Vangin omaisuuden säilyttäminen lähettäminen ja hävittäminen sekä omaisuusluettelo RISE/2849/2023
Rikosseuraamuslaitoksen määräys RISE/2849/2023
Toimivalta: Vankeuslaki 9 luku 10 § 2 mom. ja tutkintavankeuslaki 5 luku 9 § 2 mom.
Voimassa: 15.5.2025 alkaen toistaiseksi
Kumoaa: Vangin omaisuuden säilyttäminen (dnro 2/004/2016)
Vastaanottaja: Rikosseuraamuslaitos
1. Omaisuusluettelo
Vangin saapuessa suljettuun vankilaan hänen mukanaan olevasta muusta kuin vähäarvoisesta omaisuudesta laaditaan luettelo asiakastietojärjestelmään (vankeuslaki 9 luku 2 §). Kuten tulotarkastuksesta annetussa määräyksessä (RISE/3136/2023) määrätään, omaisuuden luettelointi voidaan jättää tehtäväksi toisessa vankilassa, mikäli henkilö siirretään välittömästi toiseen vankilaan. Tällöin omaisuus kuitenkin tarkastetaan sekä pakataan ja sinetöidään kuljetusta varten.
Omaisuusluetteloon merkitään omaisuuden laatu ja määrä. Jos on epäselvää, onko kyse vähäarvoisesta omaisuudesta, tulee vangin kanssa keskustella siitä, merkitäänkö omaisuus omaisuusluetteloon. Jos vangin kanssa keskusteltaessa ilmenee hänellä olevan erityisen arvokasta omaisuutta, kirjataan tällainen omaisuus viivytyksettä omaisuusluetteloon. Mikäli osa omaisuudesta on vahingoittunut vangin saapuessa rangaistuslaitokseen, tästä tehdään merkintä omaisuusluetteloon. Omaisuuden arvoa ei merkitä asiakastietojärjestelmään.
Vangin omaisuudessa tapahtuvat muutokset merkitään omaisuusluetteloon. Kun vangin omaisuudessa tapahtuu muutoksia arvokkaiden esineiden osalta, tulostetaan luettelo omaisuuteen tulleista muutoksista ja vanki allekirjoittaa omaisuusluettelon. Omaisuusluettelo tallennetaan asiakastietojärjestelmään.
Vangin vankilasta lähettämä omaisuus on poistettava omaisuusluettelosta ja lähettämisestä on tehtävä merkintä omaisuusluetteloon. Myös vangin hallusta pois otetusta omaisuudesta tehdään merkintä omaisuusluetteloon
Elektronisista laitteista ja vastaavista on omaisuusluetteloon merkittävä laitteen merkki, tyyppi ja tunnistetiedot sekä sinettitarrojen numerot.
Pankki- ja/tai luottokortin merkitseminen omaisuusluetteloon tapahtuu niin, että kirjataan pankin nimi ja yksilöintitietona kirjataan kortin neljä ensimmäistä ja neljä viimeistä numeroa (NNNN **** **** NNNN).
Avolaitoksessa vähäistä arvokkaampi vangin omaisuus on luetteloitava kokonaan asiakastietojärjestelmään silloin, kun omaisuus poistumisluvalle jäämisen tai muun syyn vuoksi otetaan laitoksen väliaikaisesti säilytettäväksi. Myös silloin, kun vangin omaisuus lähetetään avolaitoksesta toiseen vankilaan, on vähäistä arvokkaampi omaisuus luetteloitava avolaitoksessa.
2. Omaisuuden säilyttäminen
Vankila ottaa lähtökohtaisesti säilytettäväkseen 2 vankilaukullista vangin omaisuutta. Tapauskohtaisesti säilytettäväksi otettavan omaisuuden enimmäismäärästä voidaan poiketa. Viime kädessä vankilan käytössä olevat säilytystilat asettavat rajoituksen vastaanotettavan omaisuuden määrään. Omaisuus, jota ei voida ottaa vankilassa säilytettäväksi, on palautettava taikka lähetettävä vangin kustannuksella hänen osoittamaansa paikkaan (vankeuslaki 9 luku 1 § 4 mom.).
Vanki vastaa itse hallussaan olevan omaisuuden säilyttämisestä. Vankila vastaa sen haltuun jätetystä vangin omaisuudesta. Jos tavaroita tarkastaessa, pakattaessa, sellitarkastusta tehdessä tai muutoin henkilökunnan toimesta rikkoontuu, vankila vastaa vahingosta vahingonkorvauslain mukaisesti. Asiasta on tehtävä ilmoitus asiakastietojärjestelmään ja merkintä omaisuusluetteloon.
Vankila ei vastaa sen alueelle pysäköidyistä vankien kulkuvälineistä (moottoriajoneuvot, polkupyörät tms.) eikä vankilalla ole velvollisuutta järjestää niiden säilytystä.
