Riihimäen vankilaan sijoitetaan jatkossa väkivaltarikollisia uudelle kuntouttavalle osastolle

Julkaistu 7.9.2020

Riihimäen vankilaan avataan maanantaina 7.9. uudenlainen 7-paikkainen kuntoutusosasto. Osasto on tarkoitettu vangeille, jotka ovat tehneet vakavia väkivaltarikoksia ja haluavat vähentää riskiään syyllistyä uusiin väkivaltarikoksiin.

Osaston tavoitteena on luoda vankien kuntoutukselle toimintaympäristö, jossa on toisia kunnioittava, arvostava ja sovitteleva vastuullisuuden kulttuuri, jotta he oppivat ymmärtämään rikostensa laaja-alaiset seuraukset muutoksen aikaansaamiseksi.

–Tavoitteena on, että vangit oppivat kehittämään empatiaa niitä kohtaan, joita ovat vahingoittaneet ja oppivat sosiaalisia taitoja sekä ei-väkivaltaisia konfliktin ratkaisukeinoja. Lisäksi on hyvä, jos vangilla on mahdollisuus jollain tavoin hyvittää aikaisempia rikoksia, vaikka tekemällä hyvitystyötä, korjaamista. Tämä tarkoittaa myös omien perhesuhteiden parantamista, selventää mukana perustamisessa ollut psykologi Arja Konttila uudella osastolla käytettäviä menetelmiä.

–Tutkimusten mukaan tällaiset restoratiiviset kuntouttavat menetelmät toimivat parhaiten väkivaltarikollisilla ja etenkin vakavista väkivaltarikoksista tuomituilla. Yksi vaikuttavimpia keinoja on osallistuminen restoratiiviseen dialogiin eli uhrin tai henkirikoksen uhrin omaisten kohtaaminen, Konttila täydentää.

Osasto vastaa tarpeeseen kohdentaa vakaviin väkivaltarikoksiin syyllistyneille vangeille väkivaltariskiä madaltavia toimintoja jo vankeusaikana.

–Osaston perustaminen on ollut Riihimäen vankilalta iso ponnistus ja kaikki sen perustamisessa mukana olleet ansaitsevat ison kiitoksen, sanoo Riihimäen vankilan apulaisjohtaja Susanna Schugh-Laulumaa.

Risessä on tehty yhdyskuntaseuraamuslain muutoksen edellyttämiä toimenpiteitä, joista voit lukea enemmän aiemmin julkaistusta uutisestamme (30.8.2019).

Lisätietoja:
Susanna Schugh-Laulumaa,
Riihimäen vankilan apulaisjohtaja
etunimi.sukunimi@om.fi
p. 029 568 1314

Riihimäen vankilan uutta osastoa laitetaan valmiiksi.