Vankilat kantavat kortensa yhteiseen luomupuurokekoon 6.9.

Julkaistu 4.9.2017

Rikosseuraamuslaitos osallistuu Luomupuuron maailmanennätys -tempaukseen tarjoamalla 6. syyskuuta kaikissa Suomen vankiloissa luomupuuroa sekä vangeille että henkilökunnalle. Vankiloiden maatiloilla luomuviljelyä on harjoitettu yli 20 vuotta, ja kaikki tiloilla tuotettu vilja on luomua.

Luomupuuro vankiloissa voidaan nauttia joko aamupalana tai vaikkapa jälkiruokana. Vankiloiden ruokatarjottimella puuro on tuttu näky, sitä tarjotaan yleensä viitenä päivänä viikossa. Puuro voi olla joko perinteistä kaura-, ohra-, ruishiutale-, vehnähiutale-, manna-, riisi- tai ruispuolukkapuuroa tai neljän viljan puuroa. Vankiloissa noudatetaan yhtenäistä ruokalistaa, mutta tempauspäivänä vankiloiden keittiöt voivat valmistaa omanlaisensa luomupuurovaihtoehdon.

Rikosseuraamuslaitoksen erikoissuunnittelija Tatja Kivimäki kertoo, että vankiloiden ruokahuollossa suositaan ympäristöystävällisiä valintoja, kuten luomua. Kaikki vankiloissa harjoitettava viljely on luomua.

"Yksi 100-vuotiaan Suomen juhlavuoden teemoista on Syödään yhdessä. Luomupuurotempaus on hyvä tilaisuus välittää laajemminkin tietoa ruokahuollostamme. Puuro on terveellistä ja edullista, se sopii jokaiseen päivään ja on hieno tapa juhlistaa Suomea", Kivimäki toteaa.

Luomulla on Huittisissa yli 20 vuoden perinne

Huittisten vankilan maatilalla on viljelty luomua heti EU:hun liittymisestä eli vuodesta 1995 alkaen, ja tilan karjatalouskin on luomutuotannossa. Tilan koko on 209 hehtaaria, josta viljan osuus on 90 hehtaaria. Tilanhoitaja Elina Kampparin mukaan Huittisten vankilan maatila on suurmaatila Suomen mittakaavassa, ja suurimpia vankiloiden maatiloista. Maatilojen keskipinta-ala Suomessa on noin 50 hehtaaria.

"Viljelyssä meillä ei ole välimuotoa, on joko luomua tai ei ole luomua. Viljelemme ohraa, kauraa, kevätruista ja ruokahernettä ja tuotamme nurmirehua. Nurmesta kaikki menee lehmien ja vasikoitten rehuksi. Pääosa tilan viljantuotannosta menee lähialueiden muille luomutiloille rehuviljaksi ja osa leipäviljasta keskusliikkeille. Luomutuotanto onnistuu Huittisten vankilassa hyvin, koska maa voidaan lannoittaa tilan karjan lannalla. Viljelykierto on järkevää", kertoo Kamppari.

Hitiksi noussut nyhtökaura tunnetaan Huittisissakin, jossa viljellään nyhtökauran valmistuksessa käytettävää Peppi-kauraa.

Kaikki tilalla työskentelevät vangit perehdytetään maataloustöihin, kuten traktorin ajoon ja eläinten hoitoon.

"Luomuviljelyn periaatteiden noudattaminen on meillä perusasia", kiteyttää Kamppari.

Vankiloista kirjataan tempaukseen noin 3500 luomupuuroannosta

Vankiloissa on kirjoilla noin 2700 vankia ja henkilökuntaa laitoksissa yli 2000, joista suuri osa tekee vuorotyötä. Tempauksen järjestänyt Pro Luomu ry arvioi, että luomupuurotempaukseen kirjataan yli 400 000 annosta. Tämän perusteella arvioiden noin joka 110:s luomupuuroannos nautitaan vankiloissa.

Lisätietoja:

Erikoissuunnittelija Tatja Kivimäki, p. 050 516 1004, tatja.kivimaki(at)om.fi
Työnjohtaja Jari Mäkinen, p. 050 516 1008, jari.j.makinen(at)om.fi