Jos vanki siirretään pois asuinsellistään, on henkilökunnan huolehdittava vangin sellissä olevasta omaisuudesta. Vangin asuinsellin ovi tulee lukita tai jos vanki ei asu yksin, hänen omaisuutensa on eroteltava muiden sellissä asuvien omaisuudesta ja vankilan on huolehdittava sen säilyttämisestä.
Henkilökunnan on siirrettävä karanneen, luvatta poistuneen tai vankilan ulkopuolelle myönnetyltä luvalta palaamatta jääneen vangin omaisuus hänen siviilivarusteidensa joukkoon. Vangin omaisuus säilytetään, kunnes hän palaa suorittamaan rangaistusta.
3. Omaisuuden lähettäminen
3.1. Omaisuuden pakkaaminen
Vangin vapautuessa, aloittaessa valvottua koevapautta tai siirtyessä toiseen vankilaan vangin tulee lähtökohtaisesti itse pakata omaisuutensa ja tarkastaa, että asiakastietojärjestelmästä tulostettuun omaisuusluetteloon merkitty omaisuus vastaa sitä, mitä omaisuutta vanki on pakannut mukaan sellistään ja muista tiloista sekä sitä, mitä omaisuutta vangilla on ollut vankilan säilytystiloissa. Jos vanki ei pysty tai halua tarkastaa omaisuuttaan, tulee tästä tehdä merkintä omaisuusluetteloon ja tämän lisäksi kahden virkamiehen tulee tarkastaa omaisuus ja todistaa luettelo oikeaksi.
Tilanteissa, joissa vangin ei voida esimerkiksi turvallisuussyistä antaa pakata itse tavaroitaan, vangin tulee lähtökohtaisesti saada kuitenkin olla läsnä tavaroita pakattaessa. Jos vanki ei poikkeuksellisesti saa olla edes läsnä tavaroita pakattaessa, on tästä tehtävä merkintä omaisuusluetteloon ja kahden virkamiehen on allekirjoituksillaan todistettava omaisuusluettelo oikeaksi. Vahingoittuneista tavaroista on tehtävä merkintä omaisuusluetteloon.
Kaikki tavarat pitää pakata vangin omiin laukkuihin tai vankilan vankilaukkuihin. Yhteen laukkuun pakataan vain yhden vangin tavaroita. Laukut on sinetöitävä ja niihin on selvästi merkittävä vangin nimi, vastaanottava yksikkö sekä se, ovatko tavarat olleet vangilla hallussa vai vankilan varastossa ja onko henkilökunta tarkastanut tavarat.
3.2. Lähettäminen vangin siirtyessä toiseen suomalaiseen vankilaan
Siirrettäessä vanki vankilasta toiseen, on vangin vankilassa oleva omaisuus, jonka vanki pystyy mukanaan itse kuljettamaan, lähetettävä määränpäähän vangin mukana. Reitinmukaisissa kuljetuksissa omaisuuden määrä on kuitenkin rajoitettu enintään kahteen laukulliseen. Tästä voidaan erikseen sovittaessa poiketa kuljetuksesta vastaavan vankilan luvalla. Vangille on annettava mahdollisuus valita omaisuus, jonka kuljettamisesta hän huolehtii. Vangin tulee itse huolehtia helposti särkyvien tavaroiden kuljettamisesta. Vanki vastaa kuljetuksen aikana hallussaan olevasta omaisuudesta. Vangin vastuulla oleva omaisuus on kirjattava omaisuusluetteloon ja tarkastettava omaisuuden kunto ennen kuin vanki ottaa omaisuuden vastatakseen.
Omaisuus, jota vanki ei itse pysty kuljettamaan, lähetetään vankilan kustannuksella vangin määränpäähän. Jos omaisuutta on paljon, vankila voi etukäteen keskustella vangin kanssa mahdollisuudesta lähettää osa tavaroista siviiliin. Tavarat voidaan kuljettaa määränpäähän joko etukäteen tai kahden viikon sisällä vangin siirrosta. Tavaroiden kuljetus järjestetään vankilalle edullisimmalla tavalla. Tavarat voidaan lähettää rahtikuljetuksella, pyykinkuljetusautolla eri korvausta vastaan tai vanginkuljetuslinja-autolla, jos linja-auto kulkee suoraan määränpäähän. Käytettäessä tavarankuljetukseen ulkopuolista kuljetusliikettä se on vastuussa kuljettamistaan tavaroista. Tämä vastuu tulee kirjata liikkeen kanssa tehtävään sopimukseen. Mikäli vastuukirjausta ei ole tehty, vastaa vankila mahdollisista vahingoista. Toiseen vankilaan siirretyn vangin jättämä omaisuus on toimitettava vangille.
Vangin siirtyessä tilapäisesti toiseen vankilaan tai toiseen säilytyspaikkaan hänelle voidaan antaa lupa ottaa mukaansa ja itse kuljettaa siirron aikana tarvitsemansa henkilökohtaiset käyttöesineet.
