Finländaren Mikko Sarvela utnämnd till internationell topptjänst i fångvården i Haag

Publicerad 27.6.2013  Uppdaterad 27.9.2013

Finländaren Mikko Sarvela har från början av juli utsetts till en internationell topptjänst i fångvården som direktör för häktet UNDU (United Nations Detention Unit) vid Krigsförbrytartribunalen för regionen för det förra Jugoslavien, underställd FN, i Haag i Holland.


Häktet har en egen byggnad i Haag i samband med fängelset Scheveningen, beläget ca tre kilometer från den egentliga domstolen. I fängelset finns för närvarande 27 häktade. De mest kända är Ratko Mladic och Radovan Karadzic.

Mikko Sarvela flyttar till Haag från EU:s internationella uppgifter för civil krishantering, EUPOL COPPS –operationen i Palestina, där han har tjänstgjort som fängelseexpert från 2010. I Palestina har han fokuserat på planering och startande av nya fängelser och på utbildningsprogram för personal, särskilt fångvårdare.

Den 38-årige magistern i samhällsvetenskaper flyttade till Palestina från uppgiften som direktör för Sulkava fängelse och S:t Michels byrå för samhällspåföljder där han är tjänstledig. Han har tidigare arbetat i den finländska fångvården som bl.a. biträdande direktör för Naarajärvi fängelse nära Pieksämäki.

Ytterligare information lämnas av direktör Mikko Sarvela, +358 50 501 3232 och informationschef Usko Määttä, Brottspåföljdsmyndigheten (Rise), tel. 029 56 88570.
Det går att bekanta sig med häktet via följande länk