Ulkomaalaisten vankien perehdytystä vahvistetaan video-oppaalla

Julkaistu 28.9.2018  Päivitetty 4.10.2018

Nykyisin noin 18 prosenttia vangeista on ulkomaalaisia. Eri kansalaisuuksia on yhteensä 69. Siksi monikielinen perehdytysmateriaali on nähty tarpeelliseksi. Rikosseuraamuslaitos (Rise) on aiemmin julkaissut rikosseuraamusalan sanastoa kymmenellä eri kielellä ja kolme uutta sanastoa on vielä tulossa. Nyt on julkaistu myös videomuotoinen tulo-opas vankilaan tulijoille viidellä eri kielellä.

Vangeille tarkoitettu tulo-opasvideo on julkaistu kielillä: suomi, arabia, turkki, latvia ja albania. Tarkoitus on, että vanki saa videolta riittävän perustiedon suljetun laitoksen toiminnasta, oikeuksistaan ja rangaistusajasta omalla kielellään. Video on suunniteltu valtakunnalliseksi, kaikkiin − erityisesti suljettuihin − laitoksiin sopivaksi.

Videot löytyvät Risen YouTube-kanavalta: Risevisio.

Toivomuksena on, että videoita voidaan hyödyntää niin laitoksissa, kuin niiden ulkopuolellakin. Video sopii näytettäväksi suoraan vangeille, mutta myös omaisten ja yhteistyökumppaneiden käytettäväksi.

Risen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman mukaan erityisjärjestelyillä on varmistettava, että kielivähemmistöihin kuuluvien vankien tarpeista huolehditaan. Kuntoutuksessa käytetään vieraskielistä materiaalia siltä osin kuin sitä on saatavilla.

Videot on tehty pilottina osana Vankeusaika mahdollisuutena! -hanketta.

Lisätietoja: viestintäpäällikkö Pilvi Isotalus, pilvi.isotalus(at)om.fi, p. 050 331 0067 ja projektipäällikkö Kati Kaarlejärvi, kati.kaarlejarvi(at)om.fi, p. 029 56 88536