Nikita Fouganthinen valvottu koevapaus peruutettu

Julkaistu 15.5.2008  Päivitetty 31.7.2013

Rikosseuraamusvirasto tiedottaa 14.5.2008

Rikosseuraamusvirasto on peruuttanut Nikita Fouganthinen valvotun koevapauden 1.7.2008 asti ja päättänyt sijoittaa hänet takaisin suljettuun vankilaan. Sijoituspaikkaa ei julkisteta. Peruutuksen syynä on valvotun koevapauden ehtojen rikkominen.

Pääjohtaja Esa Vesterbacka näkee tästä yksittäisestä tapauksesta huolimatta hallitun ja asteittaisen vapauttamisen tukevan erityisesti pitkäaikaisvankien sopeutumista takaisin yhteiskuntaan. Vesterbackan mukaan kokemukset valvotusta koevapaudesta ovat olleet niin hyviä, että koevapauteen pääsevien vankien määrää aiotaan lisätä lähivuosina tuntuvasti. Valvotun koevapauden ehdot tulevat pysymään edelleen tiukkoina.

Valvontatekniikan osalta koevapausjärjestelmässä on vielä parannettavaa. Nykyisen matkapuhelinvalvonnan sijaan tai lisäksi nilkkaan tai ranteeseen kiinnitettävä panta mahdollistaisi kiinteän valvonnan ja hälyttäisi heti, jos sitä yritetään irrottaa. Pantajärjestelmä on käytössä muissa Pohjoismaissa ja todettu käytössä toimivaksi ja luotettavaksi. Vaikka panta on matkapuhelinseurantaa huomattavasti kalliimpi vaihtoehto, Rikosseuraamusvirasto toivoo, että järjestelmä voitaisiin ottaa käyttöön.