STOP:sta STEP:ksi − seksuaalirikollisten kuntoutus vankilassa uudistuu

Julkaistu 25.9.2018

Riihimäen vankilan seksuaalirikollisten STOP-ohjelma on jäänyt historiaan, ja lokakuussa tilalle tulee uusi ohjelma STEP eli Strength-Based Sexual Offender Treating Program. Rikosseuraamuslaitos on ostanut uuden ohjelman Kanadasta.

Ohjelman kehittäjä Liam Marshall koulutti syyskuun alussa Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksessa 24 uutta ohjaajaa − mukaan lukien koko Riihimäen entisen STOP-osaston henkilökunta. STEP-ohjelma muistuttaa kestoltaan (8−10 kk) ja taustateorialtaan (kognitiivis-behavioraalinen) aikaisempaa STOP-ohjelmaa, mutta uutta siinä on vahva painotus vahvuuksien ja hyvän elämän mallin (Good Lives Model eli GLM) soveltamiseen kuntoutuksessa.

Ryhmämuotoista STEP-ohjelmaa (6−8 osallistujaa / ryhmä) ohjataan toistaiseksi ainoastaan Riihimäen vankilassa seksuaalirikollisten kuntoutukseen erikoistuneella osastolla, jossa ohjaajatiimin esimiehenä toimii psykologi ja psykoterapeutti Mikko Ylipekka. Yksilötyössä STEP-käsikirjan materiaalia ja tehtäviä voidaan soveltaa myös muissa yksiköissä, joissa on ohjelmaan koulutettu ohjaaja. Yksilötyössä käytössä oleva Uusi suunta -ohjelma on edelleen käytössä. Sekä Uusi suunta että STEP-ohjelma noudattavat nyt samaa edellä mainitun hyvän elämän mallin (GLM) mukaista kuntoutusta. Uusi suunta on tarkoitettu matalan uusimisriskin rikoksentekijöille, ja STEP vastaa keskikorkean tai korkean uusimisriskin omaavien tarpeisiin.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Pia Puolakka, pia.puolakka(at)om.fi, p. 050 528 9042