Venäjä ja Suomi allekirjoittivat rikosseuraamusalan yhteistyöohjelman vuosille 2017−2018

Julkaistu 13.2.2017

Rikosseuraamuslaitos (Rise) ja Venäjän rangaistusten täytäntöönpanohallinto (FSIN) ovat tänään allekirjoittaneet uuden yhteistyöohjelman vuosille 2017−2018. Venäjän puolesta sopimuksen allekirjoitti johtaja Gennadi Kornienko. Suomen puolesta allekirjoittajana toimi pääjohtaja Esa Vesterbacka. Sopimuksessa nostetaan esille teemoja, joiden pohjalta yhteisiä tapaamisia ja muuta yhteistyötä järjestetään.

Vapauteen valmentaminen on teema, joka yhdistää Riseä ja FSINä. Sekä Suomessa että Venäjälle kehitetään jatkuvasti uusia toimintatapoja tähän teemaan liittyen. Vapautumisen kehittämistyöstä on tarkoitus jakaa ajatuksia ja ideoita.

Toinen suurempi teema ohjelmassa on uusien vankiloiden rakentaminen ja niiden toiminnan suunnittelu. Suomalaisia kiinnostaa erityisesti Pietarin Kolpinoon rakennettava Euroopan suurin tutkintavankila (4000 vankia). Suomessa on käynnissä vankilarakennushankkeita, joiden toimintojen suunnittelu on aktiivisessa vaiheessa.

Uusi teema ohjelmassa on Suomessa vankeusrangaistustaan suorittavien venäjänkielisten henkilöiden kuntoutusmenetelmien kehittäminen. Kansallisuudeltaan venäläisiä vankeja on suomalaisissa vankiloissa tällä hetkellä noin 30.

"Rikosseuraamuslaitos pitää tärkeänä ylläpitää hyviä virkamiestason ammatillisia yhteistyösuhteita Venäjän kanssa. Risen toiveena on, että yhteistyö keskittyy ammatillisiin kysymyksiin. Meillä on hyvä perinne tasavertaisesta ja aidosta vuoropuhelusta, joka toivottavasti jatkuu", Risen pääjohtaja Esa Vesterbacka kommentoi sopimusta.

Venäjä-yhteistyö perustuu FSIN:n ja Risen puitesopimukseen vuodelta 2011, jota toteutetaan kaksivuotisilla työohjelmilla. Käytännön yhteistyötä toteutetaan opintomatkoilla ja pienimuotoisin asiantuntijaseminaarein. Jokaiseen vierailuun on liitetty käyntejä vankiloissa ja yhdyskuntaseuraamustoimistoissa.

Lisätietoja: pääjohtaja Esa Vesterbacka, p. 029 56 88400