Tio miljoner skruvförpackningar: Bilarnas registreringsskyltar och vissa vägmärken – fängelseprodukterna syns i finländskt vardagsliv
Fångarna jobbar i alla finländska fängelser. Ursprungligen skulle arbetet under fängelsetiden vara ett straff, men numera är det rehabilitering som ska ge fångarna övning i att iaktta bl.a. normal dagsrytm, ta ansvar och skaffa grundläggande kunskaper i arbetslivet och yrkeskunnighet. Arbetet är den tidsmässigt viktigaste sysselsättningen i fängelserna, även om dess andel av fångsysselsättningen har kontinuerligt gått ned.
Fångarna är skyldiga att arbeta, studera eller delta i något rehabiliteringsprogram, exempelvis program för missbrukare. Men detta är inte alltid möjligt. De som t.ex. avtjänar synnerligen korta straff förblir ofta utanför alla former av verksamhet. Det gäller också de fångar som är intagna på synnerligen slutna avdelningar.
1000 jobbar
I genomsnitt ungefär var tredje av totalt 3000 fångar jobbar dagligen. Ungefär 450 av dessa jobbar på verkstäder, resten är sysselsatta med fastighets- och hushållsvård, arbete på öppna anstalter (Sveaborg, Noux, Olofsborg, Aulanko m.m.) eller i civilt arbete.
De vanligaste branscherna i fängelserna är träbranschen, metallbranschen och jordbruket. Fängelserna tillverkar bl.a. trädgårdsmöbler, allmogemöbler och grillredskap, man utför diverse underleverantörsarbeten åt företag, det bedrivs ekologisk odling och uppfödning av ursprungliga nötboskapsraser, det odlas sommarblommor osv.
10 miljoner skruvförpackningar
Också förpacknings- och monteringsjobb är vanliga. Exempelvis i Riihimäki fängelse ska man i början av juni tillverka en skruvförpackning som är den 10 miljonte i ordningen. Vidare underhålls försvarsmaktens tält. I Tavastehus sköts tvätten åt samtliga fängelser, över en halv miljon kilogram tvätt per år. Dessutom tillverkas fångkläder, det ordnas bokbindning och utförs många slags handarbeten.
- Att ordna jobb i fängelserna är ett pusselarbete. Varierande arbetsuppgifter på olika nivåer behövs, eftersom några fångar redan tidigare skaffat sig yrkesfärdighet och erfarenheter från arbetslivet, medan allt flera helt saknar sådana, säger Eila Lempiäinen som svarar för utvecklandet av fångsysselsättning vid Brottspåföljdsmyndigheten.
Av förståeliga skäl är det svårt att ordna jobb i tjänstesektorn i fängelserna, varför arbetsområdena har förblivit de traditionella. Men när det gäller själva varorna försöker vi trots allt hålla oss i takt med utvecklingen också i de traditionella branscherna, såsom i bokbinderiet som på nytt blivit modernt.
Inlärning i jobbet betonas
Det är en aktuell utmaning att utveckla samarbetet mellan fängelserna och arbetskraftscentrumen för att vägleda personer som riskerar att slås ut från arbetsmarknaden in på en väg mot sysselsättning.
Det finländska yrkesinriktade utbildningssystemet erbjuder utmärkta möjligheter att göra de yrkeskunskaper som tillägnats i jobbet i fängelserna synliga med hjälp av lärlingsavtal och fristående examina. En stor del av fångarnas prestationer i yrkesutbildningen samlas via fångarbetet. Inlärningen i jobbet ska vidare utvidgas.
www.vankilatuote.fi
Årsinkomsterna från fängelseproduktionen uppgick i fjol (2013) till ca 8,5 miljoner euro varav ca 1,8 miljoner euro var interna intäkter. En del av produkterna stannar i fängelsebruk såsom bl.a. cellmöbler och fångkläder. Med intäkterna kan de direkta utgifterna för produktionen täckas. Det gäller också fångarnas sysselsättningspengar och löner på öppna anstalter.
Fängelseprodukter kan köpas i särskilda butiker som antingen ägs av Brottspåföljdsmyndigheten eller drivs av våra samarbetspartner. Genom att sälja produkter direkt till konsumenterna via fängelserna går vi in för att säkra tillräckliga jobb och jämna ut beställningsfluktuationer i försäljningen i näringslivet. Fängelsearbetet behöver kontakter med konsumenter och företag för att kvaliteten i produktionen ska förbli hög.
Ytterligare information: överinspektör Eila Lempiäinen, tel. 029 56 88473 och informationschef Usko Määttä, tel. 029 56 88570 och www.vankilatuote.fi
Publicerad 16.5.2014