Vähemmän suolaa ja rasvaa – Leijona tuo terveellisen ruokavalion mallin vangeille

Julkaistu 15.9.2020

Kun "huonossa hapessa" ollut vanki saa pitkän aikajakson terveellistä perusruokaa, positiivisen muutoksen kyllä huomaa. Siitä tulee onnistumisen tunne, kun yhdessä toimimalla pystyy aidosti luomaan eväitä hyvään elämään.

Vaikka yleisesti on tiedossa, että liiallinen suolan ja rasvan syönti ei ole kenellekään terveellistä, asia kannattaa ottaa säännöllisesti esille ruokaan liittyvissä keskusteluissa. Ihmiselle kun riittää vallan hyvin puoli teelusikallista suolaa päivässä, eikä rasvaakaan tulisi syödä yli oman tarpeen.

Tätä blogia kirjoittaessani kilautin puhelun vankiterveydenhuollon sairaanhoitajalle Salli Touruselle, jolla on pitkä kokemus vankien ruokavalio-ohjauksesta. Sallin mukaan hänen kohtaamansa asiakkaat eivät yleisesti ottaen ole huolehtineet terveydestään ennen vankilaan tuloa. Terveelliseen ruokaan ei ole voitu tai haluttu kiinnittää huomiota. Jos vanki on päihteidenkäyttäjä, ruoka on saattanut korvautua muilla aineilla. Liian suolainen ja rasvainen eväs maistuu monille, miehille vielä enemmän kuin naisille.

Keskustelimme Sallin kanssa hyvän tovin ruuan terveysvaikutuksista. Vähäsuolainen ja vähärasvainen ruoka on hyväksi meille kaikille mutta erityisesti se korostuu niiden kohdalla, joilla on terveydellisiä ongelmia. Salli kertoi, että vangin saapuessa vankilaan, hänelle tehdään perusteellinen terveystarkastus. Sairauksien kartoitus on tärkeää, koska sairauksista (kuten munuaissairaus, korkea verenpaine ja suolistosairaudet) paraneminen edellyttää tietynlaisen ruokavalion noudattamista. Salli Tourusen mukaan liian suolainen ruoka vie tehon esimerkiksi verenpainelääkkeiltä. Monien tautien hoidon kannalta painonhallinta on yksi avaintekijöistä. Myös allergioiden määrittely tehdään vankilaan saapumisen yhteydessä.

Oikea ravinto tärkeä osa onnistunutta elämänhallintaa

Rikosseuraamuslaitoksen ruokahuollon yhteistyökumppanina Leijona Catering pystyy asiantuntemuksellaan tukemaan sairauksista toipumista ja allergioiden kanssa elämistä. Vankilassa Leijonan ravintolapäällikkönä työskentelevä työkaverini Satu vahvisti, että keittiössä on mahdollista valmistaa kokonaan suolatonta ruokaa. Keittiössä on suolamittari, jolla kokit tarkkailevat suolan raja-arvoja. Monet leivät, juustot, leikkeleet ja valmiit ruokatuotteet sisältävät paljon piilosuolaa. Kun ruoka tehdään pitkälti itse, suolan ja rasvan käyttöön voidaan käytännössä vaikuttaa joka päivä. Piilosuolan välttämiseksi esimerkiksi sämpylät leivotaan usein itse. Leivän päälle laitetaan kasvisrasvaa ja ruuissa käytetään pehmeitä rasvoja. Ruokaöljyä käytetään terveellisenä lisänä puuroissa ja salaatinkastikkeissa. Asiakkaat ohjataan maistamaan ruokaa ensin ja lisäämään suola vasta sitten. Yksi tärkeä osa-alue suolan ja rasvan vähentämisessä on Sydänmerkkituotteiden käyttäminen.

Terveellinen ruokavalio on yksi ihmisen hyvinvoinnin peruspilareista. Meillä ruokahuollon vastuullisuus on sisäänleivottu juttu. Tämä tarkoittaa sitä, että kannamme vastuumme asiakkaidemme ravitsemuksellisesta hyvinvoinnin ylläpidosta ja edistämisestä.

Yhdessä yhteistyökumppanien kanssa tuemme onnistunutta elämänhallintaa ja vangin siirtymistä rikoksettomaan elämään. Haluamme Leijonassa tarjota terveellisen ruokavalion ja ruuan arvostuksen mallin, joka toivottavasti kantaa vankeusrangaistuksen jälkeenkin. Terveesti ravittu ruumis vahvistaa myös henkistä hyvinvointia.

Lähteet:

Haastattelut:

Sairaanhoitaja, terveydenhoitaja ja työterveyshoitaja Salli Tourunen. Vankiterveydenhuollonyksikkö, Helsingin poliklinikka.

Ravintolapäällikkö Satu, Leijona Catering Oy

Keittiömestari Jaakko, Leijona Catering Oy

Syö hyvää

Vuonna 2018 syntyneen kumppanuussopimuksen myötä Risen ruokahuollon järjestäminen on siirtynyt kokonaisuudessaan Leijona Cateringin vastuulle 31.12.2019 mennessä. Näin ollen tätä blogia kirjoittaessani Leijona Catering on toiminut Rikosseuraamuslaitoksen yhteistyökumppanina lähes vuoden.

Jätä kommentti

Tähdellä ( * ) merkityt kohdat ovat pakollisia.