Vankiloiden ensimmäinen tilataideteos - ”Valoon” paljastettiin Sörkassa

Julkaistu 4.12.2009

Suomen vankiloiden ensimmäinen tilataideteos paljastettiin perjantaina Helsingin vankilassa. Taiteilija Timo Rytkösen taideteos "Valoon" on ripustettu kulttuurihistoriallisesti suojellun 128-vuotiaan Sörkan vankilan valopihan kattoon. Se on ulkomitoiltaan lähes kaksimetrinen.

– Teos koostuu pienistä metallipalloista, jotka näkyvät valopisteinä. Valopisteet muodostavat kaartuvia viivoja ja viivat yhdessä kolmiulotteisen geometrisen muodon. Ylöspäin levenevässä pyöreässä muodossa on aukko, joka myös levenee ylöspäin. Lähtökohtinani oli tilan huomioiminen ja hillitty myönteisyys, kertoo taiteilija Timo Rytkönen itse työstään.

Teoksen suunnittelun tavoitteina oli keveys, ilmavuus, aineettomuus ja rauhallisuus. Teoksen materiaaleina on kauniisti laskeutuvia palloketjuja sekä läpinäkyvää polykarbonaattilevyä ja vaijeria. Ketjujen päät on kiinnitetty levyn pinnan suuntaisiin reikiin haoilla poikittaisrei'istä ja varmistettu kuumaliimalla.

Vankilan henkilöliikenne tapahtuu myös odotus-, turvatarkastus- ja tiedotustilana toimivan valopihan kautta. Se on nivelkohta ja rajapinta, josta sisäpuoli alkaa ja ulkopuoli loppuu. Tila on suuri, selkeä ja pelkistetty, ja sen tunnelma on hyvä. Siihen tulee paljon valoa lasikatosta ja kattolampuista.

Teos on osa ensivaikutelmaa saavuttaessa kulttuurihistoriallisesti suojeltuun rakennukseen. Kaikki vankilassa käyvät näkevät teoksen tullessaan ja mennessään. Tilaan saavuttaessa teos on yläviistossa edessä. Katse kohoaa kohti valopisteinä näkyvää, kiinnostavan vierasta, mutta ystävällistä muotoa.

"Valoon" -teos syntyi osana UUTTA -taiteilijaprojektia. Se on Uudenmaan taidetoimikunnan hanke, jossa taiteilijoita työllistämällä saadaan taidetta julkisiin tiloihin.

Lisätietoja:

Kuraattori Matti Merivirta, Helsingin vankila, puh. 010 36 82036, matti.merivirta(at)om.fi
Taiteilija Timo Rytkönen, puh. 045 124 0741
Pääsihteeri Satu Angervo, Uudenmaan taidetoimikunta, puh. 0500 591 221, satu.angervo(at)minedu.fi