Lama ei ole hidastanut kuluttajamyyntiä - Vankityön tuotteille yhä kysyntää

Julkaistu 1.7.2009

Lama ei ole ainakaan vielä purrut vankien työtoiminnan tuotteiden kuluttajamyyntiin. Vankiloiden myymälöillä on ollut ajoittain jopa vaikeuksia saada tavaroita riittävästi myyntiin samaan aikaan, kun yritykset ovat vähentäneet tilauksiaan pakkaus- ja kokoonpanotöissä.

Suomen vankiloissa valmistetaan vankien työtoimintana suuri määrä erilaisia tuotteita, mm. huonekaluja, puutarhakalusteita, lasten leikkikaluja, veneily- ja kalastustuotteita ja tekstiilejä. Tuotteita myydään sekä alihankintana yrityksille että suoraan kuluttajille.

Vankilamyymälöitä on tällä hetkellä kuudessa vankilassa. Mikkelissä, Oulussa ja Vaasassa myymälät ovat vankiloiden yhteydessä, Jokelan ja Keravan vankiloissa varastomyymälöinä. Turussa myymälä toimii vankiloiden ja kaupungin työkeskusten yhteismyymälänä "Onnimannina".

– Kuopiossa vankiloiden tuotemyynti siirtyi vuoden alusta seudullisen työvalmennussäätiön yhteismyymälään "Elävään Kauppaan". Jatkossa pyrimmekin etsimään lisää Turun ja Kuopion kaltaisia yhteistyökumppaneita ja lisäämään yhteistyötä muiden välityömarkkinoiden toimijoiden kanssa, sanoo Rikosseuraamusvirastossa vankien työtoiminnasta vastaava ylitarkastaja Eila Lempiäinen. Yhteistyömahdollisuuksia etsitään myös valvottuun koevapauteen päästettävien vankien ja avolaitosvankien työllistämisessä.

– Suomessa saamme 600 vangin päivittäisestä työstä vuosittain noin kahdeksan miljoonan euron tulot ja tuotamme lisäksi omaan käyttöön tuotteita ja palveluita noin puolentoista miljoonan euron arvosta. Työtoiminta on tavoitteellinen osa vankiloiden kuntoutusta ja kuuluu kiinteästi vangin päivittäiseen ohjelmaan. Sen järjestää ja budjetoi jokainen vankila itse, kertoo ylitarkastaja Lempiäinen.

Vankilatuotteet ovat näkyvästi esillä tänä vuonna Kokkolassa 30.7.– 2.8.2009 pidettävillä valtakunnallisilla maaseutumessuilla.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Eila Lempiäinen, Rikosseuraamusvirasto p.050-339 6392
talousjohtaja Petteri Kaleva, Länsi-Suomen aluevankila, 050-516 1856
kehittämispäällikkö Vesa Kervinen, Itä-Suomen aluevankila, 050-373 9205