Ojoisten vankilassa avoin kansalaispäivä perjantaina - Pääjohtaja Esa Vesterbacka paikalla

Julkaistu 22.11.2011  Päivitetty 26.7.2013

Kesällä luvattomilla poistumisilla otsikoihin nousseella Vanajan vankilan miesten osastolla Ojoisilla vietetään perjantaina 25.11. vankiloissamme ainutlaatuista vieraille avointa kansalaispäivää klo 12.00 – 15.00 välisenä aikana.

Kaikki hämeenlinnalaiset ja lähialueiden asukkaat sekä muutkin asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita tutustumaan avovankilan todelliseen arkeen. Risen pääjohtaja Esa Vesterbacka pitää tietoiskut avolaitosten roolista vankien vapautumiseen valmentamisessa klo 13.00 ja klo 14.00.

Ojoisilla Hämeenlinnan kupeessa rangaistustaan suorittavat vangit tekevät pääasiassa erilaisia rakennusalan ja luonnonhoitotöitä julkisyhteisöille ja valtion eri laitoksille Hämeenlinnassa sekä lähikunnissa.

–Vanajan vankilassa entisellä ns. työsiirtolatyöllä on pitkät perinteet. Kansalaisilla on nyt kuitenkin hyvä tilaisuus kuulla ja nähdä mitä toiminta on tänä päivänä vankeuslain näkökulmasta ja millaiset on Ojoisten osaston olosuhteet, kertoo päivän puuhanainen Vanajan apulaisjohtaja Marjatta Kurri.

– Olemme kutsuneet mukaan myös yhteistyökumppaneitamme työkohteistamme Tammelasta ja Aulangolta, Hämeen linnasta ja Hämeenlinnan kaupunginpuistosta ja kerromme yleisölle miten toimimme heidän kanssaan ja mitä mieltä he ovat yhteistyöstämme, kertoo Marjatta Kurri.

Ojoinen miehille, Vanaja naisille

Vanajan vankila perustettiin itsenäiseksi laitokseksi lokakuun alusta v.2006 ja siihen kuuluu kaksi osastoa, Ojoinen miehille ja Vanaja naisille. Ojoisilla on 50 vankipaikkaa miesvangeille.

Ojoisten osasto on päihteetön avovankila ja toiminta-ajatuksena on vapauteen valmentautuminen. Osastolla järjestetään vapauteen valmentavaa, lyhytkurssimuotoista sekä yksilö- ja ryhmäohjaukseen pohjautuvaa kuntouttavaa toimintaa.

Jokaiselle vangille laaditaan rikosseuraamusalueiden arviointikeskuksissa rangaistusajan suunnitelma. Tämä suunnitelma toimii vangin toimintojen järjestämisen lähtökohtana osastolla.

Osastolla järjestetään vapauteen valmentavaa, lyhytkurssimuotoista sekä yksilö- ja ryhmäohjaukseen pohjautuvaa kuntouttavaa toimintaa.

Sekä Ojoisilta että naisten puolelta Vanajalta on tietyin edellytyksin mahdollisuus sijoittua myös laitoksen ulkopuoliseen kuntouttavaan toimintaan laitossijoituksena ja/ tai valvotussa koevapaudessa.

Vanajalla myös perheosasto

Vanajan osasto on valtakunnallisesti naisvangeille tarkoitettu avolaitos. Osastolla on vankipaikkoja 55. Vanajan osastokin on päihteetön ja toiminta-ajatuksena on vapauteen valmentautuminen.

Vankipaikkamäärään sisältyy Suomen vankiloiden ainut 10-paikkainen lastensuojeluyksikkö, perheosasto. Perheosastolla on tällä hetkellä 9 äitiä ja 11 lasta, sillä kahdella äidillä on kaksoset.

Avolaitostyötä osastolla tehdään ompelimossa, kiinteistönhoitotehtävissä, keittiöllä ja osaston ulkoalueilla sekä yhteistyökumppanien kanssa sovituissa erilaisissa projektiluonteisissa töissä osaston ulkopuolella.

Alihankintatyönä tehdään suodattimien koontityötä sekä ompelimossa erilaista käsityövaltaista pakkaus- ja pientuotevalmistusta.

Osastolla voi osallistua erilaisiin elämänhallintataitoja kasvattaviin toimintoihin, projekteihin ja kuntoutua päihderiippuvuudesta yksilö- ja ryhmätoimintana toteutettavien elämäntapamuutosten tiedostamisen kautta.

Päivän aikana vierailla on myös mahdollisuus ostaa vankilassa valmistettuja erilaisia tuotteita.


Lisätietoja: apulaisjohtaja Marjatta Kurri Vanajan vankila, p. 050 5913451 ja viestintäpäällikkö Usko Määttä, p. 029 56 88570.