Suosittu tekoälyn kurssi mahdollista suorittaa vankiloiden sähköisen asioinnin työasemilta

Julkaistu 9.5.2019

Helsingin yliopiston ja Reaktorin yhteistyönä toteuttama verkkokurssi Tekoälyn perusteet on nyt mahdollinen kaikille Suomen vangeille sähköisten työasemien tai Älykäs vankila -hankkeen testilaitteiden kautta.

Älykäs vankila -hankkeen laitteiden testikäyttö alkoi maanantaina 6.5.2019 Hämeenlinnan vankilassa. Turun vankilassa testikäyttöä on jatkunut jo viikon verran, ja laitteille on lisätty uusia palveluja. Uusimpana on Helsingin yliopiston ja Reaktorin yhteistyönä toteuttama verkkokurssi Tekoälyn perusteet. Helsingin yliopistolla ja Reaktorilla on ollut tavoitteena, että yksi prosentti kansalaisista suorittaisi kurssin.

Lisäksi tällä viikolla laitteiden testikäyttöön on otettu muun muassa sähköinen Raamattu ja Turun vankilassa päätteeltä soitettavat puhelut. Hämeenlinnan vankilassa vangit voivat lähettää viestejä ja ajanvarauspyyntöjä sellipäätteeltä muun muassa sosiaalityöntekijöille ja apulaisjohtajalle ja Turun vankilassa yhteydenotot psykologille voi tehdä sähköisesti. Turun vankilassa tullaan kokeilemaan psykologin konsultointia suoraan sellipäätteeltä videopuheluna.

"Alustavan palautteen perusteella kokemukset testikäytöstä ovat olleet myönteisiä niin henkilökunnalta kuin vangeilta. Henkilökunta pystyy aiempaa helpommin hallinnoimaan vangeilta tulevia asiointilomakkeita ja vastaamaan erilaisiin viesteihin sekä päivittämään ajankohtaista tietoa vankilan arjesta sähköiselle "ilmoitustaululle"", kertoo Älykäs vankila -hankkeen projektipäällikkö Pia Puolakka.

Pia Puolakan mukaan vangit kokevat saavansa paremmin tietoa erilaisista asioista ja löytävänsä myös rangaistusajan suunnitelmaa tukevia palveluja.

"Palautetta on tullut langattoman nettiyhteyden hitaudesta, johon paksut vankilamuurit vaikuttavat. Myös palveluvalikoimaa toivotaan laajennettavan entisestään. Esimerkiksi uutisiin, opiskeluun, terveyteen ja treenaamiseen liittyviä nettisivuja toivotaan lisää. Osalla vangeista olisi tarvetta digitaitojen koulutukseen, jotta he saisivat laitteesta kaiken hyödyn käyttöönsä", Puolakka toteaa.

Linkki Tekoälyn perusteet -kurssiin.

Lisätietoja: Pia Puolakka, projektipäällikkö, Älykäs vankila -hanke
pia.puolakka@om.fi, p. 050 528 9042