Ojoisten vangeille omaakin teatteritoimintaa - Elinkautisvangin ”Kuningaskahle” Hämeen vankiloissa

Julkaistu 22.11.2012

Hämeenlinnan vankilan ja Vanajan vankilan Ojoisten osaston vangeille on maanantaina 26.11. tarjolla harvinaista kulttuuriherkkua, kun helsinkiläinen Nälkäteatteri esittää molemmissa vankiloissa elinkautisvanki Juha Heinosen näytelmän "Kuningaskahle".

Lähes tasan kaksi vuotta sitten Kylmäkosken vankilassa ensi-iltansa saanut "Kuningaskahle" kertoo viidestä kahlevangista ja yhdestä vanginvartijasta, jotka ottavat omin päin mittaa väkivallasta, vallasta, syyllisyydestä, tuomiosta ja laista.

Esittelytekstin mukaan absurdissa ja silti kumman todellisenoloisessa näytelmässä vaikuttaa siltä, että mitään muuta maailmaa näiden herrojen elinpiirin ulkopuolella ei ole enää olemassakaan. Heidät on heitetty lopulliseen eristykseen setvimään keskinäisiä välejään. Napakasti kirjoitetun dialogin inhimillinen huumori valaisee synkkää settiä.

Juha Hurmeen ohjaamaan esityksen rekvisiitaksi tarvitaan vain viisi tuolia. Esityksessä ei käytetä valo- tai äänitekniikkaa, ja se voidaan esittää missä tahansa. Sitä on tähän mennessä esitetty seitsemässä vankilassa eri puolilla Suomea. Kesto on tunti ja kymmenen minuuttia.

Ojoisilla vangit itsekin näyttelemään

Ojoisten osastolla näytelmällä on tarkoitus avata tietä myös alkavalle omalle teatterituotannolle. Ohjaaja Timo Torvinen aloittaa teatteriharjoitukset osastolla joulukuussa. Esityksen on määrä valmistua kevääksi 2013.

Ojoisten vankien esitys on osa hanketta, jolla vankien teatteritoiminta on tarkoitus saada osaksi kaikkien Suomen vankiloiden kuntouttavaa toimintaa. Kolmivuotisen pilotointivaiheen aikana teatterituotannot toteutetaan aluksi kuudessa vankilassa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön osarahoittama Taittuu ry:n hanke etenee avovankiloista suljettuihin vankiloihin ja naisvangeista miesvankeihin. Tällä hetkellä hankkeen kolme ensimmäistä tuotantoa ovat jo työn alla tai alkamassa ja tulevat ensi-iltaan ensi keväänä.

Ensimmäinen, Vanajan vankilan naisvankien kanssa maaliskuussa toteutettava produktio on yhteistuotanto Riihimäen Teatterin kanssa. Toinen on Vanajan vankilan Ojoisten osaston miesten esitys, ja kolmas produktio toteutetaan Turun vankilan naisten kanssa.

Vankilateatteritoiminta kehittää osallistujiensa sosiaalisia taitoja ja vastuullisuutta sekä antaa mahdollisuuden käsitellä omien tekojen seurauksia rakentavalla tavalla. Sillä on myönteisiä heijastusvaikutuksia vankien läheisiin ja sen kautta koko yhteiskuntaan.

Vankeinhoidossa on vankilateatteritoiminnan kautta mahdollista myös löytää uusia toimintamalleja käytännön tasolla. Julkiset teatteriesitykset edistävät myös yhteiskunnan avoimuutta.

Lisätietoja: johtaja Kaisa Tammi-Moilanen, Vanajan vankila ja Hämeenlinnan yhdyskuntaseuraamustoimisto, p. 029 56 81710, gsm. 050 3849 117 ja viestintäpäällikkö Usko Määttä, 029 56 88570 ja 050 331 0067.