i ett brott som riktar sig mot någons liv, hälsa, frihet eller frid eller i ett sexualbrott har rätt att, om han eller hon önskar det, få en anmälan om att en fånge eller en häktad har frigivits eller, på vissa villkor, annars avlägsnat sig från fängelset.

Anmälningsskyldigheten gäller följande brott: våldtäkt, grov våldtäkt, tvingande till sexuell handling, sexuellt utnyttjande, sexuellt utnyttjande av barn, grovt sexuellt utnyttjande av barn, dråp, mord, dråp under förmildrande omständigheter, grov misshandel, förberedelse till grovt brott mot liv eller hälsa, grovt hemfridsbrott, grovt frihetsberövande, människohandel, grov människohandel, tagande av gisslan, förberedelse till tagande av gisslan, olaga förföljelse, grovt rån eller förberedelse till grovt rån, eller försök till eller medverkan till ett sådant brott.

Målsäganden ska utan ogrundat dröjsmål underrättas om att en fånge har frigivits, rymt, utan tillstånd har avlägsnat sig från ett fängelse, inte återvänt till fängelset vid den tidpunkt som anges i beslutet om permission eller i något annat tillstånd. Med frigivning av en fånge avses att fången friges efter att ha avtjänat straffet i dess helhet eller att fången friges villkorligt eller försätts i övervakad frihet på prov. Om kontakten med den som har placerats i frihet på prov avbryts, ska målsäganden underrättas om det separat. Målsäganden ska också underrättas om fången, som med stöd av 8 kap. 9 § 2 mom. i fängelselagen har placerats i en anstalt utanför fängelset, utan tillstånd avlägsnar sig från anstalten. Dessutom ska målsäganden underrättas om fången dör.

Målsäganden ska underrättas om permission som beviljas fången före den tidpunkt som avses i 14 kap. 3 § i fängelselagen, det vill säga den tidigaste tidpunkten för permission som beviljas på basis av strafftidens längd. Anmälningsskyldigheten gäller permissioner som beviljas utan övervakning eller med så kallad bandövervakning som avses i 14 kap. 8 § 3 mom. Målsäganden ska också underrättas om något annat sådant tillstånd att avlägsna sig från fängelset utan övervakning eller med bandövervakning som har beviljats före den tidpunkt som avses i 14 kap. 3 §, såsom tillstånd till civilt arbete eller tillstånd till studier. En anmälan om att fången beviljats permission under ledsagning eller övervakad på något annat sätt än genom bandövervakning ska däremot ges endast om fången inte återvänt till fängelset vid den tidpunkt som anges i tillståndet. Anmälningsskyldigheten gäller inte situationer då fången återvänder sent till fängelset, innan en anmälan har hunnit göras.

Målsäganden ska underrättas om den tidigaste tidpunkten för permission som beviljas på basis av strafftidens längd samt om den första permission som beviljats på denna grund. Målsäganden ska däremot inte efter denna tidpunkt längre underrättas om varje enskild permission separat.
Målsäganden ska underrättas om överförande av verkställigheten av fängelsestraffet till en annan stat.

Förundersökningsmyndigheten eller åklagaren ska underrätta domstolen om målsägandens begäran. Domstolen ska då den fattar beslut om häktning eller dömer svaranden till ovillkorligt fängelsestraff förmedla uppgiften om målsägandens begäran vidare till Brottspåföljdsmyndigheten. Brottspåföljdsmyndigheten ska lämna anmälningar om att en fånge har frigivits eller avlägsnat sig från fängelset till målsägande som senast under rättegången har anmält att han eller hon önskar få en sådan anmälan.

En förutsättning för att en anmälan ska få göras är att detta inte bedöms äventyra fångens eller den häktades liv eller hälsa.

Bestämmelserna gällande målsäganden tillämpas således förutom på det egentliga brottsoffret också på familjemedlemmar till en person som avlidit till följd av ett brott. Med familjemedlemmar avses offrets make eller maka, person som lever tillsammans med offret i ett gemensamt hushåll, släktingar i rakt upp- eller nedstigande led, syskon och personer som är beroende av brottsoffret.

2. På vilket sätt ska uppgiften om målsägandens begäran tas emot och var ska den antecknas?

Brottspåföljdsmyndigheten får samla in uppgifter (begäran om information samt kontaktuppgifter) om de målsägande som Brottspåföljdsmyndigheten ska un

derrätta om en häktad eller en fånge som avtjänar fängelsestraff ska friges eller avlägsna sig från fängelset. Uppgifterna om de målsägande får varken samlas in eller användas för något annat ändamål.

