Kolmivuotinen pilotti - Vankien teatteriesityksiä kaikkiin vankiloihin

Julkaistu 15.11.2012

Vankien teatteritoiminta on tarkoitus saada osaksi kaikkien Suomen vankiloiden kuntouttavaa toimintaa. Kolmivuotisen pilotointivaiheen aikana teatterituotannot toteutetaan aluksi kuudessa vankilassa. Opetus- ja kulttuuriministeriön osarahoittama Taittuu ry:n hanke etenee avovankiloista suljettuihin vankiloihin ja naisvangeista miesvankeihin. Tällä hetkellä hankkeen kolme ensimmäistä tuotantoa ovat jo työn alla ja tulevat ensi-iltaan ensi keväänä.

Ensimmäinen, Vanajan vankilan naisvankien kanssa maaliskuussa toteutettava produktio on yhteistuotanto Riihimäen Teatterin kanssa. Toinen toteutetaan huhtikuussa yhteistyössä Vanajan vankilan Ojoisten osaston miesten ja kolmas produktio Turun vankilan naisten kanssa.

Maailmalla jo pitkään

Maailmalla vankilateatteria on tehty jo pitkään, ja kokemukset ovat olleet erittäin positiivisia. Suomessa Vanajan naisvankien vuosina 2009 ja 2011 toteutetut Punahilkka ja Kuningas Lear -esitykset olivat ensimmäiset ammattimaisesti toteutetut vankilateatteriprojektit. Näistä opittiin paljon, ja huomattiin teatterin tekemisellä olevan paljon hyvää annettavaa vankilaympäristössä.

Taittuu ry, joka toimii yhteisöteatterin ja -taiteen keinoin syrjäytymistä vastaan sekä entistä tasa-arvoisemman ja turvallisemman yhteiskunnan puolesta, haluaa luoda toimintamallin, joka mahdollistaa kuntouttavan vankilateatteritoiminnan jokaisessa Suomen vankilassa. Vankilasta yhteiskuntaan palautuminen on vaikeaa, ja rikoskierteet ovat tyypillisiä ja periytyviä. Syrjäytyminen ja yhteiskunnan turvattomuuden kasvaminen on aikamme ongelma.

Vankiloissa tarvitaan kasvavassa määrin omaehtoista kuntouttavaa toimintaa. Taidelähtöisten ja toiminnallisten työpajojen kautta on tarkoitus luoda esityksiä, jotka tähtäävät vankien voimaantumiseen työskentelyprosessin ja yleisön kohtaamisen kautta.

Vankilateatteritoiminta kehittää osallistujiensa sosiaalisia taitoja ja vastuullisuutta sekä antaa mahdollisuuden käsitellä omien tekojen seurauksia rakentavalla tavalla. Sillä on myönteisiä heijastusvaikutuksia vankien läheisiin ja sen kautta koko yhteiskuntaan. Vankeinhoidossa on vankilateatteritoiminnan kautta mahdollista myös löytää uusia toimintamalleja käytännön tasolla. Julkiset teatteriesitykset edistävät myös yhteiskunnan avoimuutta.

Töitä teatterin ammattilaisille

Hankkeen avulla on mahdollista myös työllistää teatterialan ammattilaisia ympäri Suomea, ja tarjota heille haastavia ja yhteiskunnallisesti merkittäviä työtehtäviä. Vanajan vankilan naisvankien molemmat esitykset toteutettiin ammattilaistyöryhmillä, mutta käytännössä talkoovoimin. Tavoitteena on luoda verkosto teatterin tekijöistä, jotka ovat kykeneviä toimimaan erilaisissa vankilaympäristöissä.

Lisätietoja: tuottaja Neea Kilkki, Taittuu ry, p. 040 569 0030 ja
ylitarkastaja Vuokko Karsikas, Rise, p. 029 56 88479.