Vankiloissa puretaan koronan takia tehtyjä rajoituksia harkitusti 1.6. alkaen

Julkaistu 25.5.2020

Vankiloissa koronaepidemian takia tehdyt rajoitukset puretaan harkitusti 1.6. alkaen. Rajoitusten purkaminen aloitetaan vankiloiden sisäisistä toiminnoista. Sekä suljetuissa että avovankiloissa kaikki kuntosalit, liikuntasalit, saunat ja kirjastot avataan vankien käyttöön 1.6. alkaen.

Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Arto Kujala kertoo, että rajoituksia puretaan laitoksissa asteittain ja harkitusti, jotta työntekijöiden ja asiakkaiden turvallisuus voidaan taata mahdollisimman hyvin.

Vankien poistumisluvat ovat voimassa nykyisen käytännön mukaisesti eli vain erittäin tärkeästä syystä kuten lähiomaisen hautajaiset tai lähiomaisen vakava terveydellinen syy.

Lähiomaisten ja vankien lasten tapaamisiin liittyviä päätöksiä tehdään juhannusviikolla. Tapaamiset ovat olleet keskeytyksissä 13.3.2020 lähtien. Henkilökohtaiset tapaamiset on koronarajoitusten aikaan korvattu Skype-tapaamisilla.

Suljettujen laitosten työtoimintaa laajennetaan 1.6. alkaen ja työtoimintaa tarjotaan useammalle vangille. Avolaitostyöt aloitetaan ulkotöiden osalta pienryhmissä.

Esimerkiksi nuorisorangaistusten valvontoja jatketaan toistaiseksi puhelimitse ja etäyhteyksillä.

Rikosseuraamuslaitoksen valmiusryhmä suunnittelee vankiloiden ja yhdyskuntaseuraamusten rajoitusten purkamista. Rajoitusten lievennysten seurauksia arvioidaan säännöllisesti ja jos esimerkiksi koronatapauksia vankiloissa ilmenee, niin Risellä on valmius päättää uusista rajoituksia. Tällä hetkellä vankiloissa ei ole koronaa.

Valmiusryhmä seuraa koronaviruksen tartuntatilannetta ja lievennysten vaikutuksia vankiloissa, avovankiloissa ja yhdyskuntaseuraamustoimistoissa sekä ohjeistaa alueita ja yksiköitä.

Kriminologinen kirjasto avaa palveluitaan 1.6. alkaen. Lainaustoimintaa tehdään sopimuksen mukaan 1.6. – 18.6. ja jälleen 1.8. alkaen. Kirjasto on suljettuna 22.6. – 31.7.

Lisätiedot:
pääjohtaja Arto Kujala, puh. 029 56 88500
turvallisuusjohtaja Ari Juuti, puh. 029 56 88456