Vankeinhoidon ansioristi kolmelle

Julkaistu 15.7.2014

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson myönsi 9.7.2014 vankeinhoidon ansioristin kolmelle vankeinhoitotyössä kunnostautuneelle henkilölle.

Arkistolaitoksen pääjohtajalle Jussi Nuortevalle myönnettiin ansioristi soljen kera. Vankeinhoito on ollut Nuortevan erityisen kiinnostuksen kohteena yli 30 vuoden ajan.

Hän on osallistunut VAHO 100 -hankkeeseen kirjoittamalla vuonna 1987 tutkimuksen Vangit - vankilat - sota: Suomen vankeinhoitolaitos toisen maailmansodan aikana. Hän on myös laatinut vankeinhoidon matrikkelin, joka ilmestyi vuonna 1989. Lisäksi hän on muun muassa kartoittanut ja koonnut eri rangaistuslaitoksissa ollutta vanhaa arkistoaineistoa, jota säilytetään nykyään Kansallisarkistossa ja Vankilamuseossa.

Edelleen Nuorteva on seulonut Vankeinhoitoviraston aikaista aineistoa ja laatinut arkistoluettelojen kuvailuja. Vielä työskennellessään pääjohtajana Kansallisarkistossa Nuorteva on seurannut kiinteästi vankeinhoitoa ja aloittanut useita siihen liittyviä hankkeita.

Kanttorille ja vankilavierailijalle

Vankeinhoidon ansioristi myönnettiin myös Vaasan vankilan pitkäaikaiselle sivutoimiselle kanttorille Pauli Mutkalle ja Kylmäkosken vankilassa pitkään vapaaehtoistyötä Suomen Punaisen Ristin vankilavierailijana tehneelle Erkki Salolle.

Pauli Mutka on toiminut 35 vuoden ajan kanttorina Vaasan vankilassa järjestetyissä jumalanpalveluksissa. Lisäksi hän on ollut aktiivisesti mukana vankilan hengellisessä toiminnassa ja ohjannut sekä tukenut vankien musiikkiharrastusta. Mutkan johdolla vangit ovat muun muassa tehneet hengellisen musiikin äänitteitä.

Erkki Salo on toiminut useiden Kylmäkosken vankilan pitkäaikaisvankien vankilavierailijana tarjoten vangeille mahdollisuuden keskusteluun ja luottamukselliseen ihmissuhteeseen vankilan ulkopuolisen henkilön kanssa. Kontaktin säilyminen siviilimaailmaan vankeuden aikana helpottaa vangin paluuta siviilielämään vankeuden päätyttyä.

Vankeinhoidon ansioristi on vuonna 1957 alkaen voitu myöntää vankeinhoitotyössä kunnostautuneelle henkilölle. Ansioristin myöntää oikeusministeri Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtajan esityksestä.

Lisätietoja: pääjohtaja Esa Vesterbacka, Rikosseuraamuslaitos, puh. 029 56 88400