Tutkintavankeja eniten yli 30 vuoteen

Julkaistu 11.6.2012

Tutkintavankien määrä on jatkanut kasvuaan. Rikosseuraamuslaitoksen ( Rise ) asiakasrakennekartoituksen mukaan tutkintavankien määrä kasvoi edellisvuodesta kahdeksalla prosentilla 631:een. Yhtä paljon tutkintavankeja oli viimeksi yli 30 vuotta sitten 1970-luvun lopulla.

Omaisuusrikoksista, varkaudet ja muu omaisuusrikos, tuomittujen määrä on hieman lisääntynyt. Rattijuoppojen määrä sen sijaan on laskenut. Myös henkirikoksista ja pahoinpitelyistä tuomittujen määrä on hiukan vähentynyt, samoin kuin siveellisyysrikoksistakin tuomittujen.

Ennakoidut vankeusajat ovat myös pidentyneet. Alle puolen vuoden ennakoitua tuomiota suorittavien määrä väheni kolmella prosenttiyksiköllä 16 prosenttiin. Vähintään kahden vuoden ennakoitu laitosaika oli 42, 8 prosentilla vangeista.

Vapaudessa valvotut

Valvotussa koevapaudessa olevien vankien määrä kasvoi lähes viidenneksellä 133:een päivässä. Vaajat kuusi vuotta käytössä ollut valvottu koevapaus merkitsee uutta vaihetta asteittaisessa vapauttamisessa. Sillä pyritään edistämään hänen sijoittumistaan yhteiskuntaan laitosajan lopussa.

Viime vuoden marraskuussa käyttöön tullutta uutta yhdyskuntaseuraamusta, valvontarangaistusta suoritti Risen tilaston mukaan toukokuun alussa 15. Valvonta- eli pantarangaistus voidaan tuomita enintään kuuden kuukauden sijasta silloin, kun yhdyskuntapalveluun tuomitsemiselle on este.

Muista yhdyskuntaseuraamuksista ehdonalaisesti vapautuneiden valvottavien määrä laski edellisvuodesta noin kymmenellä prosentilla 1096:een. Ehdollisesti rangaistujen nuorten määrä sen sijaan nousi vastaavasti kymmenellä prosentilla 1146:een.

Risen monistesarjassa tänään ilmestynyt asiakasrakennekartoitus, Rikosseuraamusasiakkaat 1.5.2012 –julkaisu on kokonaisuudessaan luettavissa tästä.

Lisätietoja: erikoissuunnittelija Ilppo Alatalo, p. 029 56 88416, tietotuotanto, Rise.