Vantaan vankila kymmenen vuotta

Julkaistu 26.4.2012  Päivitetty 26.7.2013

Maamme ainut "puhdas" tutkintavankila, Vantaan vankila Itä-Hakkilassa, juhlii kymmentä toimintavuottaan.

Vantaan vankila korvasi Katajanokalla sijainneen huonokuntoisen Helsingin tutkintavankilan vuonna 2002. Vantaan vankilan käyttöönoton myötä Helsingin tutkintavankila lakkautettiin, ja se toimii nykyisin hotellina.

Torstaina pidetyissä 10-vuotisjuhlissa puhuivat mm. pääjohtaja Esa Vesterbacka, eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja sekä vankilan johtaja Tuomo Junkkari.

Ohjelmassa oli myös turvallisuusryhmän näytös, vankila kuvina –esitys ja kahvitarjoilu. Kutsuvierailla oli myös mahdollisuus tutustua vankilan tiloihin.

Vantaan vankilan perustehtävä on tutkintavankeuden toimeenpano ja vanginkuljetus. Tutkintavankeuden tarkoituksena on turvata rikoksen esitutkinta, tuomioistuinkäsittely ja rangaistuksen täytäntöönpano sekä estää rikollisen toiminnan jatkaminen.

Paljon ulkomaalaisia

Vankilan virallinen paikkaluku on 166, mutta vankilan vankiluku vaihtelee 200 – 290 välillä. Ulkomaalaisten vankien määrä on suuri, jopa 40-50 % päivittäisvahvuudesta.

Keskivankiluku oli viime vuonna 237. Vankikuljetuksia vankila hoiti 9 219. Viime vuonna vankilan kautta kulki lähes 5 700 vankia. Vantaalla on 16 osastoa ja henkilöstön määrä on 138.

Vaarallisuusarvioita, kirkko ja "MoTo"

Vankilan muurien sisällä toimivat lisäksi Etelä-Suomen rikosseuraamusalueen aluekeskuksen täytäntöönpano, Rikosseuraamuslaitoksen terveydenhuoltoyksikön Vantaan vankilan poliklinikka ja Vantaan vankilan psykiatrinen vankisairaala, jossa tehdään mm. vankien mielentilatutkimuksia ja vaarallisuusarviota.

Vantaan vankilassa on myös kirjasto, kirkko ja kuntosali sekä kaksi työverstasta.

Motivointiosaston eli MoTo:n päätehtävä on järjestää muutosmotivaation herättämistä tukevaa toimintaa. Osaston päihdetyötä tekevät erityisohjaajat vastaavat motivointitoiminnasta, vetävät ryhmäohjelmia ja tekevät yksilöpäihdetyötä sekä antavat informaatiota päihdekuntoutukseen liittyvissä asioissa.

Rikosseuraamuslaitos
Viestintä

Lisätietoja: vankilan johtaja Tuomo Junkkari, p. 050 565 9524