Uppgifterna om målsägandens begäran om att få en anmälan om att en häktad eller en fånge som avtjänar fängelsestraff ska friges är sekretessbelagda gentemot fången och hans eller hennes ombud. Den dömde får inte i något skede av rättegångsprocessen kännedom om målsägandens begäran, inte ens som en del av förundersöknings- eller rättegångsmaterialet. Målsägandens begäran och kontaktuppgifter får under inga omständigheter omnämnas och inte heller kopplas till uppgifterna om fången.

Brottspåföljdsmyndigheten tar inte emot begäranden direkt från målsägande. Målsägandens begäran förmedlas till Brottspåföljdsmyndigheten antingen manuellt av Rättsregistercentralen (RRC) eller från domstolen via informationssystemet (2 kap. 1 a § i fängelselagen, 2 kap. 2 § i häktningslagen).

Rättsregistercentralen överför uppgifterna manuellt enligt följande process:RCC meddelar verkställighetsenheten i Åbo på [email protected]:
Anmälan till målsäganden om att följande fånge ska friges: fånge xx
Uppgifter som ska lämnas:
- identifieringsuppgifter för avgörandet, domstolens namn, datum för avgörandet och avgörandets nummer
- målsägandens namn och personbeteckning samt de kontaktuppgifter som målsäganden önskar för anmälan (telefonnummer, e-postadress, postadress)
- fångens eller den dömdes namn och personbeteckning.
- Av anmälan ska det om möjligt också framgå vilka språk målsäganden förstår.

Verkställighetsenheten i Åbo registrerar målsägandens begäran och kontaktuppgifter i fånginformationssystemet så att uppgifterna kopplas till fången och domen.

Uppgiften om målsägandens begäran är sekretessbelagd gentemot fången och fången har inte rätt till insyn i vare sig målsägandens begäran eller kontaktuppgifter.

För registrering av målsägandens begäran och kontaktuppgifter finns det i fånginformationssystemet ett avsnitt, inklusive behörighetsdefinitioner, som är en del av övervaknings- och verksamhetsregistret.

3. Meddelande och ändring av kontaktuppgifter

En målsägande som önskar få en anmälan om att en fånge ska friges eller annars avlägsna sig från fängelset ska underrätta förundersökningsmyndigheten eller åklagaren om detta och lämna behövliga kontaktuppgifter för att anmälan ska kunna lämnas. Målsäganden ska således uppge den postadress eller e-postadress till vilken anmälan önskas. Målsäganden ska också uppge sitt telefonnummer för att anmälan vid behov ska kunna göras per telefon. Anmälan per telefon behövs i synnerhet i brådskande situationer, t.ex. för att anmäla att en fånge rymt eller inte återvänt till fängelset. Målsäganden ska också meddela om det skett ändringar i kontaktuppgifterna. Meddelandet ska skickas till verkställighetsenheten i Åbo. På så sätt kan målsäganden också meddela att han eller hon inte längre önskar få en anmälan om att fången har avlägsnat sig från fängelset eller frigetts.

4. Beslutsfattande under tjänstetid och utanför tjänstetid

Fängelsedirektören eller en av direktören förordnad säkerhetsansvarig beslutar om anmälningar till målsägande (19 kap. 11 § i fängelselagen, 16 kap. 1 § i häktningslagen).

När beslut om att en fånge friges eller avlägsnar sig från fängelset fattas under tjänstetid, meddelar fånginformationssystemet till den som fattat beslutet huruvida målsäganden ska underrättas om beslutet. Om en fånge har rymt, avlägsnat sig från fängelset utan tillstånd eller inte återvänt från permissionen e.d., förmedlas uppgiften om anmälan till målsäganden till tjänstetelefonen för den som fattat beslutet och hans eller hennes vikarie efter att uppgiften registrerats i fånginformationssystemet.

Utanför tjänstetid fattas beslutet om anmälan av en jourhavande tjänsteman (en jourhavande fängelsedirektör) med stöd av 1 kap. 9 § 7 punkten i fängelselagen. Uppgiften i fånginformationssystemet om att en fånge har rymt e.d. förmedlas till den jourhavande fängelsedirektörens journummer när det finns en målsägande till fången. Den jourhavande fängelsedirektören ska ofördröjligen kontrollera uppgifterna om målsäganden i fånginformationssystemet.

