De intagnas basvård och boende (4/004/2022)

Brottspåföljdsmyndigheten föreskrift diarienummer 4/004/2022
27.4.2023

Behörighet: 7 kap. 8 § i fängelselagen respektive 3 kap. 10 § i häktningslagen

Gäller: från och med 1 juni 2023

Upphävs: Föreskriften om fångarnas basvård och boende (19/004/2010, 29.12.2010)

Mottagare: Brottspåföljdsmyndigheten


1. Boende

1.1. Fångplatser och arealen på bostadsrummen

Antalet fångplatser i fängelserna fastställs av Brottspåföljdsmyndigheten. En fångplats ska uppfylla följande minimikrav:

Ett bostadsrum avsedd för en intagen ska ha en areal om minst 7 m2. Bosätts fler intagna i ett och samma rum ska var och en disponera på en yta på minst 5,5 m2. Toalettutrymmen ska inte räknas in i arealen. Planlösningen i bostadsrummet ska beaktas när man fastställer om rummet kan inhysa fler än en intagen. Bostadsrummen ska ha en fönsteryta som går upp till minst 10 procent av golvytan.

Blir man nödtvungen att bosätta i fängelset fler intagna än det finns fångplatser som uppfyller minimikraven, betraktas detta som överbeläggning. I en överbeläggningssituation ska ventilationen i bostadsrummen kunna ökas till att motsvara det faktiska antalet intagna.

1.2. Boendeförhållanden

Bostadsrummen ska ha en basinredning som omfattar som minst en säng, ett bord och en stol för varje intagen.

I ett bostadsrum som permanent används för boendeändamål ska det vara möjligt att vädra in frisk luft. Låsbara ventilationsfönster får endast användas när det gäller häktade belagda med restriktioner i kontakterna (se anvisningen om förfaringssätt när det gäller begränsning av kontakter i fängelserna 1/004/2021). Fönstren i bostadsrummen får inte förses med t.ex. plexiglas eller något annat skydd som hindrar normalt naturljus att stråla in i bostadsrummet eller rummets tillräckliga ventilation. De intagna ska ha möjlighet att bo i ett rum där man inte röker.

Antalet fångplatser i fängelserna fastställs av Brottspåföljdsmyndigheten. Planlösningen i bostadsrummet ska beaktas när man fastställer om rummet kan inhysa fler än en intagen. Blir man nödtvungen att bosätta i fängelset fler intagna än det finns fångplatser där, betraktas detta som överbeläggning. I en överbeläggningssituation ska ventilationen i bostadsrummen kunna ökas till att motsvara det faktiska antalet intagna.

Transportceller, straffceller, observationsceller och isoleringsceller ska inte räknas som logiplatser, och intagna får inte permanent bosättas i dem.

1.3. Hur länge bosättning på transportcellsavdelning får fortgå

Transportcellerna får inte till sin beskaffenhet eller sina förhållanden avvika från de krav som gäller för vanliga celler. Att ha en intagen boende i en transportcell kan komma i fråga om det betingas av att den intagne tas in i fängelset, ska överföras från fängelset, ska tillfälligt förflyttas eller av någon annan motsvarande orsak som varar en kortare tid (t.ex. på grund av en rättegång eller när ett besök ska ordnas). Även då ska boendet bli så kortvarigt som möjligt.

Ifall en intagen på en öppen anstalt misstänks för disciplinförseelse, ska anstalten från fall till fall bedöma om den intagne kan vänta i den öppna anstalten tills att t.ex. resultatet av verifiering av ett prov för alkohol och droger kommit in eller enheten för klientbedömning fattat ett slutligt beslut om överföring. Det är inte befogat att ha en intagen i väntan på resultatet av verifiering av urinprov bosatt i en transportcell på ett slutet fängelse eller en öppen anstalt, eftersom den intagnes skuld vid det skedet inte är fastställd, medan hans eller hennes förhållanden i transportcellen är underlägsna dem som normalt gäller. Om en intagen från en öppen anstalt överförs till ett slutet fängelse i väntan på att det slutliga beslutet om överföring kommer från enheten för klientbedömning, bör den intagne utan ogrundat dröjsmål överföras från transportcellsavdelningen till en normal bostadsavdelning. Föreligger det risk för att boendet i transportcellen drar ut på tiden, ska man kontakta enheten för klientbedömning och höra för sig hur länge det tar att fatta beslut om överföringen.

2. Renhållning och hygien

2.1. Renlighet

En tjänsteman som fängelset belagt med ansvaret för bostadsavdelningen ska se till att avdelningens allmänna utrymmen och bostadsrum hålls prydliga. Fängelsepersonalen ska se till att lokalerna där de intagna arbetar hålls rena. Personalen ska dessutom se till att de intagna har tillgång till städredskap och att städning sker med rätta metoder. De intagna som städar på bostadsavdelningarna ska ges grundlig orientering i renhållningsrelaterade uppgifter. Om det i ett bostadsrum som ska städas finns mycket blod eller andra utsöndringar, ska fängelset i regel anlita någon annan än den intagne för en sådan städning. Att ha tillsyn över renligheten, att styra de intagna och ge dem råd är ett led i det klientnära arbetet. Särskild uppmärksamhet ska fästas vid t.ex. toaletter, bastur och tvättrum, motionslokaler och kök.

Personalen ska se till att bostadsrummen är städade och rena innan intagna bosätts i dem. Dessutom ska man se till att inredningen i bostadsrummen är intakt och inte framkallar fara.

Transportcellernas karaktär av tillfälligt logi och det ständiga genomflödet av intagna i dem medför en särskild skyldighet för fängelset att se till att transportcellerna hålls rena. Ansvaret för lokalernas skick och prydlighet åligger fängelset. Skulle hygiennivån inte vara sådan den ska, ska en grundlig tvättning av transportcellerna beställas hos någon extern tjänsteleverantör, t.ex. på månatlig basis.

2.2. Allmän hygien

De intagna bör uppmuntras och vägledas i att upprätthålla sin personliga hygien som ett inslag i vardagen.

De intagna ska beredas möjlighet att tvätta sig dagligen. Schampo och tvål eller andra tvättmedel som lämpar sig för personlig hygien ska tillhandahållas i dispenser i fängelsets gemensamma våtutrymmen. Finns det dusch i varje bostadsrum bör fängelset hålla med tvål och schampo så att de intagna kan använda dem i bostadsrummen.

Tillräckligt med sanitetsbindor och tamponger ska reserveras för intagna som har menstruation. Blöjor ska anskaffas för barn intagnas medhavda barn. De intagna ska på begäran få kondomer, t.ex. till familjebesök.

Kostnaderna för ovan nämnda förnödenheter bärs av fängelset.

2.3. Hygienkit

Varje person som tas in från friheten till ett slutet fängelse eller en öppen anstalt ges avgiftsfritt ett hygienkit för personligt bruk på förläggningsfängelset. Åtgången av hygienkitten ska bokföras. När en intagen flyttas över till ett annat fängelse ska man se till att han eller hon får med sig produkterna i sitt eget kit. I det andra fängelset ska inget nytt kit utdelas. Innehållet i kittet fastställs av generaldirektören.


Ytterligare upplysningar lämnas av Brottspåföljdsmyndigheten.

I egenskap av ställföreträdande för generaldirektören,
Direktör Pauli Nieminen

Specialsakkunnig Tatja Kivimäki


Publicerad 2.6.2023