4/2002 Vankien sijoitus ulkopuoliseen laitokseen vuosina 1999-2001

Vuokko Karsikas 19.3.2002

Vankien sijoitus ulkopuoliseen laitokseen tuli mahdolliseksi 1.6.1999 lukien rangaistusten täytäntöönpanosta annetun lain 2 luvun 3 d §:n (364/1999) nojalla. Sen mukaan luotettavaksi katsottava vanki, jolla on päihdeongelma tai jolla voidaan olettaa olevan erityisiä vaikeuksia selviytyä vapaudessa, voidaan sijoittaa määräajaksi rangaistuslaitoksen ulkopuoliseen laitokseen tai vastaavaan yksikköön, jossa hän osallistuu päihdehuoltoon tai hänen selviytymismahdollisuuksiaan parantavaan muuhun tavoitteelliseen toimintaan. Luvan ehdoksi voidaan asettaa, että vanki pyydettäessä antaa virtsanäytteen tai suorittaa puhalluskokeen. Sijoituksen ehtona on myös, että vanki suostuu siihen, että ulkopuolinen laitos tai vastaava yksikkö saa ilmoittaa vankilalle ehtojen rikkomisesta. Jos vanki ei noudata hänelle asetettuja ehtoja, sijoitusmääräys voidaan peruuttaa.

Rikosseuraamusviraston johtoryhmä asetti 1.11.2001 vankilan ulkopuolisessa laitoksessa tapahtuvan vankien kuntoutuksen ohjausta ja seurantaa varten ohjaus- ja seurantaryhmän, jonka tehtävänä on seurata vankilan ulkopuolisessa laitoksessa vangeille järjestetyn kuntouttavan toiminnan tavoitteiden toteutumista, toiminnan sisältöjä, käytettyjä toimintamalleja, asiakastyytyväisyyttä ja toiminnan vaikuttavuutta. Työssä painottuu aluksi käytännön yhteistyömallien rakentaminen.

Ohjaus- ja seurantaryhmän tulee raportoida toiminnasta saaduista kokemuksista ja kehittämistarpeista Rikosseuraamusvirastolle tarpeen mukaan ja kustakin toimintavuodesta seuraavan vuoden tammikuun loppuun mennessä. Tämä raportti on laadittu ko. tarkoitusta varten. Siinä esitetyt tiedot perustuvat vankiloiden raportteihin sekä vankiloille tehtyyn erilliseen kyselyyn, vankien nimilehtitietoihin ja Rikosseuraamusviraston käytettävissä oleviin rekisteritietoihin.

Sijoitettuja vankeja oli yhteensä 27, joista 2 oli naista. Sijoitusta on käytetty hyvin erilaisten vankien kohdalla: heidän ikänsä, kertaisuutensa, rikoksensa ja tuomion pituus vaihtelivat huomattavasti. Hoitoajat ovat olleet melko lyhyitä: suurimman osan sijoitus on kestänyt alle 3 kuukautta. Hoito kokonaisuudessaan on useiden kohdalla ollut pidempi ottaen huomioon myös kuntoutusajan vankilassa. Hoidon lyhyyteen ulkopuolisessa laitoksessa ovat todennäköisesti vaikuttaneet rahoitusongelmat. Retkahtaminen oli varsin yleistä, kuten yleensäkin päihdeongelmaisilla, joten tulos ei poikenne yleisestä linjasta. Menestymistä hoitolaitoksessa voitaneen jossain määrin parantaa huolellisemmalla valinnalla, tuella ja valvonnalla, mutta etukäteen ei voida täysin varmasti ennustaa onnistumista.


4/2002 Vankien sijoitus ulkopuoliseen laitokseen vuosina 1999-2001 (pdf, 0.17 Mt)

Julkaistu 30.1.2014