Rikosseuraamuslaitos ja Keskusrikospoliisi tekevät yhteistyötä kyberrikollisuuden torjumiseksi

Nopeasti lisääntyvä tietoverkkorikollisuus aiheuttaa kasvavia haasteita poliisille ja oikeusjärjestelmälle Suomessa ja kansainvälisesti. Vain murto-osa kaikista kyberrikoksista tulee poliisin tietoon. Teknologian nopean kehittymisen ja kyberrikoskentän jatkuvan muuttumisen myötä lainsäädäntö ja oikeuskäytäntö hakevat kyberrikosten kohdalla vielä muotoaan.

Tietoverkkorikoksiin syyllistyvät ovat usein hyvin nuoria ja poikkeavat taustoiltaan perinteisestä nuorisorikollisuudesta. Keskusrikospoliisi (KRP) pyrkii ennaltaehkäisemään nuorten vakavaa tietoverkkorikollisuutta Cybercrime-Exit-toiminnan kautta. Toiminnan kohderyhmänä ovat noin 12–25-vuotiaat nuoret, jotka ovat syyllistyneet tai vaarassa syyllistyä vakaviin tietoverkkorikoksiin. KRP, joka on myös yksi perustajajäsen 36 maan poliisiviranomaisista koostuvassa International Cyber Offender Prevention (InterCOP) -verkostossa, tekee aktiivista kansainvälistä yhteistyötä interventioiden kehittämisessä. Yksi hyväksi havaittu interventio on Alankomaiden poliisin ja syyttäjälaitoksen käynnistämä Hack_Right -toiminta.

Kyberrikollisuudella tarkoitetaan laajasti kaikkea verkossa tai digitaalisin välinein tapahtuvaa rikollisuutta. Kyberrikokset voidaan jakaa tietoverkkoavusteisiin ja -sidonnaisiin rikoksiin. Tietoverkkoavusteiset rikokset ovat digitaalisia välineitä hyödyntäen tehtyjä niin sanottuja perinteisiä rikoksia. Tietoverkkosidonnaiset rikokset ovat puolestaan rikoksia, jotka kohdistuvat tietoverkkoon ja tietojärjestelmiin.

–  Rikosseuraamuslaitoksen kannalta keskeistä on se, että monet perinteisen rikollisuuden muodot ovat siirtyneet nettiin. Esimerkiksi jengien toiminta, huumausainekauppa, seksuaalirikokset ja lähisuhdeväkivalta kuten vainoaminen ovat saaneet uuden kanavan digitaalisista yhteyksistä. Perinteinen rikollisuus myös hyödyntää nuorten diginatiivien taitoja. Nuorilta voidaan esimerkiksi tilata henkilötietojen kalasteluohjelmia rikollisiin tarkoituksiin. Digitaaliset välineet mahdollistavat myös kansainvälisen ja rajat ylittävän rikollisuuden organisoinnin aiempaa paremmin. Radikalisoituneet ryhmätkin hyödyntävät nettiä toiminnassaan, toteaa Turvallisuus ja valmentava lähityö (TURVA) -tiimin tiimivastaava Pia Puolakka.

Myös tietoverkkosidonnaiset rikokset, kuten tietomurrot, palvelunestohyökkäykset ja datavahingonteot ovat lisääntyneet. Tietoverkkorikoksien tekijäprofiili on usein erilainen kuin perinteisessä rikollisuudessa. Taustalla on harvoin perinteiseen nuorisorikollisuuteen vahvasti kytkeytynyttä oireilua, kuten häiriökäyttäytymistä, päihteiden käyttöä tai jengikytköksiä. Sen sijaan taustalta saattaa löytyä teknistä osaamista ja kiinnostusta kybermaailmaan.

–  Etenkin alkuvaiheessa nuorella saattaa olla rikosten taustalla mukana uteliaisuutta, jännityshakuisuutta tai halua kokeilla ja näyttää taitojaan. Taloudelliset motiivit tulevat kuvaan mukaan, kun havaitaan verkon ansaintamahdollisuudet esimerkiksi Crime-as-a-Service palvelujen kautta. Kyberrikoskierre saattaa kehittyä nopeasti tasolle, jossa iältään hyvinkin nuori henkilö kykenee saamaan rikoksilla huomattavaa vahinkoa aikaan, toteaa KRP:n projektipäällikkö Viivi Lehtinen.

Vuonna 2024 tietoverkkorikoksiin syyllistyneitä nuoria oli Rikosseuraamuslaitoksen asiakkaissa lähinnä yhdyskuntaseuraamuspuolella. Tilanne tosin vaihtelee, ja myös vankiloissa on tunnistettu joitakin tämän rikostyypin asiakkaita. Asiakasarviointiyksikön (AAY) erityisasiantuntija Katja Kaarmila ja asiakasprosessit yksikön (APOY) erityisasiantuntija Annukka Hulkko osallistuivat viime marraskuussa Alankomaiden Hack_Right -mallin koulutukseen:

–  Interventio on suunnattu ensikertalaisille tietoverkkosidonnaisiin rikoksiin syyllistyneille nuorille, ja siinä tehdään vahvaa yritysyhteistyötä. Tavoitteena on tarjota nuorille rakentavia ja laillisia vaihtoehtoja taitojensa käyttämiseen siten, että se hyödyttää myös yhteiskuntaa. Interventioon kuuluvaa tunnistus- ja riskiarvioinnin työkalua työstetään parhaillaan Risen tarpeisiin TURVA-tiimin, AAY:n ja APOY:n yhteistyönä.

Tulevaisuudessa, tieteellisen tutkimustiedon mukaan, fyysisessä maailmassa tapahtuva rikollisuus tulee vähenemään kansainvälisesti. Kokonaisrikollisuus ei kuitenkaan laske, sillä rikoksia siirtyy yhä enemmän digitaaliseen maailmaan.

–  Myös Rikosseuraamuslaitoksen piirissä tulee jatkossa olemaan aiempaa enemmän tietoverkkosidonnaisiin rikoksiin syyllistyneitä nuoria. Se, että perinteinen rikollisuus digitalisoituu, haastaa sekä poliisia että Rikosseuraamuslaitosta reagoimaan riskeihin uusilla tavoilla. Nuorille tietoverkkosidonnaisiin rikoksiin syyllistyneille tarvitaan omia puheeksi oton, motivoinnin ja intervention keinoja, toteaa tiimivastaava Puolakka.

Rikosseuraamuslaitos ja Keskusrikospoliisi jatkavat yhteistyötä ilmiön tunnistamiseksi ja siihen varautumiseksi.

Lisätietoja:

Pia Puolakka, erityisasiantuntija, tiimivastaava, RISE, TURVA-tiimi, etunimi.sukunimi(at)om.fi
Katja Kaarmila, erityisasiantuntija, tiimivastaava, RISE, AAY, etunimi.sukunimi(at)om.fi
Annukka Hulkko, erityisasiantuntija, RISE, APOY, etunimi.sukunimi(at)om.fi
Viivi Lehtinen, projektipäällikkö, KRP, Cybercrime Exit, etunimi.sukunimi(at)poliisi.fi

Julkaistu 6.5.2025