Utveckling av samarbetet med kommunerna inom ramen för projektet om bötesfångar och korttidsintagna
Bristen på enhetlighet i servicesystemet i kombination med den splittrade livssituation som bötesfångar och korttidsintagna ofta lever i gör att det krävs en tydlig verksamhetsmodell för att man ska kunna nå klienterna och tjänsterna. Det väsentliga är att öppna möjligheter och vägar till olika tjänster för alla bötesfångar och korttidsintagna. Detta har betydelse för klientens rehabilitering som helhet och även när det gäller att reducera återfall i brott. Under de senaste åren har man utvecklat systemet i samarbete med kommunerna.
Brottspåföljdsmyndigheten och kommunerna har förenat sina resurser i en hel rad projekt
Inom Södra Finlands brottspåföljdsområde genomfördes ett projekt som hette SikSak. Ett av målen med projektet, som pågick från oktober 2019 till utgången av 2020, var att utveckla samarbetet mellan Brottspåföljdsmyndigheten och kommunernas socialarbete för vuxna. I projektet deltog städerna Helsingfors, Esbo och Vanda samt Mellersta Nylands samkommun för social- och hälsovård. Inom ramen för projektet testade man på en modell för snabb reaktion när det gäller bötesfångar och korttidsintagna. Modellen utvecklades i samverkan med kontaktpersoner som utsetts i kommunerna. Kontaktpersonerna reagerade på signaler från Brottspåföljdsmyndigheten och såg till att bötesfångarna och de korttidsintagna snabbt fick tillgång till tjänsterna och att man hann sätta upp ett nätverk även när det gäller en kortare fängelsedom.
Samarbetet med kommunerna tas vidare inom ramen för det riksomfattande projektet om bötesfångar och korttidsintagna, som inleddes den 1 mars 2021, och den här gången är det alla kommuner i Nyland och fånghälsovården som är med och deltar. Projektet syftar till att placera bötesfångar och korttidsintagna i externa rehabiliteringsinrättningar för missbrukarvård och utveckla tjänsteutbudet i fängelserna. Att det finns en servicekontinuitet efter frigivningen hör ihop med dessa båda mål. Utöver kommunernas socialarbete för vuxna ligger fokus på kommunernas tjänster som hänför sig till missbruksvården, mentalvården och boendetjänsterna. I samarbete med Brottspåföljdsmyndigheten och serviceaktörerna inom kommunerna har man regelbundna förhandlingar och webinarer kring frågor som gäller samarbetet, detta för att trygga flexibla servicevägar för klienterna. Målet är att skapa enhetliga samarbetsmodeller och processer för Brottspåföljdsmyndigheten, hälso- och sjukvården för fångar och kommunerna, modeller som sitter väl i strukturerna och som garanterar för klienten en jämlik tillgång till tjänster oberoende av vad han eller hon har för hemkommun.
Samarbetet har tillfört kommunerna nya centraliserade arbetsformer
Till mentalvårds- och missbrukartjänsterna i Esbo stad anställde man den 1 september 2020 en sjukskötare, med hälften av arbetsinsatsen till förmån för intagna och särskild betoning på arbete med bötesfångar och korttidsintagna. Socialarbetaren inom projektet ATSO, som kretsar kring boendeekonomiskt socialarbete i Esbo, koncentrerar sig på arbete med bostadslösa intagna och dessutom på socialt arbete med bötesfångar och korttidsintagna. Vanda stad har redan länge haft ett centraliserat socialt arbete för intagna som friges utan någonstans att bo. Dessutom har sätten att ta kontakt med kommunerna förtydligats, vilket gör det möjligt att reagera snabbt. Det görs också fler bekymmersanmälningar, som avses i socialvårdslagen.
Projektarbetarnas roll går ut på att stödja Brottspåföljdsmyndighetens, kommunens och fånghälsovårdens anställda när det gäller servicevägar och att placera intagna i extern missbrukarrehabilitering. Projektanställda medverkar i rollen som arbetspartner för fängelseanställda och anställda inom den civila utvärderingen. De har till uppgift att delta i klientarbetet och nätverksarbetet, följa med processernas och nätverksarbetets smidiga framskridande och stödja skapandet av bestående strukturer inom enheterna och inom ramen för kommunsamarbetet. Dessutom utvecklar projektpersonalen tjänsterna i fängelserna i samverkan med samarbetspartners och anställda ute i enheterna. Fokus här ligger i att utveckla samarbetet mellan kommunerna och hälso- och sjukvården för fångar.
Workshoppar kring serviceintegration resulterade i samarbetsmodeller som skapar klarhet i klientens servicevägar
I oktober 2021 ordnades workshoppar kring serviceintegration, som varade i två dagar och genomfördes i samarbete med Diak. Målet var att förtydliga klientens servicevägar och nätverkssamarbete så att kommunerna, Brottspåföljdsmyndigheten och aktörerna inom hälso- och sjukvården för fångar ska bilda ett nätverk som arbetar ihop och som bidrar till att hänvisa bötesfångar och korttidsintagna till missbrukarvård och rehabilitering. Under de två dagarna tog man fram samarbetsmodeller för klientens rehabiliteringsprocess när det gäller missbrukarvård under fängelsetiden och annat kommunsamarbete. Det var deltagare från praktiskt taget alla kommuner och samkommuner i Nyland, från fånghälsovården och Brottspåföljdsmyndighetens som medverkade, och deltagarna representerade såväl anställda som ledningen. Kommunanställda representerade missbruksvården och mentalvården samt social- och hälsovårdstjänsterna. Berättelsen om Sakke Sakkovanki var ledstjärnan för det gemensamma arbetet.
Den första dagen gick ut på en analys av nuläget. Man bekantade sig med olika aktörers yrkesmässiga roller och identifierade överlappande respektive bristande ansvarsfördelning i nätverket. Man tog fram en beskrivning av de existerande servicevägarna med deras bristningar, övergångsskeden och nyckelaktörer. Den andra dagen arbetade man på ett fungerande nätverkssamarbete och klientens väg till utstakade mål och funderade på vilka aktörer som har det övergripande ansvaret och som möjliggör verksamheten. Till slut delade man workshopparna i grupper efter välfärdsområde och skisserade upp konkreta stegmärken. Aktörerna kom bland annat överens om att alla kommuner i Södra Finland ska ha kontaktpersoner med Brottspåföljdsmyndigheten när det gäller både missbrukarvården och sociala arbetet för vuxna. Kontaktpersonerna ska vara utnämnda före utgången av innevarande år.
Inom projektet ordnas under 2022 en rad gemensamma evenemang med kontaktpersoner och andra centrala aktörer, huvudsakligen välfärdsområde för välfärdsområde, för att praxis ska kunna ändras så att den blir enhetligare.
För mer information kontakta
Tinka Pöyry, projektanställd, tinka.poyry(at)om.fi.
Juha-Pekka Hiltunen, projektanställd, juha-pekka.hiltunen(at)om.fi.
Jussi Sarala, projektanställd, jussi.sarala(at)om.fi.
Minna-Kaisa Järvinen, utvecklingschef, minna-kaisa.jarvinen(at)om.fi.
Publicerad 25.2.2022