Työtoiminta

Työtoiminnan tilat Turun vankilassa

Turun vankilassa järjestettävä työtoiminta on valmentavaa työtoimintaa, jonka pääasiallisena tavoitteena on kuntouttaa vankia, lisätä hänen työkykyään ja parantaa valmiuksiaan selvitä siviilissä. Kuntouttava työtoiminta on keskeinen osa suljetun vankilan toimintaa. Työllä on myös terapeuttinen sekä sosiaalisia valmiuksia parantava merkitys.

Turun vankilassa on mahdollisuudet monialaiseen tuotantoon ja siinä ohessa vankien ammatilliseen koulutukseen, jota järjestetään yhteistyössä eri alojen oppilaitosten kanssa. Työtoiminnalla ovat käytössään uudet, noin 3000 neliömetrin tuotantotilat, nykyaikaiset koneet ja laitteet sekä pätevä henkilökunta. Vankilassa on käytössä ISO 9000 -laatujärjestelmää. Vankeja työverstaat työllistävät päivittäin 80 – 90.

Turun vankilan työtoiminnan tuotteita markkinoidaan ympäri Suomea eri vankilamyymälöiden kautta, sekä turkulaisessa Onnimanni-myymälässä. Lisäksi tehdään alihankintana eri alojen tuotteita ja tuotekomponentteja.

Puusepänteollisuus

Puusepänteollisuus valmistaa pirtinkalusteita, kerrossänkyjä, kaappeja, lasten kalusteita sekä muita huonekaluja, koriste- ja lahjaesineitä, kuten käsin koristeltuja kapioarkkuja sekä puutarhakalusteita. Turussa tehdään myös tilaustöitä ja tuotetaan alihankintana toisille vankiloille esimerkiksi selli- ja pakolaiskeskusten kalusteita.

Työtoiminnan monipuoliset puusepän verstaat tarjoavat cnc-jyrsintää, sorvausta, liimausta, osien valmistusta, kokoonpanoa, puun kuivausta sekä pintakäsittelyä.

Metalliteollisuus

Metalliteollisuusosasto tarjoaa palveluja elinkeinoelämälle ja julkishallinnolle, alihankintana tai tilauksesta sopimuksen mukaan. Työalueina ovat koneistukset manuaali- ja CNC-koneilla, rautarakennehitsaus ja levytyöt nykyaikaisilla koneilla. Omina tuotteina osasto valmistaa mm. kuntoiluvälineitä kuntosaleille, kuntoutuslaitoksille ja yksityiselle kuntoilijoille. Turun vankila voi toteutaa myös erilaisia tuotekehitysprojekteja. Lue lisää Turun vankilan metallityöstä tästä.

Verhoomo

Turun vankilassa toimii myös verhoomo, jossa verhoillaan erilaisia huonekaluja, kuntosalivälineitä ja tehdään naruverhoilua. Asiakkaina on pääsääntöisesti julkishallinnon yksiköitä. Verhoilua toteutetaan sekä perinteisellä että teollisilla tavoilla. Huonekalujen entisöinnin ohella valmistetaan venepatjoja ja ­-tyynyjä.

Ompelimo

Vankilan ompelimossa työskentelee naisvankeja, jotka valmistavat esim. essuja, kasseja ja erilaisia kodintekstiilejä. Lisäksi tehdään huovutustöitä ja kankaanpainantaa sekä lapasia ja töppösiä.

Lisäksi suunnitellaan ja valmistetaan erilaisia sesonkituotteita mm. jouluksi ja pääsiäiseksi. Ompelimossa valmistetaan myös nukensängyn vaatesettejä puuosaston valmistamiin sänkyihin, sekä muiden vankiloiden alihankintatyönä mm. liikennemerkkien pusseja.

Ompelimon tuotteita myydään vankilatuotemyymälöissä.

Kirjansitomo

Kirjasitomo palvelee erikoisalallaan sekä julkishallintoa, yrityksiä että yksityishenkilöitä.
Kirjat sidotaan perinteisillä menetelmillä. Ne valmistetaan matalataipeisina koko-, puoli- tai neljänneskluuttisidoksina. Kirjoja valmistetaan myös liimasidoksisina.

Kansimateriaaleina käytetään vaihtoehtoisesti kluutin kanssa eri muovilaatuja ja asiakkaan toivomuksesta voidaan käyttää myös nahkaa sekä tehdä kansikultauksia.

Käsityönä toteutettu kirjansidontatyö soveltuu erinomaisesti vankeinhoidon kuntouttavaksi työmuodoksi. Kirjansitomossa työskentelee keskimäärin 10 vankia. Turun vankilan kirjansitomon asiakkaita ovat mm. valtion virastot, kunnat, yliopistojen kirjastot ja oikeuslaitokset, lehtitalot sekä säätiöt ja yksityishenkilöt. Lue lisää vankiloiden kirjapainotoiminnasta täältä .

Yhteystiedot

Turun vankila

Työtoiminta

Mathilda Wredenkatu 1

20380 Turku

Puh. 029 568 4500

Ylityönjohtaja

Pekka Simpanen

Puh. 029 568 4778

GSM 050 344 3256

pekka.simpanen(at)om.fi

Fax 029 568 4723

 
Julkaistu 20.6.2019