Kylmäkoski blev Finlands tredje smarta fängelse

Den 7 december blev Kylmäkoski fängelse Finlands tredje i ordningen smarta fängelse. Alla celler är nu utrustade med Doris-terminaler med samma utbud av tjänster som de smarta fängelserna i Tavastehus och Pyhäselkä.


Alla intagna i Kylmäkoski fängelse har tillgång till de grundläggande funktionerna i Doris för intern kommunikation och uppgiftshantering. I Doris kan de intagna dock inte kommunicera med varandra, utan all kommunikation alltid mellan den intagne och personalen. 

Funktionerna i Doris inkluderar en elektronisk anslagstavla, elektroniska ärendeformulär och en materialbank med en samling av föreskrifter, instruktioner, guider och annat material att läsa på. Fängelsets poliklinik kan också stå i kontakt med den intagne genom Doris. 

De intagna kan via Doris ansöka om tillgång till internet, videosamtal och mejl. Videosamtal och mejl till intagna från anhöriga övervakas i Doris på distans från personalens arbetsstationer. Häktade med kommunikationsproblem kan använda Doris-terminalen med begränsade funktioner.

Doris ger tillgång till digitala tjänster som tillhandahålls av intressenter

Genom Doris kan de intagna också självständigt få tillgång till digitala tjänster som tillhandahålls av en rad intressentpartners. På terminalen inne i cellen kan den intagne bland annat studera eller förbereda dokument som ska skickas till advokaten. Förutom läroanstalterna är det Aggredi, Autismstiftelsen, FPA, stiftelsen för stöd till ett liv utan kriminalitet RETS och Silta-Valmennus som är de viktigaste samarbetspartners för de smarta fängelserna. Silta-Valmennus elektroniska DigiDesi-plattform, som stöder desistansarbete och hjälper de intagna i att ta sid ur kriminalitet och integra sig i samhället, testas för närvarande i Kylmäkoski fängelse.

Smarta fängelser som en inlärningsmiljö för ett liv utan kriminalitet

Modellen med smarta fängelser går inte ut på teknologifrämjande i första rum. Teknologin är snarare ett verktyg för att på ett jämlikt sätt och i realtid ge de intagna tillgång till tjänster som rehabiliterar dem och reducerar deras risk att återfalla i brott. De digitala tjänsterna stöder det dagliga livet på fängelset och personalens arbete, bidrar till en smidigare verksamhet och en bättre tillgänglighet av tjänsterna. 

Harri Rämö, direktör för Kylmäkoski fängelse, säger: ”Det smarta fängelset har tagits emot mycket väl av både de intagna och personalen. Även om vi vet att problem har funnits och kan uppstå, är det övergripande intrycket positivt. Det jag mest ser fram emot är vad vitlistade externa tjänster kan komma att tillföra. Studiefrämjande är till exempel en viktig sak." 

Det smarta fängelsesystemet kommer att vidareutvecklas i nära samarbete med Rättsregistercentralen, som är systemleverantören, med Valtori, brottspåföljdsklienternas digitala tjänstematris och personalen i de smarta fängelserna.


För mer information kontakta
Pia Puolakka, teamansvarig för teamet för säkerhet och förberedande arbete 
[email protected]

Publicerad 12.12.2023