Namibialaista vankilahenkilökuntaa turvallisuuskoulutuksessa Vantaalla

Julkaistu 24.5.2010

Neljä namibialaista tulevaa vankilaturvallisuuden kouluttajaa hioo tämän viikon ajan taitojaan ensimmäistä kertaa Vantaalla Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksessa (Rskk). He ovat osa suurempaa, noin kahdenkymmenen henkilön ryhmää, jota suomalaiset vankeinhoidon kouluttajat ovat aiemmin kouluttaneet kolmeen otteeseen Namibiassa.

Viikko sisältää voimankäytön toimintamallien kertausta sekä vankiloihin tutustumista. Tärkeimpänä uutena osiona on vankiloiden ennaltaehkäisevä turvallisuustyö. Koulutettavien ryhmä harjoittelee myös lähivankiloissa ja tutustuu rikosseuraamusalan ennaltaehkäisevään turvallisuuteen Keskusrikospoliisissa. Samalla suomalaiset lähilaitosten voimankäytön kouluttajat sekä opiskelujensa loppusuoralla olevat perustutkinnon opiskelijat pääsevät tutustumaan afrikkalaiseen voimankäytön rytmiin harjoitellessaan vieraiden kanssa kuluvan viikon aikana

Rikosseuraamuslaitos (Rise) ja Rikosseuraamusalan koulutuskeskus ovat tehneet yhteistyötä Namibian turvallisuusministeriön kanssa vanginvartijoiden koulutuksessa. Turvallisuuskoulutus on osa laajempaa rikosseuraamusalan koulutuskokonaisuutta johon kuuluu myös yhdyskuntapalvelusta järjestetty koulutus. Hanketta on rahoittanut Suomen ulkoministeriö kuuden vuoden ajan.

Namibiassa on oma vankeinhoidon koulutuskeskuksensa Omarurussa, mutta nykypäivien kriteerit täyttävä turvallisuus- ja itsepuolustustaitojen opettaminen on pitkään puuttunut. Suomalaisten antaman kouluttajakoulutuksen keskeisimpiä oppeja onkin ollut laillisuuden, tekniikan ja taktiikan lisäksi ammatillisuuden korostaminen sekä ihmisoikeuksien kunnioittaminen myös voimankäyttötilanteissa. Onnistuneinta kriisinhallintaa on useimmiten se, ettei voimankäyttöön jouduta ja jos joudutaan, se tapahtuu ketään vahingoittamatta.

Lisätietoja:
opettaja Asko Hattuniemi, puh 050 310 4943 (RSKK),
erityisasiantuntija Virva Ojanperä-Kataja (Rikosseuraamuslaitos, keskushallintoyksikkö), puh 050 572 2949