En gallerturné skapar festivalstämning i Västra Finlands fängelser i slutet av augusti

Publicerad 22.8.2016

Gallerturnén som en intagen i Kylmäkoski fängelse kallade årets evenemang medför livemusik och festivalstämning till Kylmäkoski och Käyrä fängelser och till Vittisavdelningen i Satakunta fängelse från den 31 augusti till den 1 september 2016. Tvådagarsturnén med två band ordnas av Brottspåföljdsmyndigheten och Raseborgs ljudåtergivningsförening.

De tre fängelserna besöks av garagerockbandet Pintandwefall som består av fyra tjejer och av Kärtsy Hatakkas Waltari Trio. Kärtsy firar samtidigt jämna år som artist, nu i fängelsestämning.

Waltaritrion är ett band som i slutet av 1980-talet inledde Waltarigruppens långa karriär. Det var just den här sammansättningen som bildade grunden för Waltarigruppens egenartade och uppriktiga men samtidigt högljudda uttrycksmedel i rockmusiken. Den stilmässiga draghjälpen tog man ifrån bandet Sielun Veljet, på den tiden aktivt. Trots förändringar i sammansättning och stil har Waltari under alla dessa år önskat bevara den ursprungliga attityd till äkta rockmusik som uttryckligen företräddes av den nämnda trion. "Jubel och energi från rock utan gränser! "

Pintandwefall bildades 2006 i Vanda. År 2007 segrade gruppen i bandtävlingen "Ljud och frenesi" (Ääni ja Vimma). Samma år togs gruppen med i stallet GAEA Records. Bandet har gett ut fyra lp-skivor. Nu har bandet återvänt från en turnépaus och finslipar för närvarande material till ett nytt album.

Grupperna ska under hela gallerturnén spela på ett lastbilsflak på fängelsernas gårdar, vid regn i träningssalarna. Namnet på turnén uppkom genom en namntävling som ordnades i Kylmäkoski fängelse. Vi bifogar en turnéposter med en teckning gjord av Ysse, en före detta intagen i Kylmäkoski, under namnet Music Gets You Free.

Ytterligare information lämnas av informationschef Pilvi Isotalus, pilvi.isotalus(at)om.fi, tel. 050 331 0067Bilagor