Riihimäen vankilassa rentoudutaan joogaten: Mahdollistaa ympäristöstä irtaantumisen

Julkaistu 9.8.2019

Rikosseuraamuslaitoksen vankiloissa järjestetään lukuisten kuntouttavien toimintojen lisäksi myös paljon eri harrastemahdollisuuksia. Riihimäen vankilassa toukokuussa aloitetut joogatunnit saivat heti innostuneen vastaanoton, ja nyt niitä on tarkoitus alkaa järjestää säännöllisesti.

Joogaohjaajat Tea Lehikoinen ja Kira Cantatore korostavat toiminnan olleen selvästi kaivattua, ja samaa mieltä on myös vankilan erityisohjaaja. Hänen mukaansa sekä kehoa huoltava harjoittelu että kosketukset siviilimaailmaan ovat vankilassa tärkeitä.

Kansainvälinen konsepti

Vankilajooga konseptina on lähtöisin Yhdysvalloista, missä Lehikoinen aiemmin työskenteli. Sen tarkoituksena on viedä joogaa ennen kaikkea niille, jotka eivät sitä muuten pääsisi harrastamaan. Riihimäen lisäksi tunteja on Suomessa järjestetty myös Vantaan vankilassa. Lehikoisen mukaan toiminnan laajentaminen nykyisestä edellyttäisi kuitenkin suurempia resursseja.

"Tunteja voidaan lisätä heti, kun saadaan rekrytoitua lisää ohjaajia", hän selittää.

Kansainväliseen Prison Yoga and Meditation – organisaatioon kuuluva Lehikoinen on aiemmin työskennellyt naisvankilassa Los Angelesissa. Cantatorelle vankilamaailma ei entuudestaan ollut tuttu, mutta se ei häntä ole hidastanut. Haastatellun vangin mukaan olennaista onkin, että ohjaajat eivät tunnu välittävän ympäristöstään.

"Se mahdollistaa myös meille siitä irtaantumisen", hän korostaa.

Positiivisen palautteen määrä yllätti

Tunnit toteutetaan pitkälti vankien ehdoilla ja esimerkiksi tietyt liikkeet on jätetty kokonaan pois, jotta traumaattisia kokemuksia tai muistoja ei syntyisi. Tällaisia ovat esimerkiksi lukkoliikkeet, joissa vanki muuttuu puolustuskyvyttömäksi. Vankeja ei myöskään saa koskettaa, minkä vuoksi käytettävät liikkeet on valikoitava erityisellä huolella.

Vankilajoogan suosiosta kertoo myös se, että jo heti ensimmäisen tunnin jälkeen useat vangit tulivat pyytämään tulostettavia ohjeita, joiden avulla jatkaa omatoimista harjoittelua. Erään vangin mukaan jooga onkin parasta toimintaa, mitä vankilassa on tarjottu.

Lehikoinen ja Cantatore kertovat jopa yllättyneensä positiivisen palautteen määrästä. Haastatellun vangin mukaan tuleville tunneille on tulossa myös paljon uusia osallistujia, kun sana on kiirinyt eteenpäin.

"Ympäristö täällä on vähän sellainen, että aluksi ei haluta lähteä mihinkään mukaan, mutta kun huomataan että muutkin osallistuvat, niin sitten vasta innostutaan", hän kuvailee.