Vankeinhoidossa ensimmäinen sikainfluenssatapaus

Julkaistu 12.8.2009

Vankeinhoidossa on todettu ensimmäinen sikainfluenssatapaus. Helsingin avovankilan 23-vuotias miesvanki on eristyksessä viikon, ja hän on asianmukaisessa lääkityksessä.

Koko Rikosseuraamusalalla on varauduttu sikainfluenssaan. Heinäkuun lopussa on otettu käyttöön monien sairaaloiden noudattama kättelykielto, joka on voimassa toistaiseksi. Kättelyn välttäminen on tutkitusti yksinkertainen ja tehokas tapa vähentää sikainfluenssan ja tulehdusten leviämistä. Lisäksi on hyödyllistä ja tarpeen pestä kädet useita kertoja päivässä.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat lisäksi laatimassa rikosseuraamusalalle laajemmat ohjeet sikainfluenssakäytännöistä vankien, valvonta- ja terveydenhuoltohenkilöstön sekä kaikkien muidenkin alalla lähityötä tekevien osalta.

Lisäksi sairaanhoitopiirien tartuntatautivastaavia lääkäreitä on pyydetty ottamaan alueensa vankilat huomioon pandemiaan varautumissuunnitelmissa. Vankeinhoitolaitoksen Terveydenhuoltoyksikkö valvoo ohjeistuksen ja varautumissuunnitelmien toteutumista ja huolehtii ohjeiden tiedottamisesta.

Lisätietoja:

Jukka Kärkkäinen
johtava ylilääkäri
p. 050 5910122

Sirpa Hakamäki
terveydenhuollon tarkastaja
p. 050 5897118