Utförande av kroppsvisitation på fångar RISE/6580/2023

Brottspåföljdsmyndigheten anvisning RISE/6580/2023

Behörighet: 2 kap. 6 § i lagen om Brottspåföljdsmyndigheten

Gäller: från och med 1 april 2024 tills vidare

Häver: Brottspåföljdsmyndighetens anvisning om kroppsvisitation (dnr 1/004/2015)

Mottagare: Brottspåföljdsmyndigheten


Enligt 16 kap. 4 § i fängelselagen kan en fånge kroppsvisiteras och enligt 11 kap. 4 § i häktningslagen en häktad likaså, om fången misstänks att inneha föremål eller ämnen som avses i 9 kap. 1 § 1 eller 2 mom. i fängelselagen eller om den häktade misstänks inneha föremål eller ämnen som avses i 5 kap. 1 § 1 eller 2 mom. i häktningslagen. Kroppsvisitation får dessutom utföras om det behövs för att förhindra rymning eller olovligt avvikande från öppen anstalt, avvärja fara som hotar ordningen eller säkerheten i fängelset eller utreda en misstänkt ordningsförseelse. Kroppsvisitation får även utföras med anledning av fångens inställelse eller återvändande till fängelset eller i samband med oövervakat besök och besök av barn. Dessutom utförs kroppsvisitation innan fången placeras under observation eller observation i isolering. Kroppsvisitation får dessutom utföras på alla fångar som är placerade på en avdelning som är föremål för specialinspektion eller på alla fångar som vistas i utrymmet som inspektionen omfattar. I förevarande anvisning avses med fånge såväl fångar som avtjänar straff som häktade.

Beslut om kroppsvisitation fattas i enlighet med 16 kap. 10 § i fängelselagen (11 kap. 10 § i häktningslagen) av en tjänsteman i chefsuppgifter inom styrning eller övervakning eller, om ärendet inte tål uppskov, av en tjänsteman i styrnings- eller övervakningsuppgifter. Kroppsvisitation ska enligt 16 kap. 9 § 4 mom. i fängelselagen (11 kap. 9 § 4 mom. i häktningslagen) registreras. Bestämmelser om registeranteckningar som gäller kroppsvisitation finns i 53 § i fängelseförordningen respektive 24 § i häktningsförordningen. Registreringarna görs i klientinformationssystemet.

Kroppsvisitation utförs i enlighet med 16 kap. 9 § 1 mom. i fängelselagen (11 kap. 9 § 1 mom. i häktningslagen) i närvaro av ett vittne. Den som utför kroppsvisitation och vittnet ska vara av samma kön som fången som ska visiteras. När fången befinner sig utanför fängelset under omedelvar övervakning av en tjänsteman vid Brottspåföljdsmyndigheten får kroppsvisitation dock utföras utan att ett vittne är närvarande, om ärendet inte tål uppskov.

Att genomföra kroppsvisitation ska inte vara en rutinmässig åtgärd, utan dess nödvändighet ska bedömas i varje situation och för varje fånge separat. Fången ska enligt 16 kap. 9 § 3 mom. i fängelselagen (11 kap. 9 § 3 mom. i häktningslagen) underrättas om grunden för kroppsvisitationen så snart som det är möjligt med beaktande av personens tillstånd och övriga omständigheter. Om grunden meddelas i regel muntligen genast när kroppsvisitationen ska inledas.

Kroppsvisitation omfattar undersökning av vad fången har i sina kläder eller i övrigt bär på sig. Fången kan åläggas att ta av sig kläderna för att man ska kunna undersöka att han eller hon inte har otillåtna föremål eller ämnen gömda under kläderna. Regeln är att kroppsvisitationen gör det möjligt att i samband med att fången klär av sig särskåda hans eller hennes nakna kropp på ett naturligt sätt. Ifall en del av hudytan som ska observeras inte blir synlig vid avklädning, kan fången uppmanas att flytta på kroppsdelarna så att en okulär särskådan går att utföra.

Kroppsvisitation får inte utvidgas till kroppsbesiktning utan att villkor för kroppsbesiktning som anges i fängelselagen är uppfyllda. Kroppsvisitation ska inte utföras på ett sätt som innebär fysiskt ingrepp i fångens avklädda kropp, och den ska inte heller omfatta någon intim visuell särskådan. Vid kroppsvisitation är det förbjudet att detaljerat särskåda fångens yttre könsorgan eller anus, exempelvis genom att be fången böja sig ner eller sätta sig på huk. Man ska inte heller använda hjälpmedel, till exempel hund eller spegel, när man granskar fångens nakna kropp.

Fången ska inte tvingas stå helt naken vid visitationen, utan man ska tillåta för honom eller henne att klä av sig i två tag. Detta innebär att fången först tar av sig kläderna som är ovanför midjan och klär på dem igen innan han eller hon tar av kläderna under midjan. Fången ska självmant ges handledning i saken. När fången ska byta kläder ska han eller hon omedelbart ges nya persedlar att ta på sig eller på annat sätt beredas möjlighet att skyla sig.

Kroppsvisitation omfattar också undersökning av fångens munhåla. För att visitera fångens mun uppmanas han eller hon att gapa frivilligt. Munnen undersöks visuellt för att kunna fastställa om det finns otillåtna föremål eller ämnen i munhålan. Om belysningen i visitationsutrymmet inte är tillräcklig för att visitera munnen, kan ficklampa användas vid visitering av munnen. Vid kroppsvisitation får också fångens huvudhår inspekteras.

Det är särskilt angeläget med tjänstemannens sakliga och yrkesmässiga uppträdande och språkbruk vid visitationssituationer. Vid kroppsvisitation ska fångarna behandlas med särskild hänsyn till deras värdighet och integritet. Kroppsvisitation ska utföras på fångar individuellt, i ett utrymme där inga andra fångar eller personer av det andra könet är närvarande samtidigt. Om det exempelvis av säkerhetsskäl krävs att flera personer är närvarande vid visitationen, får endast den som utför visitationen och vittnet ha synlig kontakt med fången.

Kroppsvisitation som kräver avklädning får i regel inte utföras på en plats som är kameraövervakad. Om kroppsvisitationen undantagsvis utförs i ett sådant utrymme, ska kameraövervakningen i utrymmet avbrytas för den tid fången klär av sig. Man kan också täcka över kamerorna. Fången ska underrättas om att det för tillfället inte överförs någon bild från kamerorna. Dessutom ska synkontakt utifrån med utrymmet där kroppsvisitationen utförs vara förhindrad.

Ytterligare upplysningar lämnas av normstyrningsteamet inom Brottspåföljdsmyndighetens rättsenhet.

Generaldirektör Anna Arola-Järvi

Jurist Heidi Lokasaari

Publicerad 28.3.2024