Rikosseuraamusalan koulutus uudistuu yhteistyössä Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa

Julkaistu 13.10.2017

Rikosseuraamusalan koulutus uudistuu kaksivaiheiseksi rikosseuraamusalan koulutukseksi yhteistyössä Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksen ja Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa. Uudistuksen myötä aikaisempaa suuremmalla osalla rikosseuraamusalan opiskelijoista on mahdollisuus hakea erillishaun kautta jatkamaan opintojaan Laurea-ammattikorkeakouluun.

Koulutusuudistuksen myötä aikaisempaa suuremmalla osalla rikosseuraamusalan tutkintokoulutuksen opiskelijoilla on mahdollisuus hakea erillishaun kautta jatkamaan opintojaan Laurea-ammattikorkeakouluun opiskelemaan rikosseuraamusalan sosionomin tutkintoa. Tarkoituksena on, että jatkossa merkittävästi suurempi osa henkilöstöä suorittaa korkeakoulututkinnon, joka on tulevaisuudessa rikosseuraamusalan pääasiallinen tutkinto. Lisäksi jo työelämässä oleville vartijoille ja muulle henkilöstölle lisätään mahdollisuuksia osallistua AMK- opintoihin oman työnsä ohella.

Tutkintouudistuksella varaudutaan työelämän kasvaviin osaamistarpeisiin, työtehtävien muutoksiin sekä laajasti koko henkilöstön osaamisen kehittämiseen. Tavoitteena on varmistaa, että uudistettava rikosseuraamusalan koulutus vastaa Rikosseuraamuslaitoksen strategisia linjauksia niin työelämävastaavuudeltaan kuin opintojen järjestämistavaltaan. Henkilöstön hyvä osaaminen on yksi rikosseuraamusalan keskeinen toimintaedellytys, joka halutaan turvata myös tulevaisuudessa.

Rikosseuraamusalan tutkintokoulutus pätevöittää edelleen rikosseuraamusalan valvonnan ja ohjauksen tehtäviin. Koulutuksen laajuus on 90 opintopistettä ja koulutus kestää 16 kuukautta. Tutkinto rakentuu useista eripituisista lähi- ja työssäoppimisjaksoista. Lähijaksot toteutetaan Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksessa (RSKK) Vantaan Tikkurilassa. Haku seuraavaan rikosseuraamusalan tutkintokoulutukseen käynnistyy tammikuussa 2018 ja opetus alkaa syksyllä.

Perusopintovaiheen jälkeen on erillishaku ammattikorkeakouluun, jossa opinnot jatkuvat. Laurea-ammattikorkeakoulun rikosseuraamusalan sosionomitutkinnon tavoitteena on kouluttaa rikosseuraamusalan ohjaus-, esimies- ja asiantuntijatehtäviin. Erillishaku toteutetaan syksyn 2019 aikana ja opinnot Laureassa alkavat tammikuussa 2020.

Uudistettu tutkintoväylä muodostaa vuodesta 2018 alkaen Euroopan laajimman rikosseuraamusalan ammatillisen opintokokonaisuuden.

Lisätietoja:

Johtaja Hannu Kiehelä, Rikosseuraamusalan koulutuskeskus, p. 0500 687923, hannu.kiehela(at)om.fi

HR- johtaja Marko Oresmaa, Rikosseuraamuslaitos, Keskushallintoyksikkö, p. 050 5666260, marko.oresmaa(at)om.fi

Kehittämispäällikkö Anu Lindström, Laurea-ammattikorkeakoulu, p. (09) 8868 7771, anu.lindstrom(at)laurea.fi

Rikosseuraamusalan koulutuskeskus