Aki Saarinen, enhetschef för Käyrä fängelse: En lyckad arbetsdag ska också ha en smula skratt

Jag började som sommarvakt vid dåvarande Åbo länsfängelse den 10 juni 1998, dagen efter att jag blivit hemförlovad från militären. Jag var 19 och min tidigare arbetslivserfarenhet var korttidsjobb, främst inom fastighetsunderhåll och äldreomsorg.

Impulsen till att ta ett jobb i fängelse fick jag av farbrorn till min dåvarande flickvän, numera frun, som var väktare och hundförare vid länsfängelset. Han frågade mig om jag någonsin hade funderat på att arbeta i ett fängelse… och på den vägen är det.

Nu har jag arbetat inom brottspåföljdssektorn allt som allt i mer än 25 år. Det har varit som väktare, brottspåföljdschef, biträdande direktör, specialsakkunnig, direktör för samfällda enheter och som enhetschef. Åbo länsfängelse, Åbo centralfängelse, nuvarande Åbo fängelse och Käyrä fängelse är platser som blivit bekanta. Jag har också arbetat i den tidigare centralförvaltningsenheten och under en kort tid som utbildare vid Brottspåföljdsområdets utbildningscentral.

Från 2010 till 2018 var jag biträdande direktör för Käyrä fängelse. Jag gillade verkligen jobbet, teamet och arbetsmiljön. Sen var det några år som gick på andra jobb inom Brottspåföljdsmyndigheten, men när möjligheten att söka tjänsten som direktör, nu enhetschef, för Käyrä fängelse kom visste jag rakt vart det bar hän. För övrigt minns jag inte att jag under min karriär skulle varit särskilt ambitiös när det gällt att söka tjänst just som direktör, men jag har visst tagit mig an de möjligheter och utmaningar som dykt upp. Kanhända har ödet också haft ett finger med i spelet när det gäller att leda mig dit jag inners inne alltid velat vara.

Utbildning ger kunnighet när det gäller både juridik och människor

Även om mina rötter i hög grad ligger inom övervakning och dr inom basala jobb och jobb som närmsta chef och inom grundläggande utbildning, har mina studier och min utbildning tillfört mig en gedigen teoretisk och konkret grund inom ett brett spektrum av ledningsaktiviteter. Jag kan göra upp en lång lista över de färdigheter jag behöver i jobbet. Goda kunskaper om lagar, förordningar, olika regler och instruktioner samt kollektivavtal är nödvändiga. Mina egna ledar- och chefsfärdigheter testas kontinuerligt i vardagen, likaså min samarbets-, presentations- och interpersonella förmåga. Allt detta behöver jag och använder dagligen på arbetsplatsen.

Utöver all den erfarenhet jag har fått, har jag i mitt arbete också hjälp av en bred kunskap om mitt eget förvaltningsområde och hur det fungerar. Jag har också fått möjlighet att utbilda mig under hela min karriär, vilket har gett mig både självförtroende och öppnat nya perspektiv i arbetet. Utöver grundexamen i fångvård och socionomexamina, som jag avlagt både som yrkeshögskoleexamen och högre yrkeshögskoleexamen, kunde jag med stöd från arbetsgivaren slutföra magisterexamen i ledning av brottspåföljdssektorn, Master of Studies in Applied Criminology, Penology and Management, på Cambridge universitetet i England åren 2018 till 2020.

Enhetschefen har ansvar för en hel det, god arbetsgemenskap och trivsam arbetsmiljö är grundpelarna

Som enhetschef vid Käyrä fängelse är det jag som i sista hand ansvarar för verksamheten på enheten i dess helhet. Mitt ansvar är att se till att enheten fungerar lagenligt och att verksamheten utvecklas i linje med strategin och resultatmålen. Jag ansvarar också för personalens välbefinnande i arbetet, deras säkerhet och yrkesmässiga utveckling. Jag fattar beslut i ärenden som hör till min beslutanderätt med stöd av fängelselagen och häktningslagen, såsom beslut om permission och disciplinära åtgärder för långtidsfångar, beslut om övervakad frihet på prov och påföljder för överträdelse av de relaterade villkoren. Som enhetschef företräder jag enheten och ger och lämnar utlåtanden och rapporter i förekommande fall.

Käyrä fängelse är en öppen arbetsmiljö utan murar, som dessutom är frodig och blommig om somrarna. Vid sidan av denna fridfulla miljö, fri från stadens liv och rörelse, spelar personalen tycker jag en minst lika viktig roll. Vi är ett multiprofessionellt och kunnigt gäng och vi har ett avspänt, diskuterande klimat och ett bra sätt att ta sig an saker. Med ett sådant team kan man klara även de mest utmanande uppgifter. En lyckad arbetsdag ska också ha en smula skratt, och så är det ofta på Käyrä-fängelse.

Förändring är också möjlig till det bättre

Världen förändras och så även brottspåföljdssektorn. Tävlingsmentaliteten, upplevelser av ojämlikhet och utanförskap, har ökat i samhället i stort och kommer på längre sikt att ha betydande konsekvenser för antalet klienter och de utmaningar de kommer med. Radikalisering, organiserad brottslighet och gatugäng har redan permanent förändrat vår arbetsmiljö och fängelsevärlden. Följaktligen kommer våra framtida utmaningar också att omfatta en mer effektiv kontroll och hantering av saker som jag nämnde.

Efter de interna förändringarna på myndigheten med Roti och Rise 2.0 befann sig arbetet som helhet i något av ett kaostillstånd, från vilket vi nu sakteligen tar oss mot ett klarare läge. Jag är inte nostalgisk över den gamla tiden, men jag tycker att det är något som varit bra i varje fas som kan och bör bevaras. Jag har valt att arbeta inom den finländska brottspåföljdssektorn och vill vara med och utveckla den. Mitt nuvarande arbete skulle jag vilja utveckla i en mer autonom riktning.

Förändring har alltid en chans att lyckas. Jag träffade en livstidsfånge för första gången när han satt häktad. Själv var jag då en ung väktare och hade precis börjat min karriär. Ungefär tio år senare, när jag kom till Käyrä fängelse som biträdande direktör, träffade jag honom igen. Fången bad om en pratstund, han ville be mig om ursäkt för sitt olämpliga beteende i början av sin strafftid. När jag hörde honom berätta om de där första tiderna insåg jag att fången som satt framför mig inte var densamma som den jag hade känt tidigare. En förändring till det bättre hade kommit igång någonstans under resans gång.

Publicerad 13.11.2023