Ruokailu ja vankilamyymälä

Vankilassa on järjestetty ruokailu. Joissakin avovankiloissa vangit huolehtivat osan ruokailuistaan omatoimisesti esimerkiksi viikonloppuisin. Ruokatarvikkeita, tupakkaa ja hygieniatuotteita voi ostaa laitosmyymälästä tai avovankiloiden käytäntöjen mukaan tavallisista ruokakaupoista.

Ihminen leikkaa kurkkua veitsellä.

‍Ruokailu

Suljetuissa vankiloissa ruokailut on järjestetty Leijona Cateringin toimesta. Ruoka tarjotaan vankilan ruokasalissa, asuinosastojen ruokailutilassa tai selleissä.

Ruuanlaittoa ja muita arjen taitoja harjoitellaan muun muassa Marttojen (martat.fi) kursseilla ja Risen henkilökunnan ohjaamana. Voit valmistaa vapaa-ajallasi ruokaa asuinosastosi yhteisessä keittiössä. Raaka-aineita voit ostaa vankilan kanttiinista. Monissa vankiloissa valmistetaan myös aamu- ja iltapalat itsenäisesti tai pienissä ryhmissä.

Avovankiloissa ruokailut järjestetään eri tavoin riippuen siitä, mikä vankila on kyseessä. Avovankilassa ruokailut voivat tapahtua yhteisruokalassa, asuintalossa tai -tiloissa. Joissakin avovankiloissa sinun tulee hankkia ruokatarvikkeet itse, kun taas joissakin avovankiloissa osa ruokailuista tai kaikki ruokailut on järjestetty vankilan ja Leijona Cateringin toimesta.

Vankilamyymälä

Suljetuissa vankiloissa pidetään vankilamyymälää, mistä voit ostaa henkilökohtaiseen käyttöön tarvitsemiasi tavaroita, kuten tupakkaa, hygieniatuotteita ja elintarvikkeita. Sinulla on mahdollisuus asioida vankilamyymälässä vähintään kerran viikossa.

Vankiloiden myymälätoiminnasta vastaa Leijona Catering Oy. Vankilamyymälöiden tuotevalikoimat ovat huomattavasti suppeammat kuin tavanomaisten ruokakauppojen valikoimat.

Avovankiloissa kauppa-asioinnit toteutetaan yleensä vankilan lähialueen ruokakaupoissa. Ostoksien yhteydessä käytät hallussasi olevaa maksukorttia. Kauppa-asiointiin liittyvät käytännöt ovat vankilakohtaisia ja saat tarkempia tietoja sijoitusvankilasi ruokaostoskäytännöistä olemalla yhteydessä sijoitusvankilaan. Myös avovankiloissa voi olla rajoituksia sille, kuinka usein ruokakauppaan on mahdollista päästä.

Julkaistu 9.1.2023