Keskushallintoyksikkö kantaa yhteiskuntavastuutaan tuetun työllistämisen kautta

Julkaistu 15.5.2017

Helsingin kaupungin tuetun työllistymisen palvelun asiakas Anna aloitti Rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksikössä huhtikuussa 2017. Palvelun asiakkaat ovat yli 18-vuotiaita kehitysvammaisia henkilöitä tai henkilöitä, joilla on autismin kirjoon kuuluva oireyhtymä.

Anna hymyilee iloisesti vastaantulijoille keskushallintoyksikön toimiston käytävillä. Hän on töissä Helsingin kaupungin tuetun työllistämisen palvelun kautta, ja auttaa arjen askareissa toimiston väkeä. Varsinaisesti Anna työskentelee Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) keskushallintoyksikössä, mutta tekee tunnin päivässä töitä myös Valtakunnansyyttäjänvirastossa.

"Tyhjennän ja täytän tiskikonetta, järjestelen lehtiä ja kirjahyllyjä, teen kopiointia ja siivoan neuvotteluhuoneiden pöytiä", Anna kertoo työtehtävistään.

"On ollut mukavaa olla Risellä töissä", hän jatkaa.

Annalla on oma henkilökohtainen työvalmentaja, joka käy säännöllisesti tapaamassa Annaa ja hänen työnantajaansa. Idea Annan palkkaamiseen tuli Rikosseuraamuslaitoksen hallintojohtajalta Heli Hernalta.

"Minusta meillä on mahdollisuus näin kantaa yhteiskuntavastuutamme", Herna toteaa.

Siviilielämässä vapaaehtoistyö osana Vapaaehtoista pelastuspalvelua on Hernalle tärkeää, sillä hän haluaa auttaa toisia ihmisiä. Työelämässä yhteiskuntavastuun kantaminen pohjautuu samaan arvomaailmaan. Rikosseuraamuslaitoksella se on näkynyt jo muutamia vuosia sitten.

"Meille tarjoutui silloin mahdollisuus työllistää maahanmuuttajia. Meillä oli kaksi ulkomaalaistaustaista miestä joitain kuukausia auttamassa silloiseen muuttoon liittyvissä tehtävissä."

Anna sopii hyvin osaksi Risen työyhteisöä, ja hän on saanut omalla aurinkoisella ja aktiivisella olemuksellaan paljon myönteistä aikaan.

"Olen saanut kuulla monelta, kuinka hieno juttu tuli tehtyä, ja kuinka upea lisä Anna on meidän työyhteisöömme", Herna kertoo.

Työllistetty Annan nimi on muutettu.