Samhällspåföljdsbyråer involverade i statens service- och lokalreform — Tjänsterna blir mer klientorienterade
Brottspåföljdsmyndigheten är med i en reform där de statliga klientbesöken koncentreras till den offentliga förvaltningens gemensamma klientserviceställen och kontorslokalerna tas till sambruk. Målet med reformen är att skapa ett enhetligt klientservicenät för statsförvaltningen och FPA senast 2030. Samhällspåföljdsbyrån i Villmanstrand är den första av enheterna inom Brottspåföljdsmyndigheten att delta i piloteringen av gemensamma kontor.
De statliga myndigheternas tjänster övergår successivt till gemensamma klienttjänstställen, där också Folkpensionsanstaltens, kommunernas och välfärdsområdenas tjänster samlas. För klienterna syns reformen i att serviceställenas serviceutbud utvidgas och förenhetligas. Dessutom får klienten hjälp med att använda elektroniska tjänster. De statliga tjänsterna ska byggas på heltäckande elektroniska klienttjänster, som kompletteras med klienttjänstställen.
– Det centrala målet för Brottspåföljdsmyndigheten är att integreras med andra tjänster i samhället, så att vi kan bli mer effektiva när det gäller att minska återfall i brott. Reformen underlättar att nå upp till detta mål, säger Sanna Kohvakka, specialsakkunnig vid Brottspåföljdsmyndigheten.
I och med reformen kommer Digi- och befolkningsdataverket, Utsökningsmyndigheten, rättshjälps- och intressebevakningsdistrikten, polisens tillståndsförvaltning, arbets- och näringsbyråerna och i synnerhet FPA:s klientservice finnas tillgängliga på ett och samma ställe. Också NTM-centralerna, Migrationsverket, Lantmäteriverket, Skatteförvaltningen, regionförvaltningsverken är involverade i reformen.
– Det kommer finnas många viktiga samarbetspartners för oss som för våra klienter i de gemensamma lokalerna, vilket gör det enklare att nätsamverka. Det att man tar fram ett klienttjänstkoncept för gemensamma utrymmen tillför klienten mycket mer sådant som är nytt, eftersom där kommer finnas datorer och digital rådgivning för klienterna med mera, säger Kohvakka.
Reformen kommer att pilottestas först i samhällspåföljdsbyrån i Villmanstrand, som ska flytta till nya lokaler den 1 mars 2024. Flytt till gemensamma lokaler planeras också i Joensuu och Lahtis. I fråga om andra samhällspåföljdsbyråer fattas beslut enhet för enhet, bland annat beroende på vilka lokaler som står till förfogande på orten. Målet är att statens gemensamma servicenätverk för klientbesök ska täcka samtliga samhällspåföljdsbyråer år 2030.
Syftet med reformen är att varje medborgares bilfärd till det närmsta servicestället inte ska vara mer än en timme. På så sätt skulle resorna till övervakarmöten förkortas för en del av samhällspåföljdsklienter.
Kohvakka säger att lokalerna för sammankomsterna i dagsläget inte alltid är ändamålsenliga, till exempel i en situation där långa avstånd gör att man inte kan möta upp med klienten på samhällspåföljdsbyrån. Det händer att möten tas till exempel i hyrda och kontrakterade lokaler eller i andra lokaler som inte är avsedda för klientarbete.
– En gemensam back-office skapar också en ny sorts arbetsgemenskap, vilket gör att samarbetspartners kommer att lära känna varandra på ett helt nytt sätt. Med de nya lokalerna kommer även säkerheten att förbättras, säger Kohvakka.
Anne Ilonen, biträdande direktör för samhällspåföljdsbyråerna i Kouvola och Villmanstrand, säger att man i Villmanstrand ser fram emot att få flytta till ett mer centralt läge i statens ämbetshus. Förändringen kommer med ökad komfort och säkerhet på arbetsplatserna.
– Det är fantastiskt att få arbeta med samarbetspartners i fysiskt samma lokaler. Jag tror att vi i framtiden kommer att kunna nätverka allt tätare som en del av samhällets bastjänster.
Läs mer om lokalreformen (Finansministeriet).
För mer information kontakta
Specialsakkunnig Sanna Kohvakka, sanna.kohvakka(at)om.fi
Publicerad 28.9.2022