Punahilkalle jatkoa: Naisvankien uusi teatteriesitys tulee tammikuussa Helsinkiin

Julkaistu 10.12.2010

Vanajan vankilan viime vuonna Punahilkka-näytelmällä alkanut naisvankien teatteritoiminta saa jatkoa vuoden vaihteessa Helsingissä, kun seitsemän vankilassa rangaistustaan suorittavaa naista esittää " Kuningas Lear - Veljeni Kuningas " -näytelmän KokoTeatterissa.

Nuorin mukana oleva naisvanki on 24-vuotias ja vanhin 50-vuotias. Kolme on ensimmäistä kertaa vankilassa. Muilla kertaisuuksia on enemmän, yksi osallistujista on jo kahdeksatta kertaa vankilassa. Yksi naisista oli mukana myös Punahilkka-produktiossa.

Näytelmän käsikirjoitus on syntynyt työryhmän tekemänä Shakespearen näytelmän Kuningas Learin pohjalta.

– Ahneus kuljettaa petokseen. Yleensä tämä kokemus tapahtuu jo lapsuudessa, jos sosiaalinen vuorovaikutus on vinoutunutta, ja vallankäyttö ruokkii hyväksikäyttöä. Työryhmä on tutkinut Shakespearen näytelmää tästä näkökulmasta. Nämähän ovat kokemuksia ja tunteita, joita meidän kaikkien on vaikea käsitellä rehellisesti itsessämme ja lähipiirissämme", kertoo näytelmän ohjaaja Hannele Martikainen.

Vanajan vankilan johtaja Kaisa Tammi-Moilanen sanoo, että vankilateatteritoiminnan tarkoituksena on soveltaa perinteistä teatteria vankilan kuntouttavaksi toiminnaksi varsinaisen ohjelmatyöskentelyn rinnalla.

Näytelmän musiikista vastaa Mikko Perkola, joka soittaa esityksessä viola da gamba -barokkisoittimella Pelle Miljoonan musiikkia vanhaan tyyliin sovitettuna.

"Kuningas Lear - Veljeni Kuningas " -näytelmä esitetään Helsingissä KokoTeatterissa, Siltavuorenranta 18, neljä kertaa tammikuun ensimmäisellä viikolla 7.-9.2011. Sunnuntaina on kaksi esitystä. Kaikkiin esityksiin myydään yleisölle lippuja, ja kaikki ovat tervetulleita. Lipunmyynnistä vastaa KokoTeatteri.

Viime vuonna Vanajan naisvangit tekivät Suomen vankeinhoidon historiaa, kun he esittivät tuttuun satuun perustuneen itse valmistelemansa ja musiikkiteatteriohjaaja Hannele Martikaisen dramatisoiman näytelmän "Punahilkka" Hämeenlinnan kaupunginteatterissa. Näytelmän yleisöesitykset olivat loppuunmyytyjä, ja kokemukset projektista olivat muutenkin erinomaiset.

Lisätietoja:
Vanajan vankilan johtaja Kaisa Tammi-Moilanen, puh. 010 36 81710, kaisa.tammi-moilanen(at)om.fi,
ohjaaja Hannele Martikainen, puh. 0400 917 209, martikainen.hannele(at)gmail.com,
viestintäpäällikkö Usko Määttä, puh. 050 331 0067, usko.maatta@om.fi