Vankilateatterin edistäjille myönnettiin Vankeinhoidon ansioristit

Julkaistu 6.9.2018

Oikeusministeri Antti Häkkänen on myöntänyt Vankeinhoidon ansioristin taiteellinen johtaja Hannele Martikaiselle ja Vanajan vankilan johtaja Kaisa Tammi-Moilaselle. Vankeinhoidon ansioristi voidaan antaa vankeinhoitotyössä kunnostautuneelle henkilölle tunnustuksen osoitukseksi. Ansioristin myöntää oikeusministeri Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtajan esityksestä.

Taittuu ry:n perustajan, taiteellisen johtajan Hannele Martikaisen sinnikkään työn tuloksena teatteritoiminta on vakiintunut vankiloiden kuntouttavaksi toiminnaksi. Martikainen on päättäväisesti ja innokkaasti edistänyt teatteritoiminnan laajentamista. Martikainen on vankilateatterin ohjaajana pidetty huippuammattilainen, vankien sanoin: "sopivan jämäkkä". Martikaisen luomassa toimintamallissa vangit itse käsikirjoittavat näytelmän ja näyttelevät; ammattilaistiimi ohjaa, lavastaa, puvustaa ja tuottaa produktiot. Erityisen voimaannuttavaa Martikaisen luomassa toimintamallissa on se, että vangit pääsevät näyttelemään oikealla teatterilavalla ammattiteattereissa oikean yleisön edessä. Tällöin vangit tulevat näkyviksi ihmisinä, eivät vankeina.

Vanajan vankilan johtajan Kaisa Tammi-Moilasen aloitteesta vankilateatteritoiminta käynnistettiin Suomessa vuonna 2008. Tammi-Moilanen oli tutustunut ulkomailla vankiloiden näytelmäproduktioihin. Hän oli vaikuttunut toiminnasta ja halusi rohkeasti kokeilla teatteria naisvankien kanssa Suomessa. Ensimmäinen näytelmä oli Punahilkka, jonka ohjasi Taittuu ry:n Hannele Martikainen. Punahilkasta tuli menestys, yleisö liikuttui ja toivoi jatkoa vankilateatteritoiminnalle. Tammi-Moilasen mukaan teatteri on kehittänyt myös vartijoiden ja vankien välistä vuorovaikutusta. Tammi-Moilanen on tehnyt sinnikkäästi työtä toiminnan vakiinnuttamiseksi. Hän on onnistunut luomaan, yhteistyössä Taittuu ry:n kanssa, toimivan kuntouttavan vankilateatterikonseptin, joka on laajentunut Vanajan vankilasta Suomen muihinkin vankiloihin.

Taittuu ry. on ensimmäinen pitkäjänteistä vankilateatteritoimintaa Suomessa järjestävä taho. Taittuun ainutlaatuinen toiminta alkoi vuonna 2008 Vanajan vankilassa ja tänä vuonna juhlitaan Taittuun vankilateatterityön 10-vuotistaipaletta.

Lisätietoja: pääjohtaja Esa Vesterbacka, p. 029 56 88400, esa.vesterbacka(at)om.fi erityisasiantuntija Kati Sunimento, p. 050 3442370, kati.sunimento(at)om.fi