EU-finansierade projekt

CERV, Finansieringsprogrammet för medborgare, jämlikhet, rättigheter och värden

EU:s finansieringsprogram CERV är ett horisontellt program som fokuserar på grundläggande rättigheter, värderingar och jämlikhet och som i första hand riktar sig till icke-statliga organisationer. Ur juridisk synvinkel är programmets teman viktiga hörnstenar i det civilrättsliga och straffrättsliga systemet. Projekt inom CERV kan även genomföras av myndigheter, universitet och läroanstalter. Justitieministeriet har en nationell kontaktpunkt för programmet, som fungerar som en informations- och stödtjänst för projektansökningar.
Läs mer om CERV-programmet (oikeusministerio.fi)

Erasmus+

Erasmus+-programmet erbjuder möjligheter till rörlighet och samarbete även inom vuxenutbildning. Det är ett lämpligt finansieringsinstrument för samarbetsprojekt inom brottspåföljdssektorn som genomförs inom ramen för vuxenutbildning. Den finländska kontaktpunkten för programmet finns på Utbildningsstyrelsen.
Läs mer om Erasmusprogrammet (erasmus-plus.ec.europa.eu)

Europeiska socialfonden (ESF)

Europeiska socialfonden ESF hör till EU:s strukturfonder och syftar till att öka social sammanhållning och ekonomisk välfärd i alla regioner inom unionen. Finansiering från ESF utnyttjas för flera samarbetsprojekt inom brottspåföljdssektorn mellan EU-länderna, där också Brottspåföljdsmyndigheten har deltagit.
Läs mer om Europeiska socialfonden (esr.fi)

Program för rättsliga frågor

EU:s program för rättsliga frågor syftar till att bidra till utvecklingen av det europeiska rättsliga området genom att tillhandahålla finansiering för civilrättsligt och straffrättsligt samarbete, främjande av brottsoffers rättigheter och rättigheter för personer som är åtalade eller misstänkta för brott, e-juridikprojekt och rättslig utbildning. Programmet tilldelar stöd bland annat till rättstillämpare och aktörer i det civila samhället.

Beroende på ansökan kan myndigheter, universitet och forskningsinstitut samt frivilligorganisationer ansöka om EU-finansiering. Finansiering finns bland annat tillgänglig för utbildning av rättstillämpare, analys- och uppföljningsåtgärder och medvetandehöjande åtgärder. Med EU-finansiering kan man starta helt nya projekt eller finansiera skyldigheter som följer av EU-lagstiftningen.
Läs mer om EU:s finansieringsprogram för rättsliga frågor (oikeusministerio.fi)

Fonden för inre säkerhet

Fonden för inre säkerhet (ISF) är en av Europeiska unionens fonder inom området för inrikes frågor under programperioden 2021–2027. Fonden bidrar till en hög säkerhetsnivå i EU och stärka den inre säkerheten. Syftet med ISF-fonden är att förbättra informationsutbytet, förbättra det gränsöverskridande samarbetet och bidra till medlemsstaternas kapacitet. Syftet med åtgärderna är att ingripa i centrala säkerhetshot. Till dessa hör organiserad brottslighet, terrorism, radikalisering, cyberbrottslighet, korruption, penningtvätt, narkotikahandel och människohandel. Åtgärderna syftar också till att hjälpa och skydda brottsoffer.

Ur ISF-fonden kan understöd beviljas till exempel för utveckling av informationssystem, förbättring av metoderna för informationssökning och informationsutbyte eller för myndigheternas gemensamma insatser. I Finland samordnas finansieringsansökningarna ur ISF-fonden av inrikesministeriet.
Läs mer om Fonden för inre säkerhet (eusa-rahastot.fi)

TAIEX

TAIEX är EU:s finansieringsmekanism för småskaliga och smidiga insatser i partnerländerna. Den är inriktad på att utveckla förvaltningen och lagstiftningen i mottagarländerna, vilket gör att expertis kan tillhandahållas och tas emot huvudsakligen av aktörer inom den offentliga sektorn. Brottspåföljdsmyndigheten deltar i TAIEX-verksamheten genom att stå värd för studieresor där tjänstemän från mottagarländerna kan ta del av finländsk praxis.
Läs mer om TAIEX-samarbetet (um.fi)

Twinning

Twinning-partnerskapsprojekten stöder utvecklingen av förvaltning och lagstiftning i länder som omfattas av EU:s utvidgnings- och grannskapspolitik. Brottspåföljdsmyndighetens sakkunniga har aktivt deltagit i Twinning-verksamheten.
Läs mer om Twinning-verksamheten (um.fi)

Publicerad 26.9.2023