Rikosseuraamuslaitos tehostaa laillisuusvalvontaansa

Julkaistu 30.9.2019

Rikosseuraamuslaitoksessa on käynnistetty kehittämisprojekti, jonka tarkoituksena on laatia suunnitelma laillisuusvalvonnan toteuttamisesta. Projektissa kehitetään valvonnan menetelmiä ja oikeudellista ohjausta.

Rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksikössä on käynnistynyt sisäisen laillisuusvalvonnan kehittämisprojekti, joka kestää vuoden 2020 huhtikuulle saakka. Kehittämistarpeiden taustalla vaikuttavat tarkastuksilla ja kanteluissa havaitut epäkohdat vankien kohtelussa, joiden johdosta oikeusministeriö on edellyttänyt Rikosseuraamuslaitokselta valvonnan tehostamista.

Projektissa määritellään Rikosseuraamuslaitoksen sisäinen laillisuusvalvonta, sen sisältö ja aihealueet, toimintatavat, suunnitteleminen, toteuttajat ja osallistujat sekä raportointi. Projektissa suunnitellaan uudenlaisia, oikeudellisiin asioihin keskittyviä valvontakäyntejä, joita pilotoidaan loppuvuodesta 2019 alkaen. Lisäksi suunnitellaan vankiloiden ja yhdyskuntaseuraamustoimistojen omavalvonnan menetelmä. Omavalvonnan tarkoitus on saada yksiköiden johto osallistumaan aktiivisesti sisäiseen laillisuusvalvontaan.

Projektissa kehitetään myös henkilökunnan oikeudellista ohjausta ja koulutusta sekä kanteluiden käsittelyprosessia.

Lisätietoja:

Anu Helenius, projektipäällikkö
p. 050 4768 645
anu.helenius(at)om.fi

Heli Tamminen, johtava lakimies
p. 0504420892
heli.tamminen(at)om.fi