Fullgörande av beväringstjänst under tiden för övervakad frihet på prov (dnr 6/004/2017)

Behörighet: 2 kap. 5 § i lagen om Brottspåföljdsmyndigheten (953/2009)

Gäller: från och med 6 mars 2017 tillsvidare

Häver: Brottspåföljdsverkets anvisning om förfarande Dnr 9/004/2011

Mottagare: Brottspåföljdsmyndigheten

Allmänt

Genom denna handling utfärdar Brottspåföljdsmyndighetens centralförvaltningsenhet anvisning om samarbetsförfarandet vid fullgörande av beväringstjänst för uppfyllande av verksamhetsskyldighet som hänför sig till övervakad frihet på prov. Samarbetsförfarandet har överenskommits med arméstaben.

Övervakad frihet på prov

Bestämmelser om övervakad frihet på prov finns i respektive lagen (629/2013), och lagens femte paragraf föreskrivs verksamhetsskyldighet för den som har placerats i frihet på prov. För att främja fångens färdigheter för anpassning i samhället kan han eller hon placeras utanför fängelset i frihet på prov tidigast sex månader före frigivningen. Fången övervakas därvid genom tekniska medel eller på annat sätt För tiden för övervakad frihet på prov ska upprättas en plan för strafftiden i övervakad frihet på prov med tillhörande veckoschema. Den som har placerats i frihet på prov ska delta i övervakarmöten, utföra arbete eller delta i utbildning, rehabilitering, verksamhetsprogram eller i annan motsvarande verksamhet som upprätthåller eller främjar hans eller hennes handlingsförmåga och sociala färdigheter. Verksamhet kan omfatta exempelvis arbete, studier, rehabilitering, beväringstjänst, moderskapsledighet, vård av närstående eller annan sysselsättning som främjar livskunskap eller funktionsförmåga. Till sin natur ska verksamheten vara sådan att den på ett tillförlitligt sätt kan övervakas.

Förfarandet vid fullgörande av beväringstjänst för uppfyllande av verksamhetsskyldighet som hänför sig till övervakad frihet på prov

Brottspåföljdsmyndighetens utvärderingscentrum eller byrå för samhällspåföljder förbereder för planen som gäller strafftiden i fängelse ett preliminärt ställningstagande till fångens placering i övervakad frihet på prov. En tjänsteman i förläggningsfängelset utreder fångens förutsättningar för frihet på prov i enlighet med lagen om övervakad frihet på prov och begär fängelsepolikliniken att bedöma fångens förmåga att fullgöra beväringstjänst för uppfyllande av den verksamhetsskyldighet som hänför sig till övervakad frihet på prov.

Efter att fängelsepolikliniken lämnat en positiv bedömning av tjänstgöringsförmågan ska tjänstemannen vid förläggningsfängelset till arméstabens värnplikt- och kommandosektor framlägga hemställan om att fången ska placeras att fullgöra beväringstjänst under tiden för frihet på prov. Hemställan måste göras minst ett halvt år före tidpunkten för inträde i tjänstgöring, vilket kan äga rum i januari eller juli månad.

Utgående från fängelsetjänstemannens hemställaninkallar försvarsmaktens regionalbyrå närmast till fångens hemvist honom eller henne till mönstring. Inkallelse sker skriftligen och försvarsmaktens regionalbyrå postar kallelsen till fången och den ansvarige tjänstemannen i förläggningsfängelset. Förläggningsfängelset ansvarar för fångens transportering till mönstring i försvarsmaktens regionalbyrå vid den utsatta tidpunkten. Vid mönstringen ska beslut om tjänstgöringsförmågan fattas och tid och plats för inträde i tjänstgöringen avgöras. Skriftligt beslut ärendet ska även postas till fängelsetjänstemannen och fången för kännedom.

Innan fullgörande av beväringstjänst inleds ska försvarsmaktens regionalbyrå och förläggningsfängelset ingå en överenskommelse om fångens övervakade frihet på prov och dess villkor. Utgående från överenskommelsen ska staben för tjänstgöringsplatsen (truppförbandet) och fängelsetjänstemannen närmare bestämma metoderna för kommunikation och övervakning efter tjänstgöringens inledande. Vid utformning av övervaknings- och kommunikationsmetoderna ska hänsyn tas till beväringstjänstens särdrag och deras konsekvenser för övervakning och kommunikation. Dessa ska utföras på ett sådant sätt att den som placerats i övervakad frihet på prov inte exponeras för onödig uppmärksamhet.

Den som ska placeras i övervakad frihet på prov ska inleda beväringstjänsten vid utsatt datum. I planen för strafftiden i övervakad frihet på prov och tillhörande veckoschemat ska beaktas innehållet i verksamhetsskyldigheten, tiden, vistelseområdet och permissionstiderna som hänför sig till tjänstgöringstiden. I planen för strafftiden i övervakad frihet på prov ska dessutom beaktas tillgången hos den som placerats i övervakad frihet på prov till ett boende som är lämpligt för permissionsbruk under beväringstjänsten.

Fängelsetjänstemannen ska underrätta truppförbandet om eventuella ändringar i verkställighet av övervakad frihet på prov. Truppförbandet ska underrätta fängelsetjänstemannen om avbrott och avslutning av beväringstjänstgöring av den som placerats i övervakad frihet på prov såväl som eventuella tillfälliga avvikelser från planen för strafftiden som kan krävas.


Generaldirektör för Brottspåföljdsmyndigheten Esa Vesterbacka


Specialsakkunnig Pia Andersson



Publicerad 5.9.2017