Dessutom ska den som fattat beslutet försäkra sig om att grunderna för anmälan till målsäganden uppfylls även efter fullföljdsdomstolens eventuella lagakraftvunna dom.

Enligt Brottspåföljdsmyndighetens arbetsordning fattas beslutet om anmälan till målsäganden utan presentation. Anmälan får inte göras om den bedöms äventyra fångens liv eller hälsa. När anmälan görs ska den göras utan ogrundat dröjsmål.

Åtkomsten till uppgifterna om målsäganden är begränsad. Fängelsedirektören, vikarien för direktören samt den jourhavande fängelsedirektören enligt 1 kap. 9 § i fängelselagen har åtkomsträttighet. I fängelser där fängelsedirektören har förordnat att en säkerhetsansvarig ska svara för anmälan har även den biträdande säkerhetsansvariga direktören och vikarien för direktören åtkomsträttighet.

En separat anvisning har getts om registrering av beslutet och anmälan om beslutet i fånginformationssystemet.

5. Anmälan utifrån fångens beteende (19 kap. 4 § 1 mom. i fängelselagen) och den begäran som målsäganden har lämnat under straffprocessen (19 kap. 4 § 2 mom. i fängelselagen)

Det ovan beskrivna anmälningsförfarandet förbättrar offers rättigheter och medför inga ändringar i den befintliga möjligheten att lämna anmälan till målsägande utifrån fångens beteende. Utifrån 19 kap. 4 § 1 mom. i fängelselagen får anmälan om att en fånge frigivits eller avlägsnat sig från fängelset lämnas till målsäganden eller någon annan person, om det på grund av fångens beteende eller av denne framförda hotelser finns grundad anledning att misstänka att fången gör sig skyldig till ett brott som riktar sig mot någondera av de ovan nämndas liv, hälsa eller frihet eller mot en sådan persons liv, hälsa eller frihet som står någondera av dem nära. Har fången meddelats besöksförbud eller en skyddsåtgärd som anmälts till informationssystemet för polisärenden, kan anmälan också göras till den som förbudet eller åtgärden avses skydda.

I situationer som avses i 19 kap. 4 § 1–2 mom. i fängelselagen ska följande skillnader beaktas:

1) I en situation som avses i 1 mom. kan begäran om information lämnas direkt till Brottspåföljdsmyndigheten.
I situationer som avses i 2 mom. förmedlas begäran via domstolen till Brottspåföljdsmyndigheten.

2) I situationer som avses i 1 mom. tillämpas 11 § 1 mom. i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet på fångens rätt att få uppgifter. I så fall ska det bedömas om utlämnandet av uppgifter strider mot det mycket viktiga allmänna intresset eller barnets intresse eller något annat mycket viktigt privat intresse.

I situationer som avses i 2 mom. är uppgiften entydigt sekretessbelagd gentemot fången med stöd av 11 § 7 a punkten och 24 § i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet. Fången har inte heller rätt till insyn i dessa registeruppgifter med stöd av 31 § i lagen om behandling av personuppgifter vid Brottspåföljdsmyndigheten.


Likheter i situationer som avses i 19 kap. 4 § 1–2 mom. i fängelselagen:

1) Fängelsedirektören eller en av direktören förordnad säkerhetsansvarig beslutar om anmälningar (19 kap. 11 § i fängelselagen).

2) För att anmälningar får göras krävs det att detta inte äventyrar fångens liv eller hälsa.
3) Anmälan ska göras finkänsligt. Målsäganden eller någon annan som hotas och som avses i paragrafen får inte underrättas mot deras uttryckliga vilja. Målsäganden kan meddela Brottspåföljdsmyndigheten att han eller hon inte längre vill få en sådan anmälan.
4) Uppgift om anmälan till målsäganden eller om försök att nå målsäganden ska registreras i fånginformationssystemet.

Vid sidan av ovan nämnda situationer kan en bedömning av om uppgiften får lämnas ut eller inte göras med stöd av 24 § 28 punkten i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet. Utifrån denna bestämmelse är handlingar och register med uppgifter om en dömd, en häktad eller en person som annars berövats sin frihet sekretessbelagda. Uppgiften kan dock lämnas ut om det är uppenbart att utlämnandet av uppgifter inte äventyrar vederbörandes framtida utkomst, anpassning i samhället eller säkerhet. Dessutom ska det finnas grundad anledning att lämna ut uppgiften.



Generaldirektör för Brottspåföljdsmyndigheten Esa Vesterbacka


Jurist Anne Kohvakka


Publicerad 22.7.2020