Etusivu » Tietoa sivustosta

Tietoa sivustosta

Rikosseuraamus.fi on Rikosseuraamuslaitoksen ylläpitämä verkkopalvelu, johon on koottu tietoa Rikosseuraamuslaitoksen toiminnasta, suomalaisesta seuraamusjärjestelmästä, vankiloiden ja yhdyskuntaseuraamustoimistojen toiminnasta sekä yhteystiedot.

Osana rikosseuraamus.fi-verkkopalvelua toimii Vankilatuote.fi-palvelu, jossa esitellään Suomen vankiloiden työtoiminnan tuotteita. Tuotteita voi tilata vankiloista tai ostaa vankilatuotemyymälöistä eri puolelta Suomea. Näiden yhteystiedot löytyvät vankilatuote.fi-osan etusivulta.

Rikosseuraamus.fi-sivusto julkaistaan suomeksi ja ruotsiksi, syksyllä 2013 myös lähes kokonaisuudessaan englanniksi.

Vankilatuote.fi julkaistaan ainoastaan suomeksi.

Palvelua ylläpitää ja siitä vastaa Rikosseuraamuslaitoksen Keskushallintoyksikön viestinnän vastuualue. Sisällön ylläpidossa pyritään sisällön oikeellisuuteen ja ajantasaisuuteen. Rikosseuraamuslaitos ei vastaa palvelussa mahdollisesti esiintyvistä virheistä. Rikosseuraamuslaitos ei myöskään ole vastuussa sellaisesta haitasta, joka johtuu teknisestä häiriöstä tai palveluun linkitetystä materiaalista, joka on ulkopuolisten osapuolten julkaisemaa.

Rakenne

Sivuston käyttöliittymä on jaettu kolmeen palstaan. Vasemmalla palstalla on palvelun valikko, keskipalstalla sivun pääasiallinen sisältö ja oikealla palstalla lisätietoa, kuvia ja eli linkkejä muualle rikosseuraamus.fi-palveluun ja muiden tiedontuottajien sivustoille.

Sivun ylälaidasta löytyy tietoa aihepiireittäin. Sivun alalaitaan (footer) on koottu linkkejä keskeisiin sisältöihin ja sivustoihin.

Toiminnot

Sivun yläreunaan muodostuva linkkipolku kertoo käyttäjän sijainnin sivustolla.

Sivuston käyttöliittymä on skaalautuva eli käyttäjä voi muuttaa tekstien kokoa oikeasta yläkulmasta A-painikkeista tai selaimen Näytä-valikosta valitsemalla Tekstin koko.

Haku

Tietoa voi etsiä sivuilta hakutoiminnon avulla. Laajennetun haun avulla tietoa voi hakea kohdennetusti sisätlötyypin mukaan (esim. tiedotteet) tai tietystä aihepiiristä (esim. yhdyskuntaseuraamukset).

Linkit

Palvelun sisäiset linkit aukeavat samaan selainikkunaan. Linkit palvelun ulkopuolelle avautuvat uuteen selainikkunaan.

Tekijänoikeudet ja verkkopalveluun linkittäminen

Rikosseuraamuslaitoksella on kaikki oikeudet verkkopalvelussa julkaistavaan tekstiin, kuviin ja tallenteisiin, ellei muuta ole mainittu. Sivuilla olevien kuvien kuvaajat on mainittu, jos kuvaaja on ulkopuolinen taho.

Verkkopalvelussa oleviin teksteihin saa vapaasti linkittää ja tekstiä voi lainata, mutta tällöin lähde on ehdottomasti mainittava. Aineiston muunlaisesta käytöstä on aina sovittava erikseen oikeusministeriön viestintäyksikön kanssa.

Liitetiedostojen edelleen jakaminen ilman lupaa muualla kuin Rikosseuraamuslaitoksen verkkopalvelussa on kielletty. Yksittäisiin kuviin linkittäminen on ehdottomasti kielletty.

Automaattinen tiedonkeräys ja tunnistetietojen käsittely

Rikosseuraamuslaitoksen verkkopalvelu on kaikille avoin eikä sivujen selaaminen edellytä rekisteröitymistä. Verkkopalvelun käyttäjistä ei kerätä henkilötietoja, joista yksittäinen käyttäjä voitaisiin tunnistaa. Palvelun käytöstä kerätään kootusti tilastollista tietoa palvelun kokonaiskävijämäärästä, suosituimmista sivuista, palveluun sisääntulosivuista ja palvelusta poistumissivuista. Tilastollisten seurantatietojen keräämiseen käytetään evästeitä.

Tunnistetiedot talletetaan vain verkkopalvelun teknisen toteutuksen ja käytön varmistamiseksi sekä kehittämisen tueksi. Vain edellä mainittuja tehtäviä hoitava henkilöstö voi tehtäviensä edellyttämässä laajuudessa käsitellä tunnistetietoja. Tunnistetietoja ei saa ilmaista sivullisille muutoin kuin laissa erikseen säädetyissä tilanteissa. Lisätietoja tietosuojaselosteessa.

Tekniset suositukset

Verkkosivut toimivat Internet Explorer 7 ja Firefox 3.5 sekä uudemmilla selainversioilla. Sivusto toimii myös Chromella ja Safarilla.

PDF-muotoisten dokumenttien, kuten julkaisujen, lukemiseen tarvitaan Adobe Acrobat Reader -ohjelmaa tai vastaavaa. Ohjelman voi ladata ilmaiseksi esimerkiksi Adobe Readerin verkkosivuilta.

Valtioneuvoston verkossa on tietoturvasyistä estetty eräiden liitetiedostotyyppien välitys. Estettyjä ovat sellaiset liitetiedostotyypit, joita yleisesti käytetään virusten tai muun suoritettavan mahdollisesti haitallisen ohjelmakoodin välitykseen. Seuraavat yleisesti käytetyt liitetiedostotyypit poistetaan valtioneuvoston verkkoon tulevasta ja sieltä lähtevästä sähköpostiliikenteestä: .bin, .exe, .cmd, .com, .reg, .scr, .lnk, .mdb, .vbs ja .zip. Asiasta enemmän valtiovarainministeriön verkkosivuilla.

Palaute ja lisätietoja

Sivustosta ja sen sisällöstä voi antaa palautetta Rikosseuraamuslaitoksen Keskushallintoyksikön viestinnän vastuuelueelle osoitteella viestinta.rise(at)om.fi. Palautetta voi lähettää myös käyttämällä sivuillamme olevaa palautelomaketta.

Virallinen posti tulee lähettää kirjaamon sähköpostiosoitteeseen kirjaamo.rise(at)om.fi.

Lisätietoja verkkopalvelusta saa Rikosseuraamuslaitoksen Keskushallintoyksikön viestinnän vastuualueelta.

 
Julkaistu 1.10.2013