Vankilakoirien vuoden 2019 mestari on Tuisku

Julkaistu 24.5.2019
Markku Kaipainen ja Swat tekevät pihaetsintää.

Rikosseuraamuslaitos järjesti Oulussa jokavuotiset vankilakoirien mestaruuskilpailut 21.–23. toukokuuta. Järjestämisvastuussa olivat Oulun ja Pelson vankilat. Voittajiksi kolmipäiväisistä kilpailuista suoriutuivat Turun vankilan labradorinnoutaja Vesipedon Iso-Malla "Tuisku" ohjaajansa Vesa Laakson kanssa. Sama koirakko vei voiton myös viime vuonna.

Osallistujia oli yhteensä 15 koirakkoa, joista kaksi matkasi Ouluun Virosta. Toiseksi kilpailussa suoriutuivat labradorinnoutaja Bono "Swat" ja Markku Kaipainen Sukevan vankilasta ja kolmanneksi saksanpaimenkoira Saules Vilkas Knox ja Haav Alo Virun vankilasta Virosta.

Kilpailut alkoivat tiistaina piha- ja ajoneuvoetsinnöillä Oulun vankilan ympäristössä. Keskiviikkona olivat vuorossa huoneisto- ja varastoetsinnät ja viimeisenä päivänä kilpailtiin tottelevaisuudessa. Etsinnöissä arvioitiin esimerkiksi kätköjen löytämistä, koiran ilmaisua, liikkumista ja yhteistyötä ohjaajan kanssa.

Tuisku ja Vesa olivat mestareita myös viime vuonna.

Kilpailuja vietettiin aurinkoisessa säässä, ja ne tarjosivat koirille hyvän tilaisuuden harjoitella todellisen kaltaisia tilanteita. Osallistuvien koirien lisäksi mukana menossa olivat myös pentukokelaat Kira, Siiri, Minttu ja Tunkki ottamassa mallia muilta.

Rikosseuraamuslaitoksen vankilakoirat torjuvat osaltaan vankiloissa tapahtuvaa rikollisuutta, etsivät huumeita ja estävät niiden tuonnin vankilaan. Koirat tarkastavat vankilan tiloja, vankilaan saapuvaa liikennettä, henkilöitä ja tavaroita. Koirakot antavat myös tarvittaessa virka-apua muille viranomaisille kuten poliisille tai Rajavartiolaitokselle.