Rikosseuraamuslaitokselle Uuden työn Kaiku-palkinto 2019

Julkaistu 7.5.2019

Rikosseuraamuslaitoksen Vankeusaika mahdollisuutena! -hankkeen kehittämä "Työkkärit vankiloissa" -toimintamalli on voittanut Uuden työn Kaiku-palkinnon. Valtiokonttorin pääjohtaja Timo Laitinen jakoi palkinnon 7.5. Valtio Expo -tapahtumassa Marina Congress Centerissä Helsingissä. Palkinnon myöntää Valtiokonttori yhteistyössä Työ 2.0 -hankkeen kanssa.

Uuden työn Kaiku-palkinto jaetaan vuosittain valtionhallinnon rohkean kokeilukulttuurin rakentajalle. Ehdokkaita palkinnon saajaksi oli tänä vuonna yhdeksän. Voittajan lisäksi jaettiin kunniamaininnat Kelan Eteläisen vakuutuspiirin "MOTI, Moniammatillinen Tiimi" -kokeilulle sekä Opetushallitus 2.0 -ohjelmakokonaisuudelle.

Osoitus rohkeudesta ja hyvin tehdystä työstä

Rikosseuraamuslaitoksen Työkkärit vankiloissa! -voittajahankkeessa kehitettiin kuntoutumista sekä työllistymistä tukevia polkuja. Työtä tehtiin Rikosseuraamuslaitoksen johdolla verkostossa, johon kuului monialaisen yhteispalvelun (TYP-verkosto), kolmannen sektorin ja vertaistukea tarjoavien järjestöjen asiantuntijoita.

Vankeusrangaistusta suorittavat jäävät helposti palvelujärjestelmän ulkopuolelle. Turun vankilassa syntyi innovaatio, jossa työkkäri jalkautuu laitokseen ja käynnistää palvelut jo ennen vangin vapautumista. Toimintatapa on levinnyt jo 10 laitokseen ympäri Suomea. Palveluita tarjotaan sekä fyysisesti laitoksissa että verkossa.

Hankkeessa kehitettiin myös työkykykoordinaattorin toimenkuva, jossa yhdistyy sosiaali- ja terveyspalvelujen näkökulma sekä osaaminen jatkopoluille ohjaamisessa. Koordinaattoreita on koulutettu yli 20 ja he toimivat verkostona.

"Voitto tuntuu huikealta! On kiitollinen olo jo pelkästään siitä, että olemme saaneet valtakunnallisen Vankeusaika mahdollisuutena! -hankkeemme aikana luotua innostavia ja uudenlaisia yhteistyön tekemisen tapoja rikosseuraamusalalle, ja tämä voitto tavallaan kruunaa kaiken. Se on myös arvostuksen osoitus yhteistyökumppaneillemme ja työntekijöillemme rohkeudesta sekä hyvin tehdystä työstä", sanoo Vankeusaika mahdollisuutena! -hankkeen projektipäällikkö Kati Kaarlejärvi.

Hän jatkaa, että uskallus ja into ovat tärkeä eteenpäin vievä voima, kun ollaan luomassa uutta.

"Ilahduttava asia on ollut se, että kokemusasiantuntijoiden kautta olemme saaneet korostettua asiakkaan näkökulmaa palveluiden käyttäjänä. Jotta palvelu tuottaa sitä mitä on tarkoituskin, on aina tärkeää kuulla asiakkaita heidän tarpeistaan."

Kaarlejärvi kertoo, että hanke toimii vielä osin vuoden loppuun saakka, mutta toimintamallit on viety myös organisaation normaaliin työhön.

"Toimintatavat ja yhteistyömallit jatkuvat ja kehittyvät edelleen hankkeen jälkeenkin."

Lisätietoja

Valtiokonttori
kehityspäällikkö Leena Peltola, puh. 0295 50 2233, leena.peltola(at)valtiokonttori.fi
kehityspäällikkö Liisa Virolainen, puh. 0295 50 2652, liisa.virolainen(at)valtiokonttori.fi

Rikosseuraamuslaitos
projektipäällikkö Kati Kaarlejärvi, puh. 050 3439593, kati.kaarlejarvi(a)om.fi

Teksti: Valtiokonttori