Nuorisorangaistus

Sinut voidaan tuomita nuorisorangaistukseen, jos olet syyllistynyt rikokseen 15–17-vuotiaana.

Orans­siin vil­la­tak­kiin pu­keu­tu­nut nai­nen näyt­tää rus­kea­hiuk­si­sel­le henkilölle ku­va­kort­tia, jos­sa on lei­jo­na.

Nuorisorangaistuksen tarkoituksenmukaisuutta sinun kohdallasi arvioidaan seuraamusselvityksellä . Tuomioistuin huomioi seuraamusselvityksen sisällön päätöksessään. Nuorisorangaistuksesi kesto on 4–12 kuukautta.

Nuorisorangaistuksessa sinulle määrätään valvoja , jonka kanssa laaditte rangaistusajan suunnitelman . Se pitää sisällään valvontatapaamisia, osallistumista tarpeidesi mukaisiin ohjelmiin tai tehtäviin ja tarpeen mukaan tutustumista työelämään.

Nuorisorangaistuksen sisältö ja suorittaminen

Nuorisorangaistuksessa tapaat valvojaasi säännöllisesti kerran tai kaksi viikossa. Osana rangaistusta sinulle voidaan myös sopia tapaamisia muiden viranomaisten kanssa. Valvontatapaamisten lisäksi mietitte yhdessä valvojasi kanssa millaisista ohjelmista ja tehtävistä voisit hyötyä. Rikoskeskustelujen lisäksi voitte käydä valvontatapaamisissa keskusteluja esimerkiksi päihteiden käytöstä tai suuttumuksen hallinnasta. Mahdollisuuksia on monia.

Nuorisorangaistuksen aikana pääset myös tarvittaessa perehtymään työelämään. Perehtymispaikka valitaan niin, että siellä työskentely tukee mahdollisimman hyvin opinto- tai urasuunnitelmiasi. Myös huoltajiesi kanssa ollaan tarpeen mukaan yhteydessä nuorisorangaistuksen aikana.

Tapaamisia valvojan kanssa ja muita tilaisuuksia sisältyy nuorisorangaistukseen enintään kahdeksan tuntia viikossa. Sinulle korvataan nuorisorangaistuksen suorittamisesta aiheutuvat kohtuulliset matkakustannukset, joita tulee julkisen liikenteen käytöstä.

Nuorisorangaistuksen ehdot ja velvollisuudet

Ole sovitusti yhteydessä valvojaasi. Jos et saavu tapaamisiin tai muihin nuorisorangaistukseesi kuuluviin tilaisuuksiin, voi valvojasi pyytää poliisia noutamaan sinut paikalle. Lisäksi sinun on tultava tapaamisiin ja muihin tilaisuuksiin selvin päin.

Valvojasi voi antaa sinulle huomautuksen tai varoituksen, jos rikot rangaistuksesi ehtoja. Jos et huomautuksen ja varoituksen jälkeen noudata ehtoja, voi valvojasi pyytää syyttäjää ja tuomioistuinta arvioimaan nuorisorangaistuksen suorittamista uudelleen. Suorittamatta oleva osa nuorisorangaistuksestasi voidaan muuntaa tuomioistuimessa toiseksi rangaistukseksi.

Julkaistu 11.1.2024