Vankilan lähettäessä vangin omaisuutta vangille Vankisairaalaan tai muuhun sairaalaan tai laitokseen, tulee vankilan tehdä lähetetystä omaisuudesta merkintä vangin omaisuusluetteloon.
Kun vangin tavarat saapuvat siihen vankilaan, johon vanki on siirretty, vangin tulee saada tarkastaa, että kaikki hänen tavaransa ovat saapuneet. Tämän jälkeen vanki allekirjoittaa omaisuusluettelon, johon on merkitty saapunut omaisuus. Jos vanki ei tällöin ole halukas tai kykenevä tarkastamaan tavaroitaan, tulee tästä tehdä merkintä omaisuusluetteloon ja lisäksi kahden virkamiehen on tarkastettava omaisuus ja allekirjoituksillaan todistettava luettelo oikeaksi.
3.3. Lähettäminen vangin siirtyessä ulkomaille
Vanki vastaa itse tavaroiden lähettämisestä ja niistä muodostuvista kustannuksista. Vankia siirrettäessä toiseen valtioon vanki voi ottaa mukaansa sen verran ja sen laatuista tavaraa, mitä lentokoneeseen tai laivaan voi ottaa. Sijoitusvankila ottaa huomioon ulkomaan saattovartioinnista vastaavan vankilan ohjeet matkatavaroiden ja -laukkujen määrästä ja laadusta. Tavaran selvittely kuuluu sijoitusvankilan tehtäviin, eikä sitä tule jättää kauttakulkulaitoksen tehtäväksi. Tämän lisäksi vangin on hankittava kuljetukseen sopiva matkalaukku. Vankila ei lähetä tavaraa vankilaukuissa ulkomaille. Vankilaan jätetty omaisuus lähetetään vapautetulle hänen kustannuksellaan. Mikäli vanki ei suostu maksamaan omaisuutensa lähettämistä eikä hänellä ole ketään, joka voisi omaisuuden noutaa, niin vankila voi hävittää ko. omaisuuden kolmen kuukauden kuluttua asiakastietojärjestelmästä ilmenevästä vapautumispäivämäärästä.
3.4. Vangin vapautuessa
Kun vanki vapautuu vankilasta, vankilaan jätetty omaisuus lähetetään vapautetulle hänen kustannuksellaan. Samoin toimitaan, jos käräjäpaikalta vapautettu tutkintavanki ei palaa vankilaan hakemaan omaisuuttaan. Jos vapautunut ei nouda lähetettyä omaisuuttaan, omaisuus voidaan hävittää kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun omaisuus on palautettu vankilaan. Mikäli vanki ei suostu maksamaan omaisuutensa lähettämistä eikä hänellä ole ketään, joka voisi omaisuuden noutaa, vankila voi hävittää ko. omaisuuden kolmen kuukauden kuluttua vangin vapautumisesta (vankeuslaki 9 luku 5 § 2 mom.).
4. Omaisuuden hävittäminen
Pilaantunut tavara voidaan hävittää todistajan läsnä ollessa (vankeuslaki 9 luku 1 § 4 mom.). Vangille tulee ilmoittaa hävittämisestä. Hävittämisen peruste ja hävittämistoimenpide on kirjattava omaisuusluetteloon. Hävittämistavassa noudatetaan samoja periaatteita kuin vankilan muussa jätehuollossa.
Vankilasta löytynyt alkoholijuoma hävitetään todisteellisesti. Jos vankilassa olevan tai vankilaan saapuvan vangin hallusta löydetään alkoholijuomaa tai muuta alkoholipitoista ainetta, vankilan henkilökunta ottaa sen vangilta pois ja hävittää todisteellisesti. Huumaus- ja kielletyt lääkeaineet kirjataan asiakastietojärjestelmään löydöksenä. Huumausaineet on viipymättä luovutettava poliisille kuittausta vastaan. Huumausaineet säilytetään lukitussa tilassa siihen asti, kunnes poliisi noutaa ne. Huumausaineiden käyttövälineet ja lääkeaineet hävitetään poliklinikan kautta.
Vankilasta löytyneistä aseista (ml. kaasusumuttimet ja patruunat) tehdään ilmoitus poliisille. Aseita, niiden jäljitelmiä tai teräaseita ei säilytetä vankilassa, vaan ne luovutetaan poliisille kuittausta vastaan.
Vankilasta löytynyt muu kuin vähäarvoinen tavara, jonka omistajaa ei tiedetä, tulee lähettää poliisille löytötavaralain (778/1988) mukaisesti. Löytötavaralain 3 §:n mukaan vähäarvoisena pidetään tavaraa, jonka raha-arvo on enintään 20 euroa ja jolla ei ilmeisesti ole omistajalle erityistä käyttö-, tunne- tai muuta henkilökohtaista arvoa.
5. Lisätietoja
Lisätietoja Rikosseuraamuslaitoksen oikeusyksikön normiohjaustiimistä.
Pääjohtaja Anna Arola-Järvi
Lakimies Mia Sandberg
Julkaistu 5.5.2025