Sörkkä sulatti ja sopeutti, Yli 125-vuotias Helsingin vankila

Julkaistu 9.10.2009

Helsingin yli 120-vuotiaasta vankilasta on valmistunut jo toinen historiikki kolmen vuoden sisällä. Sörkässä vartijana ja ylivartijana työskennelleen järjestöneuvos Risto Kettusen kirjoittama ja toimittama "Sörkän sulattamo" täydentää käytännönläheisellä näkökulmallaan vankilasta aiemmin tehtyjä historiikkeja.

Henkilökunnan työn ja aseman muutoksiin Sörkässä pitkälti painottuvassa historiikissa on 400 sivua, jotka sisältävät yli 160 valokuvaa, joukossa joitakin todellisia harvinaisuuksia. Teos on kertomus vuonna 1881 perustetun "Helsingin viereisen kuritushuoneen" vaiheittaisesta muuttumisesta cityvankilaksi. Suuressa tiilitalossa asustaa ja työskentelee nyt aikaisempaa tasapainoisempi "perhe".

– Historiikki ei aseta vastakkain vankien ja henkilöstön asemaa ja etuja. Pikemminkin päinvastoin. Olihan esimerkiksi henkilökunnan karu työympäristö suoraan rinnastettavissa yliasutettujen vankien asuinosastojen heikkoon tasoon. Vankilan peruskorjaukset ovat näin ollen kohentaneet molempien ryhmien elinoloja. Sörkkä sulautti ja sopeutti niin vankeja kuin henkilökuntaakin tavoilleen, sanoo kirjan tekijä Risto Kettunen.

Toki vankilan historiassa on kirjoittajan mukaan ollut paljon jännitteitä, jotka purkautuivat joko spontaaneina tai taitavasti suunniteltuina pakoina ja äärimmäisissä tapauksissa väkivaltaisina karkaamisina. Henkilökunnan surmiin päättyneet pakoyritykset kerrotaan kattavasti, tosiasioiden pohjalta ilman mässäilyä.

Myös henkilökunnan ammattiyhdistys- ja urheilutoiminta sekä muut harrastukset on kirjassa tuotu näkyvästi esiin. Työntekijöiden kertomukset ja lukuisat dokumentit luovat totuuspohjaa tapahtumille ja lähtökohtaa legendaarisille tarinoille.

Lisätietoja:
historian kirjoittaja Risto Kettunen, puh. 0500-600 117 ja viestintäpäällikkö Usko Määttä, Rikosseuraamusvirasto (Rise), puh. 010 36 88570