Apua päihdeongelmaan

Vankeusaika voi olla sinulle hyvä paikka pysähtyä ja miettiä ratkaisuja mahdolliseen päihdeongelmaasi. Rangaistusajan suunnitelmaa laadittaessa arvioimme muun muassa päihteiden käyttöäsi ja sen yhteyttä rikollisuuteen, tarvettasi päihdekuntoutukseen sekä sitä, millainen kuntoutus juuri sinulle sopisi ja mihin olisit valmis sitoutumaan.

Kun saavut vankilaan, sairaanhoitaja tekee sinulle tulotarkastuksen. Sinulle tehdään myös perusteellisempi tulohaastattelu sekä työ- ja toimintakykysi arviointi.

Tulohaastattelussa kartoitamme päihteiden käyttöäsi ja arvioimme päihderiippuvuutesi ja kuntoutuksen tarpeesi. Sinulle kerrotaan myös päihteiden vaikutuksista ja niiden käyttöön liittyvistä terveysriskeistä sekä vankilassa ja vapaudessa tarjolla olevasta päihdekuntoutuksesta. Terveydenhuoltohenkilökunta sekä vankilan valvontahenkilökunta ja erityistyöntekijät antavat sinulle tietoa vankilan päihdekuntoutusmahdollisuuksista koko vankeusrangaistuksesi ajan.

Tarvittaessa aloitat lääkkeellisen vieroitushoidon, jonka tavoitteena on päihteistä vieroittautuminen. Päihteiden käytön lopettamiseen liittyvät vieroitusoireet hoidetaan vankilan lääkärin ohjeiden mukaan. Vaikeissa vieroitusoireissa sinut voidaan lähettää myös vankisairaalaan tai vankilan ulkopuoliseen sairaalahoitoon.

Mahdolliset päihdeongelmiisi liittyvät sairaudet hoidetaan vankilan poliklinikalla tai Vankiterveydenhuollon (vth.fi) sairaalassa. Joissain tilanteissa sinua voidaan hoitaa myös vankilan ulkopuolisessa sairaalassa. Vankilan terveydenhuoltoa sitoo sama vaitiolo- ja salassapitovelvollisuus kuin muualla työskenteleviä terveydenhuollon työntekijöitä. Tietoa terveystilanteestasi saa antaa muille vankilan ammattiryhmille vain sinun kirjallisella luvallasi.

Apua päihteistä irtautumiseen

Sinut ohjataan päihdetyön ohjaajan vastaanotolle, jos rangaistusajan suunnitelmasi tavoitteena on päihteiden käyttöön vaikuttaminen. Voit myös itse hakeutua keskustelemaan päihteiden käytöstä. Kun olet keskustellut ohjaajan kanssa, pohdimme, millaisesta päihdekuntoutuksesta hyötyisit.

Vankiloissa on myös lyhyitä motiviointiohjelmia, joiden tavoitteena on jakaa tietoa ja motivoida sinua muutokseen. Pidemmät ryhmämuotoiset ohjelmat sisältävät rikoksetonta ja päihteetöntä elämäntapaa tukevia tehtäviä ja keskusteluja. Ryhmämuotoisen kuntoutuksen lisäksi voit saada myös henkilökohtaista päihdekuntoutusta. Voit käydä henkilökohtaisia keskusteluja myös ryhmämuotoisten ohjelmien ohessa.

Terveydellisten haittojen ehkäisy

Torjumme vankiloissa HIV- ja hepatiittitartuntoja terveyskasvatuksella ja varmistamalla suojautumismahdollisuutesi. Mahdolliset HIV- ja hepatiittitartunnat pyritään toteamaan mahdollisimman varhain vapaaehtoisilla testeillä. Saat itsellesi maksuttoman A- ja B-hepatiittirokotuksen, jos kuulut riskiryhmään.

Vertaisryhmät

Useissa vankiloissa sinulla on mahdollisuus osallistua vertaisryhmätoimintaan. Vertaisryhmätoiminnassa sinulle rakentuu rikoksettomuutta ja päihteettömyyttä tukeva sosiaalinen verkosto, jossa kaikki ovat sitoutuneet edistämään toistensa rikoksettomuutta ja päihteettömyyttä sekä estämään ajautumista takaisin päihteiden käyttäjäksi. Vertaisryhmätoimintaa järjestävät muun muassa AA-ryhmä ja NA-ryhmä .

Julkaistu 29.4.2024