Koiran elämää: Huumeet pienestä pitäen osa Malin ja Tatun arkea

Julkaistu 27.10.2009

Huumeet ovat kuuluneet neljä ja puolivuotiaan Malin ja kuusivuotiaan Tatun elämään pienestä pitäen. Huumeiden haistelu on molempien arkipäivää jatkossakin eikä muutosta ole näköpiirissä. Mali ja Tatu ovat nimittäin Pohjolan parhaita huumekoiria.

Mikkelin vankilassa työskentelevä labradorinnoutaja Mali voitti ohjaansa, vankeinhoitoesimies Pasi Lahikaisen kanssa Pohjoismaiden parhaan vankiloiden huumekoiran tittelin Norjassa käydyssä kisassa. Tatu ja ohjaajansa, vartija Markku Kaipainen Sukevalta sijoittuivat mittelössä viidenneksi.

– Koiran nenä on korvaamaton huumeiden löytämisessä. Sanotaan, että jos Päijänteeseen kaataa perjantaina puoli desiä mustetta, niin koira pystyy sen paikallistamaan vielä sunnuntaina, kehuu Pasi Lahikainen kumppaniaan ja tämän kollegoita.

Suomen vankiloissa on tällä hetkellä 21 huumekoiraa, kaikki labradorinnoutajia. Ensimmäiset koirat Suomen vankiloihin tulivat runsaat 15 vuotta sitten. Kokemukset niistä ovat olleet erittäin hyviä, ja tavoitteena onkin saada jokaiseen vankilaan ainakin yksi koira.

Mali ja Tatu ovat harjoitelleet leikkien varjolla "nenän käyttöä" jo 7-8-viikkoisesta pennusta lähtien. Pasi Lahikainen kertoo, että vain ohjaajan oma mielikuvitus on koulutuksessa tässä vaiheessa rajana.

Varsinaisen "tutkintokoulutuksensa" vankiloidenkin huumekoirat saavat Poliisikoiralaitoksella, jossa koulutetaan myös poliisin omat erikoiskoirat. Koirat käyvät siellä myös vuosittaisissa tasotarkastus- ja kertauskoulutuksessa.

Vapaa-aikanaan Mali ja Tatu viettävät ohjaajiensa ja heidän perheittensä kanssa normaalia "koiran elämää". Siihen kuuluu paljon ulkoilua ja liikkumista luonnossa. Molemmat odottavat myös innolla talvisia lumileikkejä.

Lisätietoja:
Mali ja Pasi Lahikainen, puh. 050 496 5581 sekä
Tatu ja Markku Kaipainen, puh. 050 387